Nichts ist schwer & Wenn Ich Tanzen Will - Jan Ammann, Janet Chvatal

Jelikož jsem zrovna včera psala o té radostné zprávě, totiž že Jan Ammann bude zase hrát Krolocka, tak pro mě byl první volbou pro video týdne. Našla jsem velmi náhodně a velmi nečekaně video z Elisabeth das Musical. Respektive písně z Elisabeth na koncertním gala, jelikož Jan v Elisabeth nikdy nehrál. A je to video z roku 2008 a Jan je úžasně mladičký a roztomilý, takže tenhle náhodný objev mě fakt těší. :D
Musím říct, že Jan je asi nejsympatější muzikálový František Josef, jakého jsem kdy viděla. Je vidět, že v muzikálu nikdy nehrál, a "unikl" režii této písně, kdy všichni herci jsou naváděni k tomu, aby ho hráli jako člověka, kterému dělá potíže (případně že toho není schopen) projevovat emoce. Což je historicky správnější, než tady Janův upřímný, nejistý a mladický Franz, nicméně je to sympatičtější! :D
Janet Elisabeth zpívá i hraje ji skvěle, i když vedle Jana vyniká, že její pojetí je vyzrálejší.
A btw, její paruka je skvělá! Její šaty na Sisi trochu moc kýč (ale ve filmu s Romy Schneider by se vyjímaly, což zřejmě je ta estetika, pro kterou šli - zvlášť když se jeden podívá na kulisy a fakt, že "ich brauch dich" místo Franze zpívá Sisi - otázkou ale je, proč tohle sakra dělají?! :D). Taky je zajímavé slyšet píseň v tom pomalejším tempu - i když preferuji originál. Taky mě mrzí, že staging téhle scény je "stojí naproti sobě, každý na opačném konci jeviště a dívají se na sebe". Když v písni jako tato, není vůbec žádná interakce, vyzní strašně studeně. Nakrásně by mohli zpívat Boote in der Nacht, nebyl by v tom rozdíl.
Jo a změnila jsem názor. Vůbec není zajímavé slyšet tu píseň v pomalejším tempu. Takhle se ta píseň nekonečně vleče. :D
Dost líbilo, jak Janet okamžitě změnila řeč těla a výraz ve chvíli, kdy začalo hrát Wenn Ich Tanzen Will.
A OMG, Jan jako Smrt! To charisma, ta temnota! Proč ho museli tak dlouho držet za tou kulisou! A ten skvělý kabát! A ta překvapivě dobrá choreografie, když už ho konečně pustili zpoza těch kulis! OMG! Proč Jan nikdy nehrál Smrt?! Skandál. (Ačkoliv jejich hlasy ve WITW moc nešly k sobě - ale to hádám bylo nedostatkem zkoušek, utíkalo jim tempo a intenzita).
Krásný nový týden! :)




P. S.: Kdy už se sakra začnou v Chromu objevovat na blogu videa? Už mě to fakt...štve.

Komentáře

  1. Jéééé!
    Jé, jakto, že jsem se na Elisabeth ještě nepodívala? Vždyť ta první píseň je tak nádherně sladká, sládnoucí, motýlí! Neznám kontext, ale vnímám z ní něhu, lásku, snad usmíření... Moc se mi líbí! Akorát mě děsí, že je ta píseň normálně rychlejší, tím, že tuto jak říkáš pomalejší verzi slyším nyní poprvé, si nedokážu tu rychlejší verzi moc představit...
    Ale to jak stojí naproti sobě na jevišti, tahleta nulová choreografie, no nevím... v tomhle ohledu s tebou úplně souhlasím! Když si to vezmu z pohledu běžného diváka - ten moc nemá šanci vidět výrazy jejich obličejů, ve kterých se to všechno odehrává, takže to trochu kazí dojem. Ech, vyjadřuju se strašně kostrbatě, ale chápeš mě, ne?
    A ta druhá píseň je také nádherná!
    A Jan jako Smrt je skutečně velmi impozatní! Miluji choreografii takových postav, jež v sobě tají cosi zakázaného, podmanivého, nebezpečného a konečného. A miluji, když to někdo umí zahrát. A tady z toho kousku mám zato, že to Jan skutečně umí!
    Ach, asi vím, čím se budu "rozptylovat" o svaťáku... Pro mne novým, a jak zdá se, nádherným muzikálem!

    OdpovědětVymazat
  2. Btw: S nostalgií pod dojmem těchto dvou písní myslím na záznam z úplných začátků Drákuly, konkrétně na píseň  (myslím že se tak jmenuje) Adriana a šašek, kde zpívají tak něžnou a radostnou píseň o motýlovi... krásná to píseň...

    OdpovědětVymazat
  3. Ze začátku jsem byla z pomalejšího Nichts ist schwer nadšená, ale po první minutě mi to taky začalo připadat takové rozvleklé a choreografie tomu taky moc nepřidala.
    Jako Franz Josef se mi Jan líbil, ne že ne, ale ta/ten Smrt, ááách. Měl v sobě něco temného a nebezpečného, což se zdaleka ne každému herci v této roli povede. (A po nesmělém mladíčkovi z první písně mě to trochu šokovalo :D).
    Elisabeth je Janet Chvatal a souhlasím, že je po všech stránkách naprosto skvělá, i když mi připadalo, že k sobě s Janem místy úplně neladili, ale jak říkáš, to bude asi nedostatkem zkoušek.

    OdpovědětVymazat
  4. [1]: Inu, nebudu bližší kontext prozrazovat, chystáš-li se na Eli podívat (což vřele doporučuji - taky jsem hodně muzikálů objevovala právě u maturity :D :D :D). Originální verze není zase o tolik rychlejší - jen je to aranžmá prostě o něco dynamičtější, takhle je to dost jednotvárné...
    Chápu, naprosto. A souhlasím. :D Naživo z toho diváci asi nic moc neměli.
    Jan umí, přesně tak! :D[3]: Jo, tak to jsme se báječně shodly. :D
    Jo, Jan mě fakt překvapil! Ta změna byla tak dokonalá, až jsem přemýšlela, jak to jeden člověk dokáže. A jako Smrt byl ohromně podmanivý, má takové přirozené kouzlo. :)
    Janet Chvatal! Skvělé, moc děkuji, hned její jméno doplním. :)

    OdpovědětVymazat
  5. Hm, zpočátku mi tempo a hudební podklad celkově připomínal Boote in der Nacht, ale pak jsem si řekla, že je to snad ještě pomalejší. :-) Oba duety mám ráda v obou variacích, ale tohle se vážně táhne. :-) Možná to bude i tou stojící choreografií.
    Jj, asi to bude tím, že má jistou volnost pro koncertní verzi. :-) Takhle je Franz sympatičtější.
    S šaty rovněž souhlasím. Na mě jsou až moc přeplácané - snad i na filmovou verzi s Romy. :-D
    Ááááá, jak bude revival Elisabeth, tak Jan MUSÍ hrát Smrt. Jakto že tu roli ještě nehrál?! Škoda přeškoda, že kvůli costume change zůstal tak dlouhou dobu za kulisou! Jakmile se ukázal, už to byla jedna báseň! Jan je skvělý! Musí hrát Smrt!
    Hehe, v tom kabátě vypadá jak Edward Hyde! :D :D

    OdpovědětVymazat
  6. No fakt se to táhlo, jak říkáš. :D
    Jako jo, moc krajek, moc kytiček, moc všeho ty šaty. :D
    Přesně tak Janovi by ta role strašně sedla. Až mě překvapilo, jak moc. :)
    Ta asociace mě taky napadla, jo. :D :D :D

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky