Lottin (ne)divadelní deníček: Zamilovaný Shakespeare


Mé první představení v roce 2017 bylo zase jednou v Městském divadle Brno, kdy jsem se vydala na atraktivní titul Zamilovaného Shakespeara. Říkám atraktivní, ale navzdory tomu, že tento film, ze kterého byla později vytvořena jevištní adaptace, je obecně velmi milován, já ho vždy měla tak trochu tendence podceňovat. Teď zpětně se docela kaju, protože z divadelního programu jsem vyčetla, že tvůrci Marc Norman a Tom Stoppard se tématu Shakespeara nechytili z komerčních důvodů, nýbrž se naopak jedná o dva nadšence, kteří scénář prošpikovali břitkým humorem, zamilovaným příběhem a především spoustou geniálních narážek na život a dílo Shakespeara a jeho nejbližších, a to dokonce i u těch nejmenších postav. Zvláště druhý zmiňovaný pán má se Shakespearem velmi bohatou minulost, takže doznávám, že jsem se mýlila a konečně se na ten film podívám, slibuji. Nu a kromě pánů Normana a Stoppardovi za toto osvícení musím ještě poděkovat i Leemu Hallovi, autorovi divadelní adaptace.

Zamilovaný Shakespeare mapuje život mladého, teprve začínajícího dramatika, který si prochází jakýmsi autorským blokem a není schopen nic napsat, z čehož je dosti frustrovaný a s verši mu dokonce musí radit i jeho přítel, rovněž autor dramat, Christopher Marlowe. V již zmiňovaném programu ke hře jsem četla pozoruhodnou tezi, že v dílech o Shakespearovi lidé obvykle nevědí, jak s jeho postavou vynaložit, a právě proto mu nepřipisují žádné geniální výroky, ba naopak.
Nicnéně, z finanční nouze Will přesto tvrdí, že má svoji nejnovější hru o Romeovi a Ethel, pirátské dceři, už dopsanou a dokonce nechá ředitele divadelní společnosti vyhlásit konkurz na roli Romea.
Tam v přestrojení za chlapce přichází Viola de Lesseps, horoucí obdivovatelka Williamovy práce a roli získává.
William už však Violu moc dobře zná - vloudil se na ples do domu jejího ctihodného a bohatého otce, tančil s ní a na první pohled se do ní zamiloval. To jí také posléze vyznává v balkonové scéně hodné Romea a Julie. Kromě toho rozdílu, že Williamovi něžná slůvka ze stínů napovídá Marlowe a následně Willa procítěně nazve debilem (tohle myslím ve filmu neuslyšíte :D).
William zpočátku netuší, že se Viola v přestrojení za chlapce vloudila do souboru, ale i toto tajemství nakonec praskne (v nejvtipnější scéně hry) a oba si poprvé otevřeně vyznají lásku a stráví spolu noc. Jejich láska však nemůže být - Viola je jako dcera bohatého a vlivného muže provdána za lorda Wessexe, který je sice chudý, ale má šlechtický titul, což je dokonalá obchodní transakce.
Viola ale od manžela utíká a naposledy ještě pospíchá do divadla, aby se rozloučila s Willem a shlédla premiéru představení, které sama nazkoušela. Bohužel se však stane že chlapec hrající Julii (od nápadu s pirátskou dcerou Ethel se naštěstí, s dějinami v souladu :D, upustilo) jaksi začne mutovat a tak souboru v den premiéry chybí Julie. Julii tak na jevišti zahraje Viola, jenže něco takového je ženám v té době zakázáno, protože je to považováno za cosi necudného. Královna Alžběta, která je představení přítomna, je však k jejímu činu benevolentní, i tak ji ale pošle zpět za manželem a William a Viola se musí navždy rozejít.

Vzhled scény podle všeho vycházel z divadla v raném novověku s naznačeným kruhovým jeviště s dřevěnými konstrukcemi a balkonem. Do toho v lóži seděli dobově oblečení hudebníci, takže atmosféra byla dokonalá.
Kostýmy se zrovna tak drželi své doby - pánové v rozevlátých romantických bílých košilích, dámy v noblesních róbách s okružím a největší pastvou pro oči byla samozřejmě královna Alžběta jejíž paruka, šaty a bíle napudrovaná tvář byly dokonalé. Byla to jen pomenší role a přece vystřídala šatů vícero a všechny byly nádherně ozdobené, třpytivé a z té sousty detailů na nich mi přecházely oči.

Roli Williama Shakespeara ztvárnil Dušan Witázek, který měl podmanivé jevištní charisma, kousavý smysl pro humor a perfektní načasování pro sarkasmus. Uměl být i romantický, ale i třeba sobecký a jeho pojetí bylo velmi přirozené a přesvědčivé.
Svetlana Janotová jako Viola v sobě měla odhodlání, mladický zápal a nadšení, ale vymykala se hrdinkám svého typu, totiž nebyla naivní. Naopak svoji roli sehrála s vášní a uměla sama sebe obětovat bez nějaké sladkobolnosti, nýbrž se statečností a vnitřní sílou a to jsem velice oceňovala.
Christophera Marlowa skvěle zahrál Aleš Slanina, který nedostal tolik prostoru a přece mi bylo velice líto, když jeho postava zemřela. Měl v sobě jakýsi nadhled, snad i trošku cynismu a Williamovo počínání sledoval s kroutěním hlavy a přece dvakrát nezaváhal, aby mu pomohl s nějakou tou šíleností.
Dále prostě musím zmínit Markétu Sedláčkovou jako královnu Alžbětu. Majestání postoj jejího těla, trochu unavená povýšenost, skrytá pobavenost a především zkrátka královsky dokonalý sarkasmus....to všechno způsobilo, že i v menší roli člověk může zářit a ukrást si představení tak, jako dokázala ona. :)
Jak už jsem tedy psala, z představení jsem odcházela poučena, napravena z mylných domněnek a především velice nadšena. Tohle bylo zatím nejlepší představení, co jsem v MdB viděla. :)

Zdroj:
http://www.mdb.cz/inscenace/391-zamilovany-shakespeare

Komentáře

  1. Ty si ten film ještě neviděla??? :D tak to se kaj :D takový to dokonalý filmík. A dokonce mi i slza ukápla :D (ale já brečím téměř u všeho že :D jsem prostě měkká duše, i když by to do mě řekl jen málokdo :D
    příběh ti už bude alespoň díky představení povědomý a budeš vědět o co jde, což ber jako výhodu.
    Na toto představení bych také ráda šla ale Brno je pro mě jaksi z ruky :D navíc jsem v Brně byla jen jednou v životě a musela jsem vstávat ve 4 ráno takže ne děkuji, ale už nikdy víc :DExistuje vůbec něco lepšího než je rozevlátá mužská košile :D leda ještě košile s upnutými knoflíčky, které by člověk nejraději serval :D :D

    OdpovědětVymazat
  2. Z filmem jsem měla stejné. Taky jsem si myslela, že je to komerční ždímačka. O to víc jsem byla překvapená, když jsem ho viděla. :-)
    Jééé, Aleš Slanina! Ten patří k mým nejoblíbenějším hercům z Mdb. Viděla jsem ho ve dvou muzikálech a po každé byl perfektní. (Zároveň se stal mým nejoblíbenějším představitelem Mercucia!)
    Myslím, že i film se ti bude líbit. Provedení a obsazení je vskutku královské. :D

    OdpovědětVymazat
  3. [1]: Já vím, je ostudné, že jsem ten film neviděla, je to v očích mnoha kinematografický poklad. :D[2]: Každý má tuhle reakci, když se o něm zmíním, to je tak milé. :D Mě se líbil, ale měl roli s tak malým prostorem, že nemůžu úplně soudit jeho kvality. :D
    Ano, už se toho filmu nebojím, určitě se mi bude líbit. :)

    OdpovědětVymazat
  4. To mi potvrzuješ tvrzení, které o něm koluje na internetu, totiž že patří k nejoblíbenějším hercům z Mdb. To mě těší, to mě těší! :D
    To samozřejmě chápu, vlastně podle toho, co jsi o postavě Marlowa napsala, tak měl na jevišti víc prostoru než ve filmu. (Tam o něm padne, tuším sem tam nějaká zmínka. Ale je to už dlouho, co jsem ten film viděla naposledy.) :-) Třeba uvidíš Aleše i v něčem jiném. :D

    OdpovědětVymazat
  5. No doufám v to, ráda bych tomu všeobecnému vzdychání kdykoli vyslovím jeho jméno porozuměla. :D Zatím mohu souhlasit pouze s tvrzením, že je to fešák. :D

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky