Doctor Who - Last Christmas

Hello, ladies and gentlemans!
Uvědomuji si, jak nečinná je tahle rubrika, ale ono se toho sem nedá moc dávat. Já nějak přestala sledovat filmy, věřili byste tomu? :D
Mohu ale k dobru přičíst vánoční speciál Doktora Who pod názvem Last Christmas. Aneb první vánoční speciál DW, který jsem skutečně sledovala ve vánočním čase a ne dodatečně někdy v létě. Ha. :D
Je chvíle, kdy bych měla upozornit na spoilery.
Dále je chvíle, kdy bych měla upozornit milovníky Clařiny postavy, že jsem se s ní podle všeho už jaksi rozkmotřila, takže není moc šancí, že si tento článek můžete užít. Jsem ale otevřená všem diskuzím a názorům jinak smýšlejících lidí. Jen mírumilovně, lidičky, znáte to. Mír, kytičky, duha a poníci.

Díl začíná vpádem Santových sání na střechu domu, kdy bydlí Clara. Trochu mě překvapilo, že na Santovy elfy vyštěkla "shut up!". Duh, má ve slovníku i jiná slova? Ostatně že se divím. Když Dannymu vyznávala lásku, chrlila na něj neustále ať zmlkne, což je v tuto romantickou chvíli ohromně logické. Joooo.
Když už jsem u elfů - brilantní, zbožňovala jsem je, co hláška to perla. Mluvili takovou tou "Tumblr řečí", čímž Moffat uhodil hřebíček na hlavičku. Perfektní.
Co se týče monster tohoto dílu "snových krabů" - původní nápad více než dobrý. Příšery, které spí tak dlouho dokud je nevidíme a především dokud o nich nepřemýšlíme. Přisají se na člověka, navozují snový stav a mezitím mu vysrkávají mozek. Jenže od tohohle dobrého startu to už pak jaksi začalo pokulhávat.
S čím jsem měla problém - jak už jsem ostatně vyjadřovala i v TOMTO článku - Clara Doktora zase fackuje pro absurdní příčiny. Ano, za normálních okolností by to bylo přijatelné, vzhledem k ošklivým věcem, které říkal o jejím mrtvém příteli, ehm ALE, to by mu ona sama napřed nemohla lhát o tom, že je naživu, ne? Jak to mohl vědět? On se jen snažil svým svérázným způsobem pomoci a odlákat její pozornost = zachránit jí život. Duh. Nechápu, že tohle už zase musím řešit. Aby toho nebylo dost, později v epizodě přišla chvíle, kdy Doktor a Clara společně o tom neustálém fackování žertovali. A ta vtipná část na fackování je...???
Co jsem na téhle epizodě ale milovala, byly ty drobné konfrontace postav a jejich geniální dialogy. Ať už to byli elfové a Santa, elfové a Clara, Santa a Shona, Santa a Doktor...galaktické! :D
Oblíbený citát z epizody: "Do you know how big problem is in telling fantasy and reality apart? They're both ridiculous." vyřčený jak jinak, než Doktorem. :)
Vedlejší obsazení vánočního speciálu se mi více než zamlouvalo, zejména postavy Ashley a Shony. Velitelka Ashley, jejíž bystrý a uvážlivý postoj ocenil i Doktor sám (což je, uznejme, velká poklona) a upovídaná Shona, která byla okouzlujícím způsobem zvláštní, s vybroušeným jazykem co si nic nenechala líbit a dovedla si poradit i s Doktorem.
Když přišlo na hádku Clary a Doktora na téma Danny...zase rozhovor od věci. Tu hádku vyvolala Clara, když na něj vyjela, že to co řekl o Dannym bylo nepřijatelné. Když Doktor - velmi oprávněně - namítne, že mu lhala o tom, že Danny je naživu, odvětila s naprostou samozřejmostí, že lhala. Excuse me? Co je pointa téhle hádky, kde Clara bere právo cítit se uraženě? Uh?
Když vyšlo najevo, že i Doktor lhal o tom, že našel Gallifrey, tak trochu jsem čekala, že se ta podivná situace trochu uklidní a ti dva začnou mluvit normálně, ale Clara místo toho radši přešla na jiné téma, aniž by to nějak okomentovala...no bájo.
O ději samotném nemám moc co na srdci. Ve chvíli kdy pochopíte hlavní pointu (což nezabere moc času), tedy sen uvnitř snu, uvnitř snu, uvnitř....tak už vás nic moc nepřekvapí, vážně.
Důležitou roli v tomto speciálu jistě sehrál i Danny sám, protože se objevil v Clařině snu (zatímco jí krabi baštili mozek). Omlouvám se pokud můj přístup budete shledávat za příliš cynický, nebo jestli párujete Dannyho a Claru, ale podle mě ta scéna byla zbytečná, sladkobolná a osudy, ani loučení těch dvou mě ve výsledku nezajímali, protože během osmé série jsem mezi nimi neviděla žádnou chemii a upřímně řečeno jejich vztah mi přišel tak nereálný a mimo mísu, že se mi postupně vzdaloval i Danny, ač jsem ho v první epizodě, kdy se objevil měla ráda.
Má další udivená otázka ke Claře zní: proč byla poté, co ji Doktor probudil ze snu o Dannym = zachránil jí život (nebo si to toho času aspoň myslel) tak protivná? Uvědomila si, že si kvůli ní nechal tvář obejmout tím slizkým hnusným krabem? Čím si to v tu chvíli proboha vysloužil? Duh.
Musím nekonečně smeknout před soundtrackem nejen tohoto speciálu, ale celé osmé série. Je garnierózní, podtrhuje atmosféru příběhu...zkrátka všechna čest autorovi.
Dále je čas vyzdvihnout Santu Nickyho Frosta. Moffat mu napsal senzační hlášky, které pak Nick uměl s dokonalým načasováním pro komiku podat. Neměl chybu.
A jakkoliv teď vztah Doktora a Clary shledávám za nejasný, bylo roztomilé, že ve chvíli, kdy se všichni v kruhu ruku v ruce snažili probudit ze snu, Doktor se odmítal kohokoliv držet, jedině snad Clary.
"I'm scared."
"Congratulations. That means you're not an idiot."
Interakce Shony a Doktora byla úžasná. Přála bych si, aby Shona byla nová společnice. Ti dva by spolu sice byli neřízená střela, ale show by tím získala řádný drive, nemyslíte?
Odpověď na snový problém byla nakonec vcelku prostá: vysněte si způsob, jak se zase dostat domů. No a jinak, než na Santových sáních by to nešlo, to se ví. :)
Byla to milá scéna, kdy Shona usilovně pátrala po způsobu, jak by se naši hrdinové ještě mohli v budoucnu setkat (což dávalo smysl, když se pak ukázalo, že Vánoce trávila sama u televize) a Doktor s nadšením pětiletého řídil Santovy sáně (ach, rozkošný Peter Capaldi).
Otázkou na zamyšlení jistě je, proč se pak Doktor ze svého snu probudil na místě, co silně vypadalo jako vulkán, kde mu Clara zničila klíče od Tardis?
Upřímně řečeno, jediným skutečně překvapivým dějovým zvratem pro mě byla stará Clara (i když tohle jsem měla bohužel částečně naspoilerované předem. Thanks, Tumblr.).
Byla tu ukázána Doktorova pozoruhodná ne-pozemskost, když neviděl žádný rozdíl mezi mladou a starou Clarou, pak samozřejmě ta paralela s jedenáctým Doktorem při práskání té vánoční petardy, kdy pro změnu Doktor musel pomáhat slabé Claře. To bylo opravdu dojemmé.
Potom se ale znovu objevuje Santa, odhaluje, že tohle je další sen uvnitř snu, uvnitř snu, uvnitř...a Clara je tím pádem zachráněna od předčasného stáří. Díky tomu se může vrátit jako Doktorova společnice a...hm, já v deváté sérii tak trochu doufala v příchod nové tváře, ale kdo ví. Třeba mi v téhle sérii už začne dávat smysl proč Doktorovi na Claře tolik záleží. Už od první epizody osmé série mám totiž pocit, jako by Doktor Claře neustále musel něco dokazovat, ustupovat jí, nechat se fackovat...uh, ok.
Budu tedy k deváté sérii DW vzhlížet s velkými očekáváními.
Pokud jste si Last Christmas užili víc než já, je to jedině dobře and I'm happy for you! ;D Nechci vinou tohohle článku působit nějak....nenávistně. :D

Nespoilerovací trailer:

Komentáře

  1. For the record, miluju Doctor Who. :D nemůžu tvrdit, že bych byla nějak zvlášť zažranej whovian, ale tu show mám hodně ráda. :) Miluju Daleky a Plačící anděly, a měla jsem ráda i Cybermany, dokud nedostali ten stupidní novej design.
    Moje osobně nejoblíbenější číslo je desítka, ale dvanáctku jsem si taky oblíbila. Ačkoliv mi jeho cynismus a často tak zdánlivě necitelné chování občas trochu vadí, jindy bejvá neuvěřitelně roztomilej. :D Myslim si, že ten věkovej skok dopředu vůbec nebyl Doktorovi na škodu.
    Co se týče vánočního dílu, zrovna jsem si ho shlídla a pěkný. :D Musim říct, že Claru ale taky vůbec nemusim, neměla jsem moc ráda ani Dannyho. Občas mám chuť tu holku přerazit (mírně řečeno) za to, jak se k Doktorovi chová, občas se pravda chová jako pitomec, ale má k tomu vždycky dobrý důvod, a navíc by už konečně mohla pochopit, že jako ne-člověk nikdy nebude nad věcmi přemýšlet tak jako ona.
    Z tohohle dílu se mi ale nejvíc líbila Clařina hláška před koncem: I've always believed in Santa Clause, but he looks a little different to me. - To bylo milý, to bylo vážně milý. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Jééé! Jsem ráda, že je tu další whovian, parááda! :)
    Já si dvanáctku zamilovala a to už od první epizody...což je zvláštní, protože já si na Doktory většinou musím zvykat déle.
    A i já zbožňovala desítku...ale devítku možná ještě o maličko víc, škoda, že tam byl jen jednu sérii, fňuk.
    No já začínám mít s Clarou jakýsi problém. Přestávám chápat proč ještě jsou ti vlastně dva spolu a proč bych se z toho měla radovat, jak po nás na konci toho dílu s největší pravděpodobností chtělo. Rozesmála mě až ta mandarinka na okně. :D
    Jej, to ano, to bylo hezoučké. A jak ho pak objala a Doktor si sice stěžoval, ale bylo vidět, že se usmíval. Jejejej, to bylo fakt krásné, máš pravdu.

    OdpovědětVymazat
  3. Kateřina Kučerová17. ledna 2015 v 2:59

    [2]: Dvanáctej doktor se mi hodně líbil už z toho jeho krátkýho vstupu v Time of the Doctor, a to následné čekání na něj se rozhodně vyplatilo. :) Ta osmá série se mi zdá je udělaná v takovém dost ponurém duchu, Doktor je teďka mnohem víc... serious, než byly jeho předchozí inkarnace. :) Ale bylo tam rozhodně spoustu dobrejch dílů, Into the Dalek neni zrovna možná ta nejlepší, ale já mám ráda všechny epizody, kde Dalekové jsou, takže tenhle díl mám nejradši. :)
    Já jsem se o DW dozvěděla minulej rok od kamarádů, co jsem poznala na vysoký, na to přišla řeč nějak a oni mi ukázali na youtube pár klipů s plačícími anděly, a to se mi moc líbilo, takže jsem se rozhodla, že se na to musim podívat. :D A jelikož jsem rozumně začla od prvního dílu, první stvoření, která jsem si zamilovala byli právě Dalekové. :D
    Jako desítku maj rádi skoro všichni, někteří maj víc rádi devítku, ale podle mně to ti dva maj tak na stejno. :) Mně se na desítce líbilo to, že byl spravedlivej, desátej Doktor byl povahou hodně emocionální, a ke všem se choval hodně srdečně, vždycky se snažil pomáhat za každou cenu. :)
    Já jsem si na druhou stranu musela dlouhou dobu zvykat na jedenáctku, ne že by nebyl milej, ale prostě mi nějak nesednul, ale jako, měl hodně dobrejch dílů no. :D

    OdpovědětVymazat
  4. Vánoční speciál byl úžasnýýý!!!
    Když jsem viděla ukázky, tak to jsem se hodně obávala (Santa Claus - SERIOUSLY!!!)   Takže následně jsem nápad se Santou ocenila. Sen uvnitř snu, uvnitř něj, atd. ... po Death in Heaven (konečně!) slušný děj.
    V této epizodě jsem si velmi oblíbila vedlejší postavy - v čele s Shonou (ona je prostě skvělostní!!! Taky bych si moc přála, aby z ní byla nová společnice.)
    Co se týče vztahu Doctor-Clara, tak já to vnímám tak, Moffat chce mermomocně představit "novou" společnici, která do Doctora není bezhlavě zamilovaná → Anti-Rose/Amy - tíhla k němu po milostné stránce i Martha. Možná, že dokonce se snaží vytvořit další Donnu Noble (ale to nemůžu plně posoudit, protože jsem sérii s ní ještě neviděla.)
    Clara Doctorovi prostě dává zabrat - peskuje jej, fackuje a vůbec si nebere žádné servítky. She is a control FREAK!!! Přesto ji mám ráda.
    Dannymu jsem nikdy nefandila (možná taky ze začátku), ale zase mi scény s ním nevadili (ale taky bych se bez nich obešla).No, kvůli dvánátce jsem se konečně odhodlala na seriál podívat. A rozhodně nelituju. (Momentálně jsem dokoukala 1. sérii - a po zkouškovém pokračuju dál!!!) :DSečteno, podtrženo: speciál jsem si užila se vším všudy - parádní příběh, atmosféra (+ Moffat si to u mě po zmíněné mršině Death in Heaven spravil :D )PS: Peter uhánějící na saních... dokonalost sama.

    OdpovědětVymazat
  5. Clara a Danny mezi sebou nemají absolutně žádnou chemii, takže to jejich loučení mi bylo taky celkem fuk. Navíc se Clara celou osmou sérii chová, jak kdyby měla krámy několik měsíců v kuse.Ale celkově ten díl nebyl špatný. Elfové byli boží, děj zajímavý, i když potom už trochu předvídatelný. A to místo, kde se Doctor probudil (sestra tvrdí, že to byla Trenzalore, ale já si taky myslím, že to byla ta sopka) slouží podle mě Moffatovi jako zadní vrátka, aby mohl říct, že veškerý děj od té sopky se vlastně nestal. No, jsem zvědavá, jak to vymyslí.

    OdpovědětVymazat
  6. [3]: Já mám nejradši hned první díl dvanáctky. Asi proto, že ač je v ní skutečně morous, je tam i vysvětleno proč - to jeho mumlání ze snu, které Clara považuje za překládání dinosaura, ale ve skutečnosti to mluví Doktor sám.
    Já se k Doktorovi, myslím, nějak propracovala sama tou metodou, že všude po Tumbr se to Doktorem jen hemžilo a já chtěla přijít na to proč. :D
    Máš pravdu, desítka je takový nejoblíbenější Doktor, řekla bych. Ale já si k němu hledala cestu docela dlouho, protože jsem pořád nemohla přenést přes srdce předčasný odchod devítky.
    A to se shodneme, ani já jedenáctého Doktora nikdy zase tolik nebaštila. Ne, že bych ho vyloženě neměla ráda, ale nějak jsem se s ním "necítila bezpečně", jestli to dává smysl. :D[4]: Co je zvláštní, tak mě ten Santa ani nepřekvapil. Asi už jsem, co se DW týče, v stádiu "nic mě už nepřekvapí" :D.
    Ach ano, Shona byla skvělá. :)
    Co se Clary týče je to asi vyloženě o preferencích, já nevím. Pro mě je těžké najít si k ní cestu, ale všechno to co říkáš je pravda, tímhle směrem asi Moffat chtěl jít.
    Hm, co se scény s Dannym týče, při prvním sledování mi taky nějak nevadila, ale při druhém už jsem vzdychala a čekala, kdy se Clara konečně probudí. :DNo výborně, řady whovianů se šíří a šíří, je to bájo. :DJo Peter na saních...:3 :D[5]: :D :D :D Výborné, Ali, to jsi mě dostala. :D JO. :DAno, už jsem někde četla teorii, že je možné, že se celé finále ani vůbec nemuselo stát, ale upřímně, takový zvrat by mě spíš naštval. :D

    OdpovědětVymazat
  7. [6]: Jé paráda, se mi to tady nějak překliklo a nevšimla jsem si toho, takže teď víš moje skutečné jméno, moje inkognito je v háji. :D No nic... :D
    Je úžasné, jak dokáže jeden televizní seriál vydržet tak dlouho. Já spíše upřednostňuju fantasy a na scifi jsem dost vybíravá, ale na Doctor Who je dobrý to, že si tam každej něco najde. Jsou tam díly, kde to vysloveně hraničí s fantasy. :) A např. plačící andělé možná můžou mít racionální vysvětlení, ale jsou tak fantastičtí, že prostě musí být nadpřirození. :D
    Já třeba, když jsem dokoukala všechny "moderní" série, jsem zkoušela i některé z těch starých, včetně těch úplně prvních černobílých. :) A i ty, přestože jsou opravdu staré a dosti primitivní co  se týče provedení, mají zajímavý děj, a vůbec první Doktor byl celkem roztomilej děda. :D Ve své době to musel bejt v telce skutečně trhák. :) Každopádně jsou tam vidět vůbec ti první Dalekové, a je tam s nima spoustu výborných epizod. :)
    Jinak až budeš mít chuť a čas, dokončila jsem další část překladu, všechno mám na blogu, tenhle tejden už by měla být hotová poslední část. :)

    OdpovědětVymazat
  8. Neboj, můžu dělat, že jsem to neviděla. :D
    Já se na starého Doktora ještě nedívala, ale taky bych mohla pár dílů zkusit.
    Učí nás jeden pán ze Skotska a tomu, když jsem se o DW zmínila, tak se rozzářil, že se na to díval jako malý. A očividně to viděl černobílé, protože jsem mu musela vysvětlovat, že Tardis není černá. :D
    Tohle by se mi u žádného jiného seriálu stát prostě nemohlo. :)
    Jéje, dnes po škole se na to musím podívat. :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky