Studie v Mycroftovi Holmesovi (4x02)

Mycroft měl ve druhé epizodě značně menší prostor než v první, z čehož jsem byla rozmrzelá, ale třetí epizoda mi to bohatě vynahradila. :D

1. scéna, vládní (či jinak elitní) večírek


Prvně musím ogligátně poukázt na Mycrofta poprvé ve smokingu! Dočkali jsme se!!! :D Mycroft je na snobských večírcích určitě jako ryba ve vodě - nemyslím si, že by je záměrně vyhledával a spíše jsou nutné zlo spojené s jeho prací, ale věřím, že si je umí i užít, dokud ho všudypřítomné zlaté rybičky nezačnou příliš iritovat.
Mycroftova první věta je podrážděné: "Pro všechno svaté, zrovna jsem mluvil s ministerskou předsedkyní!". Nemyslím, že by na zjištění, že je s ní Mycroft v kontaktu, mělo být něco překvapivého. Přemýšlela jsem, jestli ministerská předsedkyně tuší plný rozsah Mycroftovy moci a má přehled o všech operacích, které vychází z jeho oddělení a usoudila jsem, že spíš ne. Mycroftova moc, jak už bylo mnohokrát naznačeno, je děsivě bezmezná, nestojí nad ním nikdo, kdo by ho kontroloval, ačkoliv si tedy nemůže dovolit úplně cokoliv, protože o těch nejzásadnějších rozhodnutích musí podle všeho informovat alespoň své spolupracovníky (viz tajná schůzka, kde "omilostnili" Sherlocka ze zabití Magnussena). Na druhou stranu, pokud by s ním někdo nesouhlasil a Mycroft se dotyčného potřeboval zbavit, zřejmě by to nebyl problém (viz zatčení Smallwoodové, o kterém zřejmě nikoho neinformoval a podléhalo zcela jeho rozhodnutí). Takže můžu říct, že Mycroftova pozice je ze své podstaty proti Ústavě a kdyby ji zastával někdo jiný, byla by to nejspíš katastrofa.
Pak bych vypíchla i to, s jakým respektem (a potlačovaným strachem) s Mycroftem mluví jeho podřízený, sdělující mu zprávy o Sherlockovi. To asi mluví za vše. Myslím, že Mycroft se ke svým zaměstnancům chová slušně, nicméně nikdy nenavazuje žádný přátelský kontakt, je striktní a v případě nějaké donebevolající idiocie se umí i rozčílit a křičet (ale to jen když jde opravdu o něco vážného, jinak si zachovává klid a srší uštěpačnými poznámkami). Jo a taky bych chtěla věřit, že Mycroft není sexistický jako zbytek společnoti a platí ženám stejně jako mužům.
Na sdělení, že Sherlock opustil svůj byt reaguje sarkasmem, ale ve skutečnosti se mu v hlavě nejspíš spustil poplašný systém a urychleně telefonuje Johnovi, což nás vede ke druhé scéně...


2. scéna, tajná vládní kancelář



Je třeba podivovat se nad faktem, že Mycroft zřídil hi-tech centrum pro sledování Sherlocka? Ne, ok, popojedem. :D
Lady Smallwoodová a Mycroft prohodí pár zdvořilostních frází a Mycroft se podiví nad počínáním Sherlocka, potulujícícho se bezcílně po Londýně. Smallwoodová usoudí, že je stále v šoku z Maryiny smrti, což Mycroft zkrátka nemůže zpracovat. Všichni umírají, je to to jediné, na co se u lidí lze spolehnout. Jak to ještě někoho může překvapovat? Mycroft s lidskými životy nadálku, ze svého pracovního stolu, handluje už tak dlouho, že v teorii mu smrt nepřijde zdaleka tak hrozivá. Navíc to není nic nového, Mycroft od svého bratra podobnou tvrdost marně vyžadoval vždycky (viz slavný výrok "caring is not an advantage").
Lady Smallwoodová je podle všeho rovněž zvyklá slýchat od Mycrofta podobné věci, protože ji takové chladné prohlášení ani v nejmenším nepřekvapí. Naopak okamžitě přehodí na flirt a vrátí se k onu incidentu, kdy ji Mycroft nechal zatknout, aby mohla prohlásit, že jí to ještě "nevynahradil". A pokud by někoho zmátl dvojsmysl (stejně jako nebohého Mycrofta, absolutně neschopného rozpoznat svádění), další scéna začíná "Faith" a výrokem: "Sex". :D

3. scéna, tajná vládní kancelář / telefonát s Johnem



Tak jo, slavná "fuck off" scénka a Mycroftův dlouhý povzdech. Já si myslím, že tady zase jednou máme dětství obou pánů v kostce. Důmyslné způsoby jak jeden druhého přechytračit, Sherlockovy tendence Mycrofta odstrkovat, Mycroftova potřeba neustále mladšího bratra chránit...netřeba ničeho dodávat.
Když se Mycroft konečně dovolá nepřátelskému Johnovi, zratí kontrolu sám na sebou, jelikož John uhodí hřebíček na hlavičku, ironickou poznámkou o zneužívání vládních sledovacích zařízení. Mycroft postupně se zvyšujícím hlasem a nebývalým zápalem Johnovi vysvětluje, že Sherlock je hrozba, kterou je nutné sledovat bez ohledu na to, že je jeho bratr a že se tímto sourozenectvím nenechal ovlivnit ani posledně a ani teď...se Sherlockem. John ví, že lže, my to víme a především Mycroft to ví taky. Právě kvůli tomu, jak moc mu na Sherlockovi záleží, se přestane ovládat a hodí novou bombu k teoriím o dalším sourozenci onou poznámkou "ani posledně". Teď už to teorie samozřejmě nejsou. :)
Lady Smallwoodová rozhovoru přihlíží s bezvýrazným výrazem, ačkoliv si dozajista taky myslí svoje.
Následný tajemný rozhovor o Sherrinfordu už vůbec není tajemný a není co dodat.

4. scéna, Sherlockův byt



Mycroft ví, musí vědět, že za Sherlockovým běsněním stojí nervové zhroucení a drogy. Nicméně takový fakt není schopen zpracovat a raději se vydá do Sherlockova bytu a obrátí ho vzhůru nohama týmem vyšetřovatelů. Chce hmatatelné důkazy, chce materiál na konsekvenční analýzu Sherlockova počínání, zoufale chce racionalitu, se kterou si umí poradit. S emocemi....ne už tolik.
Sherlockovo vyšilování ho dohání k šílenství a pro Johna je tak překvapivě snadné ho znejistit a vydedukovat existenci třetího sourozence. Sherlock je prostě Mycroftův "pressure point", jak správně odhalil Magnussen.
Poté na scénu vtrhne paní Hudsonová, což Mycrofta "zachrání". Nicméně ne tak docela, protože vzápětí ohromně výmluvně spustí, jaký je Mycroft vlastně idiot. Je to opravdu snadné, mechanismy Sherlockova počínání jsou zjevné: nevyřešený případ - střílet na zeď! Na co nemá odpověď - připíchnout na krbovou římsu! Paní Hudsonová je pro Sherlocka a Johna taková extravagantní mateřská postava. Je emocionálně založená, dokáže se vžít do Sherlocka a je frustrovaná a iritovaná, že jeho bratr to nedokáže. Asi se nedá říct, že by ho nenáviděla, jak jsem se zprvu domnívala, spíš je pro ni takový rudý hadr. :D Ale věřím, že ve výsledku by si přála, aby si oba bratři KONEČNĚ upřímně promluvili a vyjasnili si všechny staré křivdy a dokázali spolu lidsky a normálně jednat.
Nicméně "you reptile" jí nikdy neodpustím. Ne. :D Je fakt, že tady Mycroft zase jednou parádně citově selhal, ale zase to DVD s Mary souviselo se Sherlockem a on prostě věřil, že má právo zůstat. Je vidět, jak ho nařčení paní Hudsonové upřímně zaskočilo.
Stejně, tohle byl v traileru na čtvrtou sérii zbytečně vložený dramatický okamžik, už podruhé chtěli, abychom věřili, že Mycroft je ten zlý, huh? JÁ NEVĚŘILA ANI NA MINUTU NA KONCI DRUHÉ SEZONY A NEVĚŘILA JSEM ANI TEĎ! :D

Btw, to jak se nenamáhali vysvětlit, jak John přežil konec této epizody mě docela štve.
Jo a třetí díl budu psát asi sto let, ach můj Bože. :D

Komentáře

  1. Jooo, Mycroft ve smokingu.
    Haha, tak to mě nenapadlo, že první replika (sex) po Mycroftově scéně s lady Smallwoodovou by na tohle narážela. :D Hezký postřeh. :D
    Paní Hudsonová v tomto díle perlila! Páni, přímo neřízená střela. :D Jenže je tu její rozhovor s Mycroftem. Jj, jak to popisuješ, tak to asi tak je. I když je pravda, že zpočátku jsem to ostře vnímala, jako že Mycrofta fakt nesnáší. Osočení "reptile" to jen přiživilo. :-) (Jj, toto jí nikdy neodpustím.) Pominuli toho "reptila", tak to byla fakt brilantní scéna, jak Sherlocka rozebrala. :-)
    A právě na ten konec jsem byla zvědavá a na začátku dalšího dílu... jo, fakt mě naštvalo, že se to vůbec neobtěžovali vysvětlit. :-)
    Je pravda, že v tomto díle měl Myroft nejméně scén, zato když se vezme v potaz celá 4. série, tak to je pro fandy Mycrofta hotový svátek! V žádné z předchozích sérií neměl tolik prostoru jako v této a já jsem moc ráda, že mu ho tady dali. :D :D

    OdpovědětVymazat
  2. Smokiiiiing! :D
    Jo, mě přijde, že místy je vztah paní Hudsonové s Mycroftem až zbytečně vyhrocený a "reptile" je přespříliš kruté. Jak jsem výše psala, chápu, odkud pramení frustrace na něj, ale takové reakce si zase nezasloužil...
    Nebo jak se neobtěžovali vysvětlit, jak Mycroft, John a Sherlock přežili ten výbuch ve třetí epizodě...to bylo taky vcelku pofidérní.
    Pravdu díš, 4. série byly Vánoce!!! :D

    OdpovědětVymazat
  3. No vidíš to! Na ten výbuch jsem zapomněla - tak to je další vroubek. :D
    Mají štěstí, že nechvalnou repliku "reptile" zařadili do traileru, jinak bych rozdýchávala mnohem hůř. (Takhle jsem byla alespoň trochu připravená.) :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Jako jo, v tomhle se dá pochopit, proč fanoušci nadávají, že 4. série má hodně dějoých děr. Třeba fakt, že Johna vytáhli ze studny lanem, ačkoliv byl dle vlastních slov připoutaný řetězem, je další z nich. :D
    Haha, to je vlastně taky fakt. :D

    OdpovědětVymazat
  5. téda jsem to ale ostuda, že jsem se k psaní komentáře dostala až takhle brutálně pozdě. Hanba mi. :Djdeme na to :D
    1. scéna Mycroft ve smokingu to je skoro jako James Bond. Mohli by to klidně spojit :D M z Bonda to je přeci jasný Mycroft :D ale nyní k seriálu: Musím užnt že mu to sluší a souhlasím s tebou že na večírcích musí zářit jako ta nejkrásnější rybička v moři zlatých rybiček :D to že je pohoršený, že ho vyrušili při jisté důležité záležitosti, to se ani nedivím. Tak Mycroft rozhodně podléhá saotné královně (ve své pracovně má červený telefon jestli se nepletu, takže věřím tomu že je to přímá linka do paláce) a pak asi také podléhá ministerské předsedkyni. Jinak už asi nikomu. Je to šedá eminence celé vlády. Bez něj se nestane nic. Máš pravdu v tom, že nikdo by nemohl dělat tento úřad kromě Mycrofta, protože ostatní by zneužili této pozice. Mycroft jí také zneužívá ale v zásadě jen pokud se to týká jeho rodiny. Vládu a celou zemi by nikdy neohrozil. Ovšem někdy mě z těch jeho pravomocí a schopností až mrazí. Jeden telefon a dokáže obrátit celou zemi naruby.
    2. scéna nu naše scéna při pátrání po Sherlym to už se dá brát za legendární :D líbí se mi jak Mycroft nemůže pochopit bratříčkovo jednání a ihned obrátí celé město naruby jen aby ho našel. Mycroft všeobecně emocím nerozumí. Myslím si, že pro něj je vždy náročné to pochopit, takže když někoho třeba například unesou, nemůže pochopit, proč jsou ti lidé tak zvláštní a chovají se iracionálně a chtějí s únosci vyjednávat. - Sám by to nahlas jistě neřekl, ale občas tak na mě působí :D možná že jedině v případě Sherlocka by to možná bylo jinak :D kdo ví.Balící scéna s Lady Smallwodovou je ovšem také klasika. Jak je zmatený a nechápe co ty její náznaky znamenají a ona z toho těží jak to jen jde :D
    3. scéna Sherlock má svého staršího bratříčka těžce na háku no ne???
    Rozhovor s Johnem, kdy se Mycroft podřekne (upřímně řečeno, když jsem koukala minule na třetí sérii tak v závěru to spíš vypadalo že mají Holmesovi bratra takže mě pak těžce překvapilo v závěru této epizody že to není bratr ale sestra.)
    4. scéna Mycroft u Sherlocka. Musím říct, že si zvolila dokonalý obrázek. Sedí tam jako král na trůnu. No ne?
    P. Hudsonová to je prostě pabča typanka :D celou tuhle epizodu hláškovala a neskutečně perlila. Je pravdou že její závěrečná řeč vůči Mycroftovi byla opravdu přes čáru, ale asi byla moc rozrušená spíš hádám. Byla navíc na Mycrofta naštvaná, protže Sherlocka dle jejích slov nedokáže pochopit a ot jí deptá nejvíc.
    5. scéna chybějící :D zapomenutá alias pro mě scéna rande s Lady Smallwoodovou :D nejspíš spolu pracovali na něčem tajném proto spolu trávili čas u něj v kanceláři.
    Následná vizitka, to je prostě takový cute moment, že z něho vážně nemůžu :D
    Co se týče Mycroftova notýsku také jste si tam všimli jména
    Monica - Bakker street? - že by jeho agentka (i když externisty nemá rád?) nebo jeho rande???

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky