Là Ci Darem La Mano - Bryn Terfel, Helen Sjöholm

Nebojte se, nepřeměňuju tenhle blog na operní. Může se tak zdát, ale rozšiřování mých obzorů se i na Lottelandu logicky projevuje též. :D
A tohle video je muzikálovo-operní! Nejsem si jistá, jak přesně k tomu došlo, ale na nějaké akci světově známý operní pěvec Bryn Terfel (můj oblíbenec, btw) si zazpíval duet Zerliny a Giovanniho s muzikálovou herečkou Helen Sjöholm. K Helen se hluboce skláním z několika důvodů: jít do "cizího teritoria" opery a to ještě k tomu vedle operní megastar takových měřítek jako Bryn chce odvahu.
Zadruhé jsem bych si nemyslela, že je možné nemít absolutně žádný operní trénink a přece decentně zazpívat operní duet či árii. A Helen to dokázala. A to nejen "decentně", ale překrásně. Jistě, ta technika tam chybí a slyšíme to, ale pořád je to moc krásný výkon. Plus...nechci být zlá, ale soukromě si myslím, že muzikálové zpěvačky jsou zpravidla lepší herečky než operní pěvkyně...a Helen opravdu předvedla jeden z nejlepších hereckých výkonů Zerliny, jaké jsem viděla. Skvěle tam skloubila mladickou Zerlininu nevinnost s faktem, že Zerlina není vyloženě Giovanniho oběť, že s ním z velké části jde i proto, že je prostě šarmantní, charismatický, pohledný a bohatý šlechtic a že někde v koutku duše ví, že si ji ve skutečnosti nechce vzít...
Bryn je prostě...Bryn, perfektní. Jeho Giovanni je...uh skoro mám chuť o tom napsat ještě zvlášť článek. Ale ve zkratce: jeho Giovanni je prostě bez příkras - docela jasně vidíme to překrytí mezi přetvářkou pro Zerlinu a jeho skutečnými úmysly, tu krutost, chlad, tady v téhle koncertní verzi to tak není vidět, ale když si pustíte třeba záznam z Metropolitní, tak tam vcelku nastiňuje i jeho zvrácenost.
A zároveň má takové charisma, že člověk chtě nechtě kouzlu jeho Giovanniho propadá i tak.
Navrch: miluju tu malou choreografii s květem!
A ještě poslední poznámka: Bryn je nefalšovaný gentleman. Ve frázích zpívaných společně s Helen jde s hlasem hodně níž, protože kdyby to zpíval jak je zvyklý, asi by ji hádám přehlušil. Dokonce mám pocit, že zpíval tak, aby naopak ten její vynikl. A Helen má takový zvláštní způsob vyslovování "andiam" - trošku to odsekává - tak on to odsekával taky. Awww, bless him. :D
Krásný, už dávno započatý, nový týden! :D


Komentáře

  1. Označení jejího pěveckého výkonu jako "decentní" je velmi příhodné. Na několika místech jsem tu "klasickou techniku" postřehla, jen tam chybí větší provázanost mezi jednotlivými částmi. Ale stejně klobouk dolů :-)
    Jó, tak obecně to o herectví muzikálových vs. openích zpěvaček... asi ano. Připadá mi, že většina operních zpěvaček se příliš drží operní "pózovací" režie, která se pochopitelně liší od té muzikálové. Snad jen jediné jméno z operních zpěvaček mě napadá, o níž mohu prohlásit, že mě nadchla nejen po pěvecké, ale i herecké stránce nadchla - a to Isabel Leonard. Viděla jsem v kině záznam Lazebníka Sevillského z MET, kde hrála Rosinu, a byla naprosto fantastická. Taková energie a živelnost se jen tak nevidí. Její Rosina byla nejen zamilovaná dívka, ale zároveň i silná žena, která se nebála sama něco podniknout pro své štěstí. Ách... byla fakt skvostná. :-) (Pardon za odbočku. :D)
    Moc se mi líbilo, jak Helen zahrála Zerlinu :-)
    Tak si říkám, jestli ta květina není Brynova koncertní specialitka u této písně. :-)
    Jj, je to gentleman. No není to úžasné, když se takhle přizpůsobí kolegovi! (V poslední době spíš bývám svědkem toho, že každý herec se chce "sám" předvést a n kolegu nehledí. Jsem ráda, že v této branži ještě gentlemani nevymřeli. :-D)PS: Jé, našla jsem s Isabel LCDLM - sice ne přímo z show, ale taky stojí zato (ten její čtverácký úsměv ke konci písně a přímo se jí šibalsky jiskří oči) https://www.youtube.com/watch?v=hE36NP2Xe_Q krásně zahrála Zerlininu rozpolcenost :-)
    PS2: Prosím o samostatný článek k Brynovu Donu Giovannim! on je prostě dokonalý pěvec a herec :D

    OdpovědětVymazat
  2. Samozřejmě se najdou výjimky od toho tvrzení, že muzikálové herečky jsou lepší v actingu. Já jsem to vzala hodně obecně. Třeba Andrea Široká, kterou jsem měla jako Zerlinu já, tak ta byla perfektní - místy mi dokonce připadalo, jako by její způsob hraní byl trochu šmrncnutý muzikálem, ale to byl subjektivní dojem. :D
    Na Lazebníka Sevillského musím jít v Brně! Navíc hlavní roli hraje můj drahý pan Sem, takže je to nezbytnost. :D
    Nojejej, je vidět, že do operního světa teprve pozvolně pronikám, Isabel Leonard neznám. Jsem ostuda. :D
    Jéé, díky za to video! To je strašně krásná verze duetu! Ti dva spolu mají krásnou chemii, až tím do něj vnesli jistou něžnost. A Isabel je vážně úžasná - dala Zerlině všechno co jsem v článku popisovala, že bych od té role chtěla plus jak jsi sama vypíchla jisté roztomilé uličnictví - kvůli kterému by dávalo smysl, proč by si ji Giovanni ze všech těch ostatních vesnických dívek vybral. No krása! :)
    Hm, tak teď jsi mě nalákala ten článek vážně zkusit napsat. Rozebírat Brynova Giovanniho...no já ráda rozebírám a tady je hodně materiálu, on ho zahrál opravdu komplexně.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky