Podzimní pohádka o Barbaře Jane: Kapitola 19: Show must go on

Barbara se řítila temným lesem po křupavém sněhu. Její dech se srážel v obláčku páry kolem úst, místy se jí noha smekla o bludný kořen, či zrádnou větvičku. Žádné jiné přestávky si nedopřála, spěšně mířila za předem vytyčeným cílem. Napětím na okamžik přestala dýchat, když uviděla početnou armádu bílé čarodějnice, která již nenávratně stanula na území Oz.

Glinda nasedla do bubliny a přesunula se přímo do centra paniky - pardon, Smaragdového města. Oziané se zběsile tlačili jeden na druhého, stavěli náhodné barikády - zkrátka stačil jeden bystrý pohled jejích překrásných očí - mrk, mrk - aby poznala, že na náměstí řádila silná davová psychóza.

Elphie se opět vynořila se stínů Čarodějovy kanceláře, který samým úlekem poskočil. "Já…nečekal, že se kdy ještě vrátíš." zmohl se jen na slabý úsměv.
"Věřte mi, mít na výběr…." ucedila Elphie skrz zaťaté zuby.
"Tak co tedy potřebuješ?" otázal se Čaroděj pragmaticky, došlo mu, že na čaj o páté se s nejvyšší pravděpodobností nestavila.
"Není vám to jasné? Já…uhm…moje úloha našem plánu je odstavit vás od moci, kam dosadíme Glindu." sama se podivila, proč mu vlastně prozrazuje její tajné poslání, ale slova jí z úst plynula docela sama "Udělal jste přesně co jsme potřebovali - zbavil nás Morrible. Teď jde o to, jestli to tu odpískáte dobrovolně, nebo to bude muset jít po zlém." usoudila nenuceně, asi stejným konverzačním tónem, jakým by se ho zeptala na zítřejší předpověď počasí.
"Jsi tu sama a já…"
"A vy nemáte na rozdíl ode mě žádnou moc. I ta Glinda si alespoň umí vykouzlit hloupé bubliny, když na to přijde, ale vy?" demonstrativně pokrčila rameny. "Jediný váš talent spočívá v manipulaci s lidmi. Ale i to už je pryč, kouzlo vyprchalo, stále to nechápete? Oz je v kritickém válečném stavu, tam venku za hradbami města se teď shromažďuje vojsko bílé čarodějnice. Jste připraven vést svůj národ k vítězství? Máte schopnost uchránit své město?"


Fiyero dal Barbaře smluvené znamení. Se statečností která stála za deset vojsk čarodějnice se vrhnul přímo na vojáky chránící portál, kterým se dalo dopravit do Narnie a zpět. Barbara se rychle prosmýkla kolem změti bojujících těl a vklouzla do oné červí díly, která jí vtáhla do svých útrob. "Ne!" vydralo se jí z hrdla zděšeně, když se naposledy ohlédla. Fiyero právě klesal v křečích k zemi. "Pokračuj v plánu." vzdychl, než se zhroutil docela. "Fiyero!" zakřičela znovu, ale to už dopadla na zem, přímo na úpatí velkého a slavného Garnierova schodiště. I přes šok, který postupně zachvacoval každičkou buňku jejího těla rychle sáhla po páčce, která vypadala jako zmenšenina královnina ledového žezla a průchod uzavřela. Stála tam sama, ale slyšela ozvěnu tisíce bot kráčejících přímo k ní. Druhá vlna vojáků už byla pomalu na dohled. Spěšně zacouvala a bezhlavě se skryla do prvních dveří, které spěšně nahmatala. "Kriste Ježíši." vyjekla.

Glinda stanula nad hlavami Ozianů tak, aby na ni všichni dobře viděli. Show must go on. Zaujala obvyklou evitovskou pozici. "Drazí Oziané!" zatrylkovala.
Dav pod ní se ztišil. "Glinda je zpět!" vykřikl někdo. "Pravá Glinda!" dodala předsedkyně jejího fanklubu a zamávala vlaječkou I love Glinda! v ruce jedné a I ship Glinda and Fieyro ve druhé.
Glinda jim věnovala zářivý úsměv. "Let us be glaaaaaad 'cause your beloved Glinda is baaaack." zapěla z plna hrdla hlasem Giny Beck.
Dav spustil jásot, jakoby zapomněl na dunění vojáků čarodějnice, kteří se momentálně snažili zbořit hradby. Glinda si to ovšem uvědomovala velmi znatelně. "Vycítila jsem ohrožení svých podd…echm svých drahých Ozianů a přes všechny útrapy s tím spojené jsem se vzepřela vězniteli, abych přišla ochránit svůj lid v těchto temných časech." dodala dramaticky a dav udělal uznalé óch ze strany jedné a ách ze strany druhé.
"Udělám cokoliv jen bude v mých silách, ale nezvládnu to bez pomoci. Proto musím před zahájením bitvy upřesnit jednu velmi ale převelmi důležitou věc." Oziané jako na povel naprosto ztichli.
"Jak je obecně známo, největším - až doteď - postrachem Oz byla Elphaba Thropp, známá jako zlá čarodějnice ze západu. S politováním musím oznámit, jak hluboce jsme se všichni mýlili." vzdychla nešťastně a sledovala reakce dole pod ní, které protentokrát byly docela rozlišné u každého jedince.
"Opět se jednalo o zlý trik bílé čarodějnice z Narnie, která si s námi pohrává už tak dlouho! Všimli jste si, kolik nebohých vězňů k nám již tak dlouho posílá?! Udělala si z naší hrdé a barevné země skladiště lidí, které sama nechce. Podrobila si nás a teď chce ještě víc - chce kompletní vládu nad naším světem!" vyprávěla zvonivým hlasem podbarveným hněvem.
"Jak s tím souvisí wicked witch?" otázala se zmateně blonďatá místopředsedkyně jejího fanklubu ve zjednodušené imitaci Glindiných bubble dress.
"To je správná otázka!" vyhrkla Glinda a pokynula ke slečně, se kterou to málem seklo samým blahem. "Věc se má tak, že Elphaba, můžete jí říkat Elphie, je vlastně na naší straně! Všechny činy, přisuzované neprávem jí ve skutečnosti spáchala…erm, bílá čarodějnice z Narnie!" Glinda si položila dlaň na srdce.
"Dokaž to!" zakřičel z davu plechový Boq nevěřícně.
Glinda překvapeně zamrkala. "Inu, kromě toho, že vám to říká vaše Glinda the Good." řekla s důrazem na každé slovo, upírajíc na něj dotčený pohled, "Drahá Elphie je ztracené dítěte Čarodějovo, utlačováno pro svůj až královský původ, ve škole šikanováno pro svoji výjimečnost." o oko jí praskla její nejsilnější jarová bublinka až z toho zaslzela, nicméně musela uznat, že právě v tuto chvíli, byla slza stékající po její tváři víc než impozantně jímavě dokonale načasována. Jak jinak.
Lidé na ni zůstali v neskrývaném úžasu zírat s pusou dokořán. Glinda zvednula ručky k nebi. "Za pomoci naši drahé Elphie jsem vyčarovala tento magický sníh, kterýžto z vašich očí sejmul zlé kouzlo, které na vás uvrhla bílá čarodějnic! To jen díky ní už mohu zase stát mezi vámi a poznáváte mě!"
"Páni." neudržela se slečna předsedkyně a samým údivem jí spadly vlaječky.
"A teď - historicky poprvé - Čaroděj a jeho nalezená dcera Elphie!" Glinda napřáhla ruku směrem k balkonku od Čarodějovy pracovny. Tam se s úsměvy značně křečovitými zjevil Čaroděj do kterého byla zavěšená Elphie. Dav začal jásat mnohem hlasitěji, než když se zjevila Glinda, která to nemohla přenést přes srdce. Bublinky sem, bublinky tam, srdceryvný příběh znovu nalezené dcery, která si prošla nejedním příkořím aby se dočkala svého ehmmilovanéhoehm otce byl větší trhák. Glinda se znovu usmála, když si uvědomila, že být to opravdu film, jako první by se při závěrečných titulcích tučně zjevilo "Režie: Glinda the Good"


"Nechci brát jméno boží nadarmo ale…KRISTE JEŽÍŠI." zopakovala Barbara a tvář se jí zkřivila znechucením. Byla to místnost plná kůží, ze kterých se královna svlékala jako had. Všechny podoby, kterých kdy zneužila tu ležely jako vyfouklé matrace lidských těl. Poslední ukradená podoba byla Lotte nad kterou právě stála. "Děs." zhodnotila, když do toho šťouchla a pravá ruka Lotte král
ovny se zkroutila do nepřirozeného úhlu. "Ale ne…" vzdychla, když uviděla veliký portrét osoby naznačující koho si právě vypůjčila. Z obrazu se na ni samolibě culila Glinda. "To udělá ještě hodně zmatků. Kéž bych jim to mohla nějak říct…kéž bych jim mohla říct ať…ať zachrání Fiyera." schoulila se do kouta hrůzné místnosti a naslouchala zběsilým kroků vojáků, kteří zmateně hledali zmizelý portál do Oz. Podle zvuků z chodby odhadovala, že se ti inteligenti po něm dívali i pod obrazy. Svoji skrýš opustila až když chodba docela utichla.

Komentáře

  1. No téda! Hustěěě! Ono je to tak... tak napínavé a strhující a... KRISTE JEŽÍŠI! Ty jsi opravdu zpátky, Lotte! :D

    OdpovědětVymazat
  2. Kriste Ježíši jsem a jak ráda!!! :D Děkuji :)

    OdpovědětVymazat
  3. Přiznávám, že Čtero ročních pohádek o BJ u mě vytvořilo částečnou závislost na Wicked. No, jsou i horší věci.Jo, výkřiků "Fiyero" není nikdy dost :)

    OdpovědětVymazat
  4. [3]: Taky? :D Taky máš ty symptomy, že ti v hlavě neustále znějí melodie těch písní? :DTo se ví, nesmíme to nechat jen na Elphii, ať si z toho nezničí plíce. :D

    OdpovědětVymazat
  5. [4]: Jo, třeba dneska ráno to bylo jednoznačně No Good Deed, ale pak jsem to úspěšně přebila Fantomem :)

    OdpovědětVymazat
  6. Jak jsi to teď napsala, tak mi No Good Deed začala znít v hlavě. Vysoce nakažlivé. :D

    OdpovědětVymazat
  7. [6]: Mně taky. Jdu přebíjet Titanikem :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky