6. kapitolka - Těžká pravda

Zdravíčko, jistě se divíte, co má to video nevideo tady nahoře v článku být, je ot hudba k povídce, hudba jež hraje malý Gustík :-). Tak se nelekejte, pohodlně se usaďte a zaposlouchejte se stejně jako Christine, nebo Erik :-)

Stál ve dveřích a zaposlouchal se do chlapcovy hudby. Hrál zrovna jednu ze svých čerstvě dokončených skladeb. Tuhle pojmenoval Maminčin spánek, protože ji skládal v době, kdy se má nemoc začala projevovat častou slabostí a spánkem, a protože věřil, že mi ta hudba pomůže tak ji pro mě složil. Začal ji hrát vždy, když mi bylo nevolno, zle, nebo jsem stonala. A to se dělo právě teď.


Erik se otočil na patě a lidé, kteří přišli za ním, se jen podívali na svého pána a čekali, až je bude následovat, ale on zůstal. Zůstal, otočil se k nám a zavřel za sebou dveře.

Raoul si toho samozřejmě všiml, a ihned mu to bylo proti srsti. "Neříkal jste snad, že už odcházíte, pane." Byl rozčilený, chytla jsem ho za ruku, abych ho usměrnila.

"Váš chlapec hraje?" otázal se a byl lehce užaslý, ale z jeho hlasu jsem to nejspíš poznala jen já, Raoul si ničeho nevšiml.

"Ano, a co má být, talent má po své matce, nic neobvyklého." Pověděl Raoul a doufal, že už Erik po tomto argumentu zmizí.

"Asi máte pravdu vicomte, asi máte pravdu," pověděl a skutečně odešel. Ale já věděla, že se ještě vrátí. Jakmile bude Raoul pryč jistě se vrátí. Poznal to, on to poznal. Tím jsem si byla jistá.

Večer se Raoul odebral do pánského klubu, kde hodlal strávit celou noc. Já jsem ukládala děti jejich oblíbenou ukolébavkou, a jakmile usnuly, rozhodla jsem se je následovat. Jen co jsem vešla do své ložnice v noční košili a županu už tam stál u okna ke mně zády a čekal na mě.

"Rád tě zase vidím." Pověděl, když se ke mně otočil čelem a jeho výraz značil, "Tohle mi vysvětli Christine."

"Ach, prosím, teď ne. Jsem unavená." Hlesla jsem a zamířila k posteli. Vklouzla jsem pod deku a upravovala si polštář.

Přešel k mé posteli a sedl si na její okraj a jemně pohladil lem přikrývky, kde jsem měla před tím ruku. "Ne, Christine, chci to vědět. Chci znát pravdu. Myslíš si, že jsem hlupák?" v jeho hlase byl osten vzteku a zároveň kontroly a umírněnosti. Poznala jsem to na něm, že se snaží soustředit, aby neudělal něco nepatřičného, jako předtím. Poznala jsem to na něm.

"Rozhodně nejsi hlupák." Oponovala jsem mu. "A rozhodně si umíš spočítat, že jedna a jedna jsou dvě, takže už to víš, co víc po mě chceš?" moc dobře věděl, na co chci znát odpověď.

"Chci to slyšet od tebe." Zanaléhal.

"A nač? Nač zase otevírat staré rány." Nedokázala jsem se ho nezeptat.

"Christine, nehraj si se mnou." Zvýšil svůj hlas ale jen velmi jemně.

"Zase se mnou budeš třást jako předtím?"

"Ne, už nikdy." Nechtěl zase vybuchnout. Poznala jsem to na něm. Jeho oči žhnuly, ale jeho tvář byla jako vytesaná z mramoru.

"Dobře, co tedy chceš vědět?" zeptala jsem se ho a pobídla ho rukou, aby konečně vyjádřil svou otázku, co ho skutečně zajímalo.

"Chci vědět, zda je ten tvůj chlapec mým synem. Je či není." Chytil mě za ruku a hleděl mi upřeně do očí. Jeho očím se nedalo nic odepřít.

"Ano je to tvůj syn." Hlesla jsem a uhnula pohledem.

"Jak?" hlesl a jemně zvětšil svůj stisk.

"Pokud si vzpomínám, strávili jsme spolu jen jednu noc." Napověděla jsem mu a jemně se pousmála.

"Jak si můžeš být tak jistá, že jsem otcem já?"

"Tak jako si jsi jistý ty, že je tvůj syn. Navíc s Raoulem jsem v té době dlouhou dobu nic neměla. Věří, že se Gustave narodil předčasně. Už tehdy jsem věděla, že je ten chlapec tvým synem. A co mě ještě víc utvrdilo, byl fakt, že zbožňuje hudbu. Dokonce mě ve svých čtyřech letech donutil, abych ho naučila hrát na klavír a jakmile pochopil, jak klavír funguje, začal hrát sám. Už dávno mě předčil ve svém hraní. V šesti letech začal skládat své první skladby a nyní neustále něco vymýšlí a vylepšuje své staré skladby do dokonalosti. Je puntičkář. Asi jako ty." Vypověděla jsem mu snad celý příběh. Naslouchal pozorně mému vyprávění, a když jsem skončila, naléhal, abych pokračovala dál.

"Musíš mi povědět víc." Pousmála jsem se. Ani Raoul se snad tak o Gustava nezajímal. "Co jsem pověděl směšného?"

"Ale nic." Líbí se mi, když tak naléháš, si vyslechnout víc a víc." A smála jsem se dál.

"Přiveď zítra chlapce do Coney Island. Ukážu mu ho." Pověděl náhle. "A neoponuj mi, splň mé přání, prosím sladká Christine." Ihned na to mě políbil letmo na ústa, zvedl se a zmizel v temnotách noci, tak jak to uměl jen on.

Nechtělo se mi brát Gustava do Coney Island, vůbec jsem netušila, co zamýšlí a to mě znervózňovalo. Jenomže bylo téměř nemožné mu oponovat. Věděla jsem co se děje, když se mu někdo vzepře a nehodlala jsem riskovat. Proto jsem ráno vzala obě děti do Coney Island. Ač mi to bylo proti srsti.

Komentáře

  1. Jééééé! To je nádherné! Festovně fest skvělá kapitola, a těším se na Gustavův strach z Erikova obličeje...
    A ta hudba je nádherná - omámila mě natolik, že se snad ani neohradím nad poznámkou, že se Raoul o svého/nesvého syna nezajímal... No budiž, musím antiraouličnost tvé povídky skousnout stejně, jako ty jsi skousla raoulofilnost té mojí... :D Ale slib mi, že z Before the performance bude krásná kapitola! :D
    a... a... a... v další kapitole se setkáme s Meg! Že je to tak?!!! Jupíjejejej! :DCo bych ti poradila je, ať necháváš ty věty s uvozovkama u sebe, jako ať je neodděluješ entrama. Lépe se to pak čte.
    Porovnej sama:
    "Ano je to tvůj syn."
    "Jak?"
    "Pokud si vzpomínám,..."anebo:
    "Ano je to tvůj syn.""Jak?""Pokud si vzpomínám,..."Takže tak nějak... rozhodně nepřestávat a dál psát - talent zjevný už v prvních řádcích! :)

    OdpovědětVymazat
  2. No počkat? Není ta hudba z francouzského filmu Nedotknutelní? Vidělas to? Je to naprosto okouzlující film! Je něžný, ale také drsný skutečností, jak těžké to podobní lidé mají... Místy je až k slzám dohánějící a místy úsměvný... Nacistický kvadrulegik a žádné nohy žádné bonbony jsou nesmrtelné hlášky! :D

    OdpovědětVymazat
  3. Hm, já myslela, že na Coney Islandu už jsou, ne? To je přece ten ostrov, kde je Phantasma, right?Tak Erik se dozvěděl o tom, že Gustave je jeho syn ještě předtím, než chlapce provedl po parku a než Gustave uviděl jeho tvář, první změna. :) Jsem zvědavá co bude dál. :))

    OdpovědětVymazat
  4. Páni děkuji za takovou chválu :D :-) já vím ty mé přímé větky :D a ano ten film jsem viděla :D a jsem filmu velký fanda :-) a hudbu má více než famózní :-) a Lotte Coney Island a Phantasma jsou tedy jako jeden celek :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Jooo, mně se to taky líbí! A vidělas to v originálním znění? Je to éňo ňůno! :) A ten černoch je naprosto úžasný, takový milý drsňák.
    Jojo, přímé větky... Je třeba to vychytat - ale neboj, jinak píšeš skvěle!
    Mimochodem, proč mi nejde klikat na tu anketu?
    PS: Víš, kde vždycky najdeš kvadruleptika? Tam kde ho odložíš! :D

    OdpovědětVymazat
  6. [5]: tak s tou anketou to tedy netuším proč ti to nejde :D každopádně její výsledky spíše jsou přesným opakem vašich komentářů :-) a fil jsem viděla jen v českém dabingu, což mě trošku mrzí :D ale i ten dabing byl dost dobrý :D

    OdpovědětVymazat
  7. Já mám pocit, že ta anketa je nějaká vadná, je v ní nějaká chyba, protože stejné výsledky jsou u každé kapitoly, tak možná zkus vytvořit anketu novou... :)
    Tak to si tedy rozhodně stáhni i v tom originálu - je to dost dobrý - a pokud se příležitostně učíš francouzsky jako já, je to k nezaplacení! :D

    OdpovědětVymazat
  8. já jí dám ještě šanci té anketě :) sama se těším až tu bude další část povídky kde bude nebo nebude Meg :-) a bude tam další super obrázek z mé sbírky a tvorby zvané Photoshop :D
    Já si prostě nedokážu představit povídku bez obrázků :-) omlouvám se pokud to vadí :DPS: Lotte předem se ti omlouvám za svůj avatárek u komentu :-) ale upravuji a přidávám části povídky :D tak promiň :-)

    OdpovědětVymazat
  9. Obrázky jsou naopak éňo ňůno! Především, když roli Raoula zastává můj drahý manžílek Simon! :D Jsem zvědavá koho si vyvolíš za Meg... Já osobně jsem všemi deseti pro Sharon! :P

    OdpovědětVymazat
  10. Gustíka nejde nemít ráda, i když se o něm jen nepřímo mluví! :DŘekla bych, že by se spíš hodila předložka "na" - "na Coney Island". Navíc ho nemůžeme Erikovi jentak přivlastnit celý :D

    OdpovědětVymazat
  11. [10]: Da! :D Mám za to, že neplatí, že Coney Island = Phantasma. Coney je ostrov, teď už vlastně podle Wiki jen bývalý ostrov, a není prý nějak zvlášť obydlený, no přeci jen je.
    Nachází se tam víc věcí a lidí než jen Phantasma. :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky