Čistá duše doktora Nashe

Druhý snímek Lottina kina je opět z filmografie Russella Crowea. *.*
Jedná se o životopisný film natočený podle doktora Johna Forgbese Nashe, držitele Nobelovy ceny za Ekonomii. Ale k té vedla ta nejtrnitější cesta, jakou si jen dovedete představit...

John je všechno, co se jednomu vybaví pod slovem odlišný...
Je uzavřený, stydlivý, zoufale neovládá základní společenské normy a svým přímým jednáním uvádí do rozpaků...
Žije si ve vlastním světě čísel a pro běžné smrtelníky nepochopitelných věcí a je tak spokojený - ta pravda je, že nemá rád lidi. A lidi nemají rádi jeho.

Na Princetonu se setkává se svým spolubydlícím a zároveň jediným přítelem Charlesem Hermanem. Charles to má všechno tak nějak na háku - škola, tituly, ocenění a převratná inteligence...? Ne, díky, ale dal bych si pivo. Je to pravý opak Johna, zároveň přesně ten člověk jaký pro zachování rovnováhy John potřebuje. Stará se o praktické věci - "Johne, jedl jsi dnes vůbec?", "Johne, nedělej si z toho tak těžkou hlavu, příští projekt ti vyjde." "Johne, kašli na to a pojď na pivo."


Po čem jeho srdce prahne lidé nechápou. Nechodí na žádné semimáře, odmítá papouškovat zastaralé pravdy. Chce přijít na něco svého, pouští se do zoufalé honby za "originálním nápadem". Touží po uznání, slávě...aby konečně někdo docenil jeho kvality! Zatím se však setkává pouze s odmítnutím...
Po absolvování školy se stává učitelem. Velmi neochotně, ale nic jiného mu nezbývá.
"Tenhle seminář je ztáta vašeho - a co je horší - mého času. Nicméně, vy sem chodit přece nemusíte..."
Další z vad Johnova charakteru je jistá nabubřelost přímo související s jeho nadprůměrnou inteligencí. Když se nad tím ale opravdu zamyslíte, jak únavné musí být, když strávíte celý život vysvětlování těm méně podarovaným tok svých myšlenek, který stejně nemají nejmenší šanci pochopit?
Je přizván do Pentagonu, kde konečně předvede co umí, když rozšifruje bez nejmenších potíží nepřátelské šifry Rusů. Jeho úspěch oslní "velkého bratra", který si ho přizve k větší operaci, ve které jde přímo o státní bezpečnost.
Mezitím se seznamuje s jednou ze svých studentek Alicií Larde, která mu přináší výpočet příkladu, který jim zadal.
"Vaše řešení je elegantní, ale zcela chybné." odvětí John přezíravě.
"Vy...tu ještě jste."
"Ještě tu jsem."
"Proč?"
"Napadlo mě...profesore Nashi...jestli byste nešel na večeři?"

John Alicii vezme na jeden z večírků hlav pomazaných a i přes Johnovu sociální neschopnost se jim podaří sblížit. Alicia je velmi pohledná a bystrá dívka, která si umí vykládat Johnovy neobratné pokusy o konverzaci jako jedna z mála tím správným způsobem. I když někdy ji to stojí značné úsilí, protože John zkrátka a dobře nechápe, co se to mezi nimi odehrává.
"Je náš vztah zárukou pro trvalý svazek? Potřeboval bych důkaz, nějaká ověřitelná data."
"Ach...promiň. Jen se musím na okamžik...předefinuji si holčičí představy o romantice....och. Důkaz. Ověřitelná data. Ach...dobře. Jak velký je podle tebe vesmír?"
"Nekonečný."
"A jak to víš?"
"Veškeré údaje tomu nasvědčují."
"Ale nikdo to nedokázal. Neviděl jsi to."
"Ne."
"Tak jak to tedy víš?"
"No...prostě tomu věřím."
"S láskou je to asi stejné."

A tak se Alicia a John vezmou. Idylce nic nechybí. John se konečně cítí doceněný, protože v tajném projektu na ochranu země před Ruskem se stává klíčovou osobou. Sbírá informace, které pak nosí do tajné schránky na ještě tajnějším místě. V těle si nosí identifikační čip.
To všechno ale musí před Alicií tajit.
Nic perfektního netrvá věčně. Johna odvlečou do psychiatrické léčebny s drtivou diagnózou - schizofrenie. Zdravý člověk si ani nedovede představit peklo, v jakém se náhle takový člověk ocitne. Co je realita a co jen výplod našeho mozku? Čemu věřit, s kým mluvit, komu důvěřovat?
John se stává pro své okolí nebezpečný. Ve všech vidí ruské špiony, nešťatnou náhodou málem zabije svého syna...
Film je jedinečný, protože do tohoto matoucího světa vás vtáhne se vším všudy. I vy, diváci, se ocitáte na pochybách, co je skutečnost a co halucinace, neboť na příběh pohlížíte z Johnova pohledu.

K filmu mě přivedlo jedno video nazvané "10 největších chyb v historii udílení cen Oscara" a to i přesto, že film získal hned 4 Oscarová ocenění. Nejlepší film, Režie, Herečka ve vedlejší roli - Jennifer Connelly a Scénář.
Podle obecného mínění, je ovšem jedna z oněch největších 10 chyb neudělení Russellovi cenu za herce roku. A i já se kloním k názoru, že Oscar za Gladiátora Russellovi přišel předčasně...že ho měl dostat o rok později za Beautiful Mind. Ale nakonec...není jedno zač Oscara má? Má ho. A zaslouženě. Dostalo se mu uznání za jeho skvělé herecké schopnosti. Pan herec s velkým pé dostal Oscara. A jestli za Gladiátora nebo Beautiful mind...

Doktor John Nash je totiž role, která herecké schopnosti opravdu velmi důkladně prověří. Je těžké hrát člověka trpícího schizofrenií, génia zapáleného do matematiky, společensky neschopného jedince, do kterého se k šoku všech zamiluje překrásná dívka...
Ronila jsem jednu slzu za druhou v průběhu Johnova uvědomování si, že je opravdu nemocný, pocitu beznaděje, zmaru, zatracení, vyvržení ze společnosti, která se mu už tak vysmívala...

Jennifer Connelly, která, jak jsem výše zmínila, si za roli Alicie vysloužila Oscara oslnila svým výkonem. Loajální manželka stojící za každých okolností po boku svého manžela, snášející jeho záchvaty a za každých okolností se snažíc najít optimismus a sílu prostě jít dál.
Jsem moc ráda, že Jennifer dostala Oscara, protože se ke své roli postavila tím správným způsobem a po boku Russella nám ukázali, že láska přece jen překoná každou svízel...
A pamatujte, že je to film podle skutečné události...:)
Miracles are happening every day. :)

10/10 hvězdiček s upřímným doporučením i pro ty, co nemají rádi matematiku. :))

Trailer:

Komentáře

  1. Žjova! A mně vždycky psychické poruchy zajímaly z hlediska právě těch "nemocných" - z kolika procent jim ale lze říkat "nemocní", jestliže jejich stav je pouze odhadnut na základě menšiny? Vždyť, co když se za sto let zjistí, že my všichni co tady jsme, žijeme a dýcháme a co jsme "zdraví" jsme ve skutečnosti těmi nemocnými a ti, jež jsme za nemocné považovali jsou ve skutečnosti zdraví?Pak se také stavím kriticky ke vztahům společnosti k takovým jedincům, kteří jsou za "nemocné" označeni. Obvykle je odstrkují a straní se jich. Svěří je osobám, které jim zajistí bezpečnost a léčbu, nebo alespoň pocit léčby. Psychiatrické ústavy jsou zlo, pokud rodina s osobou, která v něm žije, přerušila veškeré styky - tudíž nejsou zlo ústavy, ale samotná rodina, protože komu, když mu bylo nejhůře, nejvíc nepomohla právě rodina? Naštěstí je dnešní společnost mnohem uvědomnělejší než ta předešlá a už ví, jak s těmito osobami pracovat a co víc, jak je milovat i přes jejich chyby.Schizofrenie je jednou z psychických poruch, jež mě fascinuje nejvíce. Z prvních řádků tvé recenze bych spíše očekávala autismus, což by vysvětlovalo uzavřenost do sebe a nenávist vůči okolí. Schizofrenie je však také možnost.Pro osoby, které zjistí, že jsou podobným způsobem postižené, musí být vyrovnávání se se sebou samým hrozivě těžkou věcí - a jestliže tuto osobu ztvárnil Russell Crow, pak bych se tohoto žánru nebála ani v nejmenším.Díky za tip... :) Rozhodně se na to mrknu. :D

    OdpovědětVymazat
  2. Páni! To je zajímavá teorie! Takhle mě nad tím nikdy nenapadlo uvažovat...V tomhle případu je zlo léčba, jakou John postupuje. Brutální léčba a utrpení během ní, které Russell sehrál tak skvěle, že jsem plakala spolu s ním...Ano, Russell předvedl skvělostný výkon...on do toho šel se vším všudy a to je neuvěřitelné. Chodil shrbeně, dělal poněkud zmatená trhaná gesta, ten láskyplný výraz s jakým sledoval čísla...! Jde vidět, že se na každou roli měsíce a měsíce předem tvrdě připravuje. :)

    OdpovědětVymazat
  3. Poslušně hlásím: Shlédnuto!Téda, bylo to ještě lepší, než jsem čekala! Nejvíc mě dostala scéna, jak poté, co mu na té univerzitě či co to bylo řekli, že nemá šanci, jak tam stál a roztřeseně ukazoval na výpočty na okně, jak se mu chvěl pohled... A pak jak začal šílet, jak třískl hlavou o sklo... Nešlo nezaplakat.A když si člověk uvědomí, že jediný přítel, kteréhos kdy měl je vymyšlený... panebože! A jak se před tou školou hádal s tím přeludem v klobouku (já mám strašnou paměť na jména) a pak jak byl zničený z toho, že se na něj všichni koukali jak na blázna!A jak mu dávali ty šoky! Já jsem měla chuť tam vtrhnout a něco udělat! Bé!A to jeho odhodlání, poprat se s tím sám a bez prášků...A to:
    "S kým jsi to mluvil?"
    "S popelářem."
    "Popeláři večer nejezdí."
    A za oknem popelářské auto... :DAle nejsilnější a nejdojemnější část celého příběhu byla, když mu ukazovala, co je skutečnost.
    Skutečnost je tady. Tady. A tady. Tuhletu část jsem obrečela.Anebo jak dával sbohem svým "přátelům"...Anebo úplně na konci, jak tam byl jeden student zaujatý něčím novým a John:
    "Jedl jsi vůbec?" :D To nemělo chybu.Anebo na samém konci, jak mu tam všichni dali ty prupisky či co to bylo.Ách jo, Lottiny rady opět nezklamaly. :D

    OdpovědětVymazat
  4. Anebo jak parodovali jeho chůzi... :(

    OdpovědětVymazat
  5. Ach, to jsem ráda, že film tak silně zapůsobil i na tebe! :)
    Russell vložil do té role obrovské úsilí, které se vyplatilo, protože jsem nikdy ještě neviděla tak přesvědčivý výkon zdravého člověka v roli duševně nemocného. Přece jen je to pro nás těžko představitelná situace...[4]: To bylo strašné! Chudáček, komu by ho nebylo v tu chvíli líto. :(

    OdpovědětVymazat
  6. A musím říct, že mě tento film v mnohém inspiroval... :D Tvář v temnotě bude zajímavější, než kdy předtím! :D

    OdpovědětVymazat
  7. Věříš, že mě taky inspiroval pro novou povídku, kterou už mám delší dobu v hlavě? :)

    OdpovědětVymazat
  8. Jůva! A bude na Lottelandu? (UKÁZAT! UKÁZAT!)
    (./.)// (tleskající fantom:)

    OdpovědětVymazat
  9. Hehe, jistěže bude, ale až co dopíšu pohádky. :))

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky