Point of no Return - Cooper Grodin, Grace Morgan

Přemýšlím si tak co dát za video týdne a ejhle - akorát včera se objevilo jedno nové fantomácké video. Načasování skvělé, musím po něm tedy zákonitě chňapnout. PONR z restaged tour už známe, nějaká videa z této přepracované produkce už se ven dostala.
Ale je to první video o kterém vím s Grace Morgan jako Christine, která svého času alternovala Julii Udine, která nyní hraje na Broadwayi. Proto jsem toto video otevírala s krajní zvědavostí. :)
Poznámky k hlasu Grace: až překvapivě mladičce znějící, něžný, křišťálový, pro Christine jako stvořený. Některé vyšší tóny měla tendence zpívat trochu ostře, ale to je tak jediné co bych mohla v tomto směru snad vytýkat. :)
Cooperův hlas je příjemně znějící, hluboký - ale hned zezačátku když zvlášť dlouze zazpíval "prey" - protahovala jsem obličej, to mě teda vcelku zatahalo za uši. V určitých pasážích jsem postřehla i takové "nemuzikálové" zpívání, jakýsi lehký nádech popového stylu, který mě úplně nenadchnul.
A poznámka úplně bokem: Christinina paruka v téhle produkci se mi vůůbec nelíbí, na videu se mi pozdává ještě méně než na fotkách. :/ A ten rozparek na kostýmu Aminty považuji za menší zločin. A docela jsem koukala, kde v téhle scéně Christine přišla k tomu náramku. Ne že by se moc hodil. Skoro jako by si ho zapomněla sundat z Hannibala. Ale to teď dejme stranou.
Jinak jsem to už rozebírala asi stokrát vím, ale obecně se mi moc nelíbí, co režisér s touhle scénou udělal. Na PONR se mi vždycky líbilo, jak inteligentně a důmyslně si pohráli s tím sexuálním podtextem písně - žádná lacinost, kýč nebo hůř....stůl. Proč má každá nerepliková produkce zvláštní úchylku na stoly v PONR?
Občas jsem nevěděla na koho se dívat - jestli radši na Fantoma nebo na Christine - ani ne proto, že bych nevěděla kam dřív s očima, jako spíš že jsem nevěděla kam uhnout očima...Fantom který zvláštně rozpřahuje ruce, jako by právě dokončil gymnastický skok, Christine kroutící hlavou tak usilovně až to vypadá, že si hýbla s krční páteří - prosím, povězte mi: jsem divná a tohle je ve skutečnosti strašně sexy, nebo je tahle verze PONR divná a já pro jednou ne? :D
Nu a to Tango - což o to, samo o sobě bych proti němu možná zas až tolik neměla, ale prostě strčit ho zničehonic doprostřed PONR je divné, křečovité - popravdě i Grace se tvářila, jako by moc nevěděla co si s ním počít, a tak nasadila poněkud zarputilý výraz...
Asi urostřed písně jsem se začala cítit už vyloženě nepříjemně - součástí tohohle stagingu seriózně je, že v jednu chvíli se všechno to svádění děje proti Amintině/Christinině vůli a přetahuje se s Fantomem a eh....ten podtext v tom je prostě vyloženě - nepříjemný. Co to sakryš....
Ostatně i Grace Christine začala od tohoto "incidentu" hrát spíš vyděšeně a ta svůdnice byla jako by spíš maska, kterou si usilovně nasazovala, ale pod tím vším byl ten strach....
PONR je původně inspirován duetem Giovanniho a Zerliny z opery Don Giovanni, ale upřímně? V téhle verzi je to spíš duet Zuzanky a hraběte z Figarovy svatby, což je....zvláštní?
Ohromné wtf mi způsobilo odmaskování Fantoma - na jeviště naběhnou policisté, míří na něj pistolemi a to dává smysl. Ale pak Fantom začně zpívat AIAOY reprise a oni najednou prostě zase...vycouvají? Proč? Jakože usoudí, že Christine je velká holka a poradí si sama?
Jinak Cooperovo podání AIAOY reprise se mi moc nelíbilo - bylo jakési zvláštně nezúčastněné. Takové "aby se neřeklo, tak budu odsekávat slova, aby to vypadalo smutně, ale víc už se mi dělat nechce". Mimochodem odsekávání slov moc smutné stejně není.
A konec té scény je prostě už jenom dovršení toho zmíněného wtf. Jak by mohl Fantom jen tak utéct kolem policistů? Proč ho nikdo nezadržel, když byl přímo v jejich dosahu? Proč si před Christine tak divně klekl a vypadal jako by měl nějaký záchvat? Příliš mnoho otázek, žádné odpovědi....:D
Nezlobte se na mě, pokud se vám ta verze líbí a já vám ji právě strhala, ale klidně mi to vytmavte v komentářích. :D
A po tomto poučném nahlédnutí na zajímavou inscenační sestřičku Fantoma se prozatím loučím a zítra přeji hladké naběhnutí do nového týdne. :)



Komentáře

  1. Moje reakce na tohle video by se dala shrnout do rozhořčeného prohlášení: WTF!
    Takže vlastně vehementně přikyvuji na tvé dojmy a hodnocení videa, protože co v Tour provedli v této scéně je prostě - s prominutím - zhovadilost.
    Hihi, tvůj komentář mě pobavil (OMG, Fantomova rozcvička, hihi :D), ale zároveň i vyděsil. Co se to tam proboha děje!!!Hlasově bych měla k oběma několik připomínek, ale otřesné provedení choreografie je totálně přebilo.
    Cením si toho, že se Cooper snažil podat svého Fantom "po svém". Jeho pohrávání s hlasem jako zesilování a zeslabování (dokonce i změny pěveckého stylu) je v celku zajímavé, ale je pravda, že vzhledem k textu mi to na několika místech úplně nepasuje (no, na několika místech jsem se i zašklebila, to ne že ne). Přesto si cením toho, že se do toho pustil, třeba to později ještě vypilovával, kdo ví. :-)
    Ale musím říct, že hlasově mi víc neseděla Grace než Cooper. Ze začátku jsem si ještě říkala: "Noné, Christine s jemňounkým hláskem! Supr změna!" No, problém nastal, když začala zpívat druhou sloku. Ejejej, to jak vystrčila na Fantoma nožku a s jeho pomocí se pak znovu vyhoupla na stůl - myslím moment "...in my mind I've already imagined, our bodies entwining defenseless and silent..." (Brrrr! Měla jsem pocit, že sem najednou nakráčela postava z High School Musical, aby předvedla svoji verzi PONR. Jako sorry, ale tohle bylo fakt hrozný.) I když asi ji takhle kritizuji vzhledem k té příííšernééé choreografii. :-) (Chudina, ani za to nemůže.)Jj, to tango je takové uměle přilepené, vůbec mi tam nesedí - jako víc věcí. (Možná je to kvůli tomu, že Grace očividně PONR choreografie nepasuje?)
    A "tohle stolování" opravdu nemusím. Fakt ne. :-) Je tu spousta míst, u kterých jsem se otřepala hrůzou nebo se začala smát. :-)
    Stejně vrchol všeho je ta chvíle, kterou jsem již výše zmiňovala u Gracina hlasového pojetí ala "neblahé stolování". CO TOHLE MÁ SAKRE BÝT!!! Co, co, co, co ta metafora... OMG, Christine už tam chybí akorát taneční tyč a ještě aby Fantom během její stolové performance jí vsunul za punčochu pár bankovek (div, že Christine nezačne odhazovat svršky - k tomuhle to opravdu nemělo daleko)... ne, ne, ne, ne, tohle je fakt vrchol!
    Jestli do této chvíle TOHLE někdo považoval za sexy... no, no... ok, dejme tomu, že někomu to tak přišlo - ale poté co Fantom Christine pomůže zase na zem, tak tady mi nikdo nevyvrátí, že TOHLE má do "sexy thing" hóóódně daleko. Nejen že ta choreografie je otřesná, ale ten závěrečný taneček F+Ch je... dobře řeknu to naplno, mizerně zahraný. Žádná vášeň, zápal, nic, z tohohle akorát čtu: "Ok, řekli, že se máme "hýbat" takhle, tak to nějak "odhýbem". (Ještě jednou sorry, ale tohle vážně nemůžu označit jako tanec - ale jako přecházení, točení a odhýbání.)Hodně věcí na tomhle pojetí nechápu, a to třeba v kostýmech: rozparek u šatů Aminty - ano, ano, to je naprostý zločin! a proč má Fantom rukavice, když je za chvilku stejně sundá? Hm, dobrý nápad, ale vcelku na ni, no ne? (A náramek je taky mimo mísu.)
    No a závěr... po odmaskování jsem se začala neřízeně smát (haha, Christine si začala hrát s Fantomem na honěnou...) jak může pak člověk brát paniku v zákulisí divadla vážně? :DCo k tomu dodat... v non replica produkcích si to PONR vždycky odnese (ale je pravda, že v ČR to není tak hrozné jak tady). :D

    OdpovědětVymazat
  2. No já na Coopera v zásadě vždycky četla špatné recenze, takže jsem se připravovala na nejhorší. Ale tohle mě i pobavilo. :D
    No Grace byla taková pozoruhodná - nejdřív se zdála super a pak se to postupně zvrtávalo....jenže ono snažit se nějak zachránit takhle zrežírované PONR je jako být kapitánem Titanicu, no. :/ :D
    Prostě celá podstata té úžasně nové tour je to, že strhaly kostýmy Marie Björnson do podivných patvarů, přidali zajímavé efekty a kulisy, jenže pak to zabili sexisticky pojatou režií a podivně pokroucenými vztahy jak Fantoma a Christine, tak i Christine a Raoula.....co pak z toho příběhu zbylo? Něco velmi kuriózního, ale za mě nic, co by se dalo brát vážně.

    OdpovědětVymazat
  3. Přesně, myslím, že tohle jsi vystihla naprosto přesně :-)
    Moc ráda bych chtěla říct, že si cením snahy přijít s něčím novým, ale... v tomto případě to ani nejde.
    PONR v Tour je něco jako Broadwayský TdV :-) (ani s jedním se snad nikdy nesmíířím)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky