Final Lair - Ivan Ozhogin, Mercedesz Csampai, Eugeny Zaytsev

Co tak nějak nikdo z nás nečekal...nebo když budu mluvit jen za sebe, co jsem já nečekala, bylo to, že by se na internetu volně objevilo nějaké video z ruské produkce Fantoma Opery. A ano ejhle! - video Final Lair, které se na YT drží bez smazání už měsíc! (Ale pokud vám na tomhle videu nějak zvlášť záleží, tak si ho stejně raději stáhněte...)
A co víc, obsazení je to velmi vzácné - understudy Mercedesz Csampai jako Christine, Ivan Ozhogin jako Fantom a Eugeny Zaytsev jako Raoul.
A jelikož mám pro combo Mercy a Ivana ze starých dobrých časů Tanz der Vampire v Berlíně velkou slabost, vyskakovala jsem při tomto nálezu až do stropu. :)
A co víc! Je to záznam z Mercyina posledního představení jako Christine v moskevské produkci před jejím odchodem do Švédska (kde teď hraje v Mamma Mia!) a je tam tudíž ten unikátní moment, kdy Mercy ztratila Fantomův prsten a tak Ivana po sierrovsku políbí na ruku. Awwwww.
Můj první poznatek z tohoto videa je, že si Ivan poněkud šetřil hlas a úzkostlivě obcházel momenty, kdy by měl křičet. Což já chápu a ráda věřím, že jsou dny, kdy musí trochu polevit v rámci péče o hlasivky. (To platí o začátku videa. Na konci se fakt rozkřičel. Ale to už obejít ani nejde, tam Fantom křičet fakt už musí :D).
Můj poznatek k jeho herectví je takový, že se od svých začátků trochu víc rozohnil. Jeho Fantom byl v Ivanových počátcích v roli trochu víc stoický, chladný, rozzlobený....teď mu do ztvárnění začíná prosvítat i trocha Fantomova šílenství, promítl do svého Fantoma ten motiv přerostlého dítěte částečně ztraceného v tom co se děje zrovna tak jako Christine, u čehož se prostě zákonitě nabízí menší srovnání k Hughovi Panarovi, ačkoliv v principu jsou ti dva jinak velmi odlišní Fantomové.
Mimo tyhle poznámky na okraj musím říci, že na mě udělal velký dojem jeho pokrok v roli - jak se s ní sžil, jak ji prociťuje. Ivan obecně dokáže se svými rolemi velké věci, ale ať už jsem ho sledovala jako Krolocka, Wolanda nebo tady Fantoma, vždycky jsem si všimla, že potřebuje chvíli čas, než si roli "vezme za svoji" a najde v ní tu správnou hereckou polohu - a když se tak stane, je to symfonie dokonalosti. Ten způsob jakým mi v tomto videu vehnal slzy do očí je nepopsatelný - za mě je velký highlight ten okamžik, kdy dal Christine ultimátum a zády k ní čekal, jak se rozhodne, aka těsně před polibkem....
Tím jak je Mercy maličká, opravdu působí, že se v Ivanově náručí přímo ztrácí (což je tak oblíbený obrat autorů fanfikcí, který v tomto combu přichází k životu) a občas to skutečně působilo strašidelně - zvlášť ve chvíli, kdy si ji strhne do náručí a pak ji srazí na zem. Dokonce mi přišlo, jako by se Ivan na vteřinku zarazil a zkontroloval, jestli je křehká Mercy v pořádku, než pokračoval, ačkoliv to může být jen mé zdání.
Na druhou stranu tu byl ten okamžik, kdy se nad ní Ivan velmi hrozivě tyčil, a drobná Mercy ho přesto přiměla před ní ucouvnout - jakkoliv neuvěřitelně to zní, bylo to přirozené, velmi uvěřitelné - ten žár v jejích očí, ta síla, která z ní vyzařovala....jen málokterá herečka by takový moment dokázala takhle uhrát, zvlášť za těchto okolností, kdy musí jako maličká čelit tak vysokému člověku, ale Mercy prostě dokáže cokoliv. To je prostě už vědecký fakt. :D
Polibek byl trochu komplikovanější, opravdu se projevuje, že je Mercy menší než Tamara Kotova, se kterou jsem Ivana v této scéně viděla, ale pár si poradil a co mohlo být trošku neohrabané bezpečně zachránila jejich chemie, kterou já už na tomto blogu nejednou vyzdvihovala.
Co se týče Mercyina herectví: já pro něj nikdy nemám jiná slova, než nadšená superativa. Ať už hraje cokoliv, she bloody nails it!!!!
Její Christine je možná zdánlivě křehká, ale zároveň v sobě má oheň, velikou sílu, ale i lásku a citlivost a zkrátka si tu roli očinila svojí. U ní je zkrátka vidět, že nad každou rolí přemýšlí, ale zároveň jí vdechne veliký kus sebe...je úžasná, Ivan je úžasný a tohle představení muselo být galaktické a já jsem moc vděčná, že z něj máme tenhle zásadní střípek.


Komentáře

Okomentovat

Oblíbené příspěvky