Premiéra Fantoma Opery v Estonsku

Zhruba souběžně s oznámením první české produkce Fantoma Opery, přišly zprávy o stejném počinu v Estonsku. Stejně jako v našem případě se jedná o non-replica produkci, přičemž troufla bych si říci, že tato produkce je od té originální ještě nezávislější, než ta naše, či jakákoliv jiná non-replicová produkce.
Estonské FO neběží pouze v jednom městě, ale střídavě hned ve dvou - Vanemuine a v Tallinnu. Premiéra proběhla 4. 10. 2014.
A co se obsazení týče:
  • Fantom - Stephen Brandt Hansen
  • Christine - Maria Listra, Hanna-Liina Vosa
  • Raoul - Koit Toome
Když se teď vrátím ke svému přechozímu prohlášení o nezávislosti této produkce - jsme totiž svědky docela nevídané věci - Webberův Fantom si poprvé prochází změnou konceptu.
Děj se nyní odehrává v blíže nespecifikovaném roce mezi 1. a 2. světovou válkou. Fantom ke svému znetvoření přišel jako dítě vinou požáru. Vinou toho a pravděpodobně i války, pak ve světě už není schopen vidět nic jiného než zlo a tak se od něj odvrátí a ukryje do stínů.
Když se zamiluje do Christine, chce ji od krutého světa a jeho šílenství ochránit a to je důvod, proč se jí zjevuje jako Anděl hudby.
Do průběhu muzikálu jako takového tyto změny zase tak výrazným způsobem nezasáhnou. Vysvětluje to pouze značně modernější vzhled kostýmů i kulis, ale jinak se podle reakcí zdá, že muzikál i přesto zůstává věrný sám sobě (ostatně jsem za to, že v opačném případě by ani nedostali licenci).
Podle tvůrců bylo hlavním cílem těchto změn zaprvé ušetřit, protože originální produkce by vyšla příliš draho, zadruhé tím chtěli změnit vztah Christine a Erika. Nejsem si jistá, nakolik jim to pomohlo, ovšem to je otázka pro ty, kdo tu produkci skutečně viděli. :)
A jen tak pro zajímavost nakonec: ve Final Lair Christine Erika políbí pouze na tvář, přičemž Erik v této scéně nosí masku, kterou si údajně střídavě strhává a zpět nasazuje.
Nu a teď už k fotkám. :)


image host



image host

image host

image host

image host

Tedy, ten Raoul nevypadá moc staře, že? Mohli si ještě trochu vyhrát s make-upem.

image host

Obávám se, že musím krutě říci, že mi tato verze Hannibala přijde jako nízkorozpočtová varianta filmu.

image host

Slave Girl kostým mi tak trochu připomíná ten český jen trochu méně odhalující a v tlumenějších barvách. Což je ale jen náhoda, protože se námi inspirovat nemohli, to by z časových důvodů jaksi nestihli. :D Ale hezká náhoda. :)

image host

Modrovousý Piangi, to mi něco připomíná...:D

image host

image host

Trochu víc "glamour" madame Giry. Svědčí jí to. :)

image host

Páni, to je snová verze TOM šatů. Je možné, že je trochu inspirovaná ostatními non-replica produkcemi? A nápad s vějířem je neotřelý, líbí se mi. Think of Me se tím stává jednou z mých oblíbených scén v této produkci. :)

image host

image host

Christinino negližé mi trochu připominá to polské - a oboje se mi líbí, tohle estonské možná maličko víc, je takové propracovanější. Jinak to růžové nasvícení je zajímavá volba.

image host

A v titulní písni je stejně jako v české produkci v akci lehce ponuré schodiště. S tím se dá do protikladu připomenout to snové svíčkami ověnčené schodiště z UK/US tour.

image host

image host

Sleduji, že herečky mají každá odlišnou barvu paruky, máme tu tím pádem blond i brunetu Christine. :)

image host

Nejzajímavějším prvkem Fantomovy skrýše je určitě ta postel, či křeslo či....jak byste to nazvali? A za ním to zrcadlo na pozadí zrcadlové mozaiky.

image host

image host

image host

Jak jsem si já a nejen já všimla - že by tvůrce inspirovalo Frozen? :D
(Ten plastový skřipec ve vlasů Christine i přes ten časový posun v ději nějak ne a ne vydýchat, to je přece tak zbytečné. :D)

image host

Buquet strašící baletky v nějakém temném rohu Opery - hezoučké, navozuje to lépe atmosféru. :)

image host

image host

Panejo a zase to růžovo-fialové nasvícení?

image host

Ale jinak se mi kancelář ředitelů líbí, docela připomíná UK/US tour.

image host

Ach, k tomuhle kostýmu bohužel nemohu říci nic pozitivního.

image host

(Ale když si člověk odmyslí, jaké má na sobě Christine šaty, tak tohle je moc hezoučká fotka)

image host

All I Ask Of You je zase jako z pětadvacítky, že? Možná i ještě hezčí, troufám si říci. Tedy pouze co se té projekce týče.

image host

image host

Il Muto!

image host

Masquerade nemá jako v jiných produkcích, ať už replikových či non-replikových, být plné zlata a honosných kostýmů, ale je udělané v kabaretním stylu a nechybí ani kankán.

image host

image host

image host

image host

image host

image host

A Christine jde za Sáru z Tanz der Vampire!

image host

image host

image host

image host

image host

image host

image host

Wishing a Wandering Child pro mě spolu s TOM jsou takovými vrcholy show. Tyhle fotky jsou skutečně nádherné. :)

image host

image host

Point of no Return potvrzuje zlaté pravidlo zatím všech non-replikových produkcí, které zní: PONR = katastrofa. Omlouvám se, ale vidím to tak.

image host

Uch, no, trochu jsem si vybavila Tři mušketýry, ani nevím proč. :D

image host

Ale svatební šaty jsou oproti tomu hezké. A ten mozaikový efekt v tomhle nasvícení vypadá moc pěkně. Jen ten Fantom v kůži mě nepřestane "trápit". Na mysl mi jaksi vytanul Der Tod z Elisabeth das Musical. :D

image host




A video nakonec! :) (Když přeskakujete ty rozhovorové pasáže, tak jsou tam hezké záběry ze show :D)



Source:
http://operafantomet.tumblr.com/search/poto+estonia

Komentáře

  1. Tohle je velmi zajímavá verze, myslím, že budu potřebovat chvíli času než to všechno vstřebám :D

    OdpovědětVymazat
  2. Je to ve všech ohledech nové, to vskutku. :D

    OdpovědětVymazat
  3. No bohužel tohle se mi líbí asi z non-replica produkce nejméně :( Hlavně Christiny šaty s nějakým obrazem a PONR..to už je snad lepší naše české i když to spíše připomínalo PORN :D

    OdpovědětVymazat
  4. Nové časové zasazení - tak tomu říkám "skrz na skrz" NON-REPLICA produkce.
    Hannibal je vskutku... au - kdybych zašla na muzikál neobeznámena s fotografiemi ze show, tak tohle by mě vyděsilo. (Zase musím uznat, že plakát k Hannibalovi se mi líbí.)
    Kostýmy Slave Girl se mi zamlouvá víc v této úpravě než v pojetí ČR. Nejen kvůli utlumeným barvám, ale také kvůli střihu. Tento mi sedí víc. Ovšem kostýmy dalších sboristek nejsou nic moc (čepice-čelenky jsou prapodivné)
    Piangi jako Hannibal Modrovous (můžu se zeptat, co ti to připomíná? - Omlouvám se za dotaz, ale to mi jaksi uniklo.)
    Palec nahoru za "Glamour Madamme Giry" :D
    WOW, Christine v TOM s věříjem + ten kostým je krásný, spolu s čelenkou a účesem (v této verzi mám KONEČNĚ pocit, že se Hannibal odehrává ve starověkém Římě.)
    Růžové nasvícení scény je zajímavé, negližé je na můj vkus až moc volánkové :( (na další fotce s blond Christine vypadá líp)
    Jupí, schodiště a dokonce se zábradlím :)
    Je super, že v Estonsku Christine nemusí nutně být bruneta.
    Postel se zrcadlem - tahle "místnost" z Erikova sídla vypadá vskutku pohádkově :D Na první pohled mi postel (nebo sofa?) připomínala, spolu s tím zakrytým zrcadlem, lasturu. (A ta mozaika je úžasná!)
    Fotografie Christine s jejím odrazem vypadá prostě phamózně! Jenže ten plastový skřipec... myslím, že za něj by mohli najít lepší náhradu. (jo a v čem ta inspirace Frozen?)
    V Estonsku se hojně pracuje buď s modrým či růžovo(fialovým) nasvícením :)
    Kostým z Il Muta (myslím tím korzet Christininých šatů) je katastrofa - proboha, proč ta malba?
    Ale aspoň scéna AIAOY vypadá krásně, dokonce hečí než v pětadvacítce. A navíc se tu Raoul pěkně vyšvihne - popadne Christine do náručí a udělá supr trupr otočku :D
    Masquerade, tak já nebudu fanouškem této scény. Působí to na mě hodně lacině, kankán a (hlavně) kostýmy tanečníků (panebože, kostým ala gigolo!)
    Kostým Christine v této scéně vypadá skutečně jako replika kostýmu Sarah z TDV. Však vypadá to dobře :D
    Carlottě to v zeleném sekne :D (však kdyby ty rukávy byly stejné barvy jako zbytek šatů, tak budou ještě krásnější)
    WYWSHA kostým Christine je nádherný, ale jakto že u brunety Christine se mi ten kostým líbí méně?
    Páni, scény WYWSHA a WCH jsou opravdovým vrcholem show!!! Z fotek na mě čiší tajemná atmosféra. :)
    Říkala jsem, že kostým Christine z Il Muta je katastrofa? Tak PONR vede na plné čáře! Páni, vždyť to řekonává i ČR!!!! (Ale třeba je na tom scéna, co se choreografie týče, na tom prozměnu od naší verze lépe :D )
    (No jo, Tři Mušketýři, fakt, že jo, ale taky netuším proč.)
    Aspoň svatební šaty jsou hezké. Ano, mozaika je skvělá :D
    Fantom v kůži vypadá skutečně hodně divně - takový prapodivně splácaný mix, kožená bunda, vázanka a kalhoty od obleku. (Ale der Tod mě nenapadl :D )

    OdpovědětVymazat
  5. [3]: Jako celek bych naši produkci taky hodnotila lépe. Jsou scény, kdy se mi více líbí estonský design, ale celkový dojem dělá naše produkce, odvážila bych si říci.
    Šaty PONR jsou ale v obou případech jaksi na pováženou, vskutku.[4]: Šli na to odvážně, pravdu díš. :)
    Ten plakát je super, ale nedělá to z toho pak lživou reklamu? :D :D
    Modré vousy mi tak trochu připomněly film. Piangi je tam měl sice zářivě oranžové, ale na tváři měl jakési modré pruhy, či co. :D
    Na TOM se naprosto shodneme, koukám. :)
    Taky se mi líbí, že tolik nedbají na barvu paruky...i když to teď vlastně zavádí i v Londýně, když se to tak vezme. :)
    Ten plastový skřipec je vážně smutný, úplně to kazí. Jinak inspirace Frozen to asi vyloženě není, jen mě a co jsem tak postřehla i lidi na Tumblr napadlo, že ta všudypřítomné kousky zrcadel působí jako kousky ledu a....to je ono. :D
    Il Muto šaty jsou asi nejhorší z Christininy gardedoby, bez pochyb.
    I mě se AIAOY moc líbí. :)
    Masquerade je v originální produkci moje nejoblíbenější scéna, zrovna tak jako Star Dress nejoblíbenější kostým...takže já tyhle fotky moc neocenila, protože oproti své předloze tohle je....jak říkáš, laciné. :D
    Víš, že s tím WYWSHA mě to napadlo taky? Ta blond paruka je k těm šatům asi jemnější, nebo tak něco...a celkově na mě lépe působí fotky s tou blond herečkou...tyhle kostýmy k té paruce lépe svědčí. Ráda bych viděla, jak vypadá v TOM kostýmu.
    Fantom v kůži je hrůza, to neměli dělat, achjo. :D

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky