Muzikál Schikaneder


Na jeviště vídeňského Raimund Theater 30. 9. 2016 míří světová premiéra muzikálu Schikaneder s podtitulem přeloženým volněji jako "za scénou Kouzelné flétny", který zpracovává příběh libretisty Mozartovy nesmrtelné opery Kouzelná flétna, Emanuela Schikanedera a především vztahu s jeho manželkou Eleonorou a jejich zásadnímu vlivu na umění v dané době. Vztah Emanuela a Eleanory byl velice vášnivý, ale i prudký - rozcházeli se, vraceli se k sobě a bez Eleanory ve svém životě, by Emanuel nejspíš své nejslavnější dílo nestvořil.
Emanuel a Eleanora se poznali a zamilovali jako velice mladí - zkrátka láska na první pohled. Nejprve se vše zdálo perfektní: v soukromém životě byli velice šťastní a dařilo se jim i pracovně - jejich divadelní společnost byla všude přijímána s úspěchem. Emanuel byl ale záletník a nevydržel být dlouho věrný - když se mu nepodařilo utajit románek s tanečnicí Marií Annou, Eleanora ho opustila s hercem Johannem Friedlem, který Eleanoru už dlouho tajně miloval. Eleanora s Johannem se rozhodli otevřít si vlastní divadlo, nicméně nejsou úspěšní a nakonec jim nezbývá jinak, než se spojit s Emanuelem. Eleanora s Emanuelem se ale stále nenávidí a k uzavření míru je donutí pouze existenční potíže. Nicméně stará láska nikdy nerezaví a netrvá dlouho, než staré vášně mezi Emanuelem a Eleanorou znovu vzplanou. Spojí své síly a vytvoří Kouzelnou flétnu - kouzlo za tímto nesmrtelným úspěchem slibuje muzikál v září odhalit.
Hlavní role Emanuela se zhostí Mark Seibert, kterého na tomto blogu nejspíše není třeba blíže představovat, nicméně pro zopakování připomenu, že mezi jeho nejvýznamnější role patří Smrt v muzikálu Elisabeth, Ježíš v Jesus Christ Superstar a současně působí v Tanz der Vampire jako hrabě Krolock.
Jeho ženu Eleonoru bude hrát Milica Jovanovic, kterou my fantomáci známe především z koncertní verze Love Never Dies ve Vídni, kde hrála Christine, k roli se coby záskok vrátila i v produkci v Hamburku, mimo to má na kontě například muzikály Mary Poppins, Evitu a další.
Velkým překvapením pro mě bylo, když jsem v obsazení uviděla jméno Katie Hall v roli Marie Anny Millerové - připoměla bych Katii jako Christine z Fantoma Opery v Londýně a přepracované britské tour, Cosette z velkého koncertu Bídníků na počest pětadvacetiletého výročí a další.
Na světě už je jedna ukázka z muzikálu, video duetu Emanuela a Eleonory Träum Groß - tedy něco jako "Měj velké sny".
Můžete si dokonce vybrat jestli chcete vidět studiovou verzi tady, či představení ze slavnostního oznámení obsazení tady.
Skladatel Stephen Schwartz autor tak slavných muzikálů jako například Wicked nebo Godspell ve své hudbě sliboval velký orchestr, atmosféru 18. století a samozřejmě Mozarta, včetně přímých citací. Z této jediné ukázky už mohu říci, že se mu to rozhodně povedlo a moc se na uvedení této inscenace těším.

Komentáře

  1. Těším se, až k tomuto dílu vyjdou nějaké ukázky a pokud vyjde cd, tak se po něm na internetě budu pídit. :-)
    První píseň mě zatím moc nezaujala, ještě si ji budu muset víc naposlouchat :-)

    OdpovědětVymazat
  2. No ta písnička je chytlavá, ale zase to není nic, co bych si běžně pustila nebo stáhla do mobilu. :D Jsem k ní taková neutrální. :D

    OdpovědětVymazat
  3. V Markovem  podani ... posloucham vse :) , <3.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky