Lottin (ne)divadelní deníček: Petrolejové lampy


Po nějaké té době jsme se s BJ zase vydaly i na činohru. Ten nedostatek činohry není tím, že bychom ji diskriminovaly, ale ono dostat se na činohru je o něco těžší než na operu. Především to vyžaduje, abychom se domluvily a zarezervovaly si lístky. :D :D
Nicméně se nám toto nemožné podařilo a rozhodly jsme se jít na českou klasiku v režii Martina Glasera, ředitele NdB.

Scéna této inscenace byla vždy otevřená, v jasných barvách bílé, která budila sterilní, až klaustrofobní pocit, který tak kladl důraz na příběh a dokresloval tísnivou atmosféru.
Dobové kostýmy z přelomu 19. a 20. století mi dělaly velkou radost, protože jestli mě znáte, tak víte, že tohle já můžu. :D Ty šaty, účesy a především klobouky! (Ostatně kolik by toho mohlo být jinak, kdyby si Štěpka jednou vzala střídmý klobouk...).
V hlavní roli Štěpky absolutně zářila Hana Tomáš Briešťanská, která v sobě měla úžasnou hřejivou vřelost, díky které jsem s ní od samého začátku soucítila a trápila se s ní a pro ni.
Martin Siničák jako Pavel Malina mě naopak absolutně děsil - jeho nevyzpytatelné třeštění a postupující příznaky nemoci mě až odpuzovaly. Což vůbec nezní jako kompliment, ale ve skutečnosti je! Ach, popisovat záporné postavy je občas těžké. Chci říct, že byl dokonale přesvědčivý. :)
Jeho bratra Jana hrál můj oblíbenec z brněnské činohry, Martin Sláma, takže jsem jeho postavě mnohokráte věnovala více pozornosti. Zatím jsem ho neviděla v roli tak pragmatické, postupem času bezcitné, a vskutku mě zase jednou ohromil.
Večer to byl, jak už příběh vyžaduje, velmi pochmurný, ale přece konec předával jistou naději - člověk prostě musí jít dál a dál, nepřestávat se snažit. Nezní to sice úplně povzbudivě, ale to už je občas život.

Zdroj:
http://www.ndbrno.cz/cinohra/petrolejove-lampy

Komentáře

  1. Já jsem byla taky na Petrolejových lampách ! Ale nebylo to v Brně, nýbrž v Ostravě v Divadle Petra Bezruče a byla jsem z představení nadšená! To byla skvělá inscenace, precizní každým coulem. (Protože se mi film moc nelíbil, tak jsem byla překvapená, že jsem z PL byla tak nadšená.)
    Bylo to pro mě jedno z mála představení, ze kterých jsem byla nadšená napříč syrovému ději a mých chmurných pocitech z osudů postav. Tohle provedení lidské tragédie mi fakt vzalo dech. :-)PS: Kdybys chtěla, tak se mrkni na oficiální stránky k inscenaci http://www.bezruci.cz/hra/petrolejove-lampy/
    Mají tam i "filmový" trailer k představení, který se mi moc líbí. :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Jéje, koukám, že to režíroval Martin Františák, šéf brněnské činohry. :)) Divadelní svět je přece skrz naskrz propojený. :D
    Ta ostravská inscenace vypadá skvěle - možná i trochu méně pochmurněji než ta brněnská, ale to soudím pouze z fotek. :) A ten trailer je fakt perfektní, oceňuju jak si na něm dali záležet, velmi estetický a plný detailů. :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky