Russell Crowe točí jako o život

Když jsem asi před týdnem jela s papá nakupovat a v autě při cestě zpátky jsem zkusmo otevřela Magazín z Práva a lehce jsem nebohého papá ohlušila svým "jejíjejíjeeeeej!" když na mě vybafla Javertova - Russellova fotka. :) Ta asi skončí vyvěšená někde...někde v mém pokoji. Ten je tak přehlcen obrázky mých klubových oblíbenců, že je to...poměrně těžké. Není zastoupen jen Kyle, protože prostě není barva v tiskárně. Už asi rok ta barva není. A rodičům je to statečně už rok jedno. ANYWAY!
Ať už se u mě projevila russellofilie, nebo ne, ten článek je sám o sobě tak zajímavý, že jsem se vůbec poprvé rozhodla přepsat sem cizí dílo....
Dozvíte se o Russellově poměrně komplikované cestě k Javertovi, jak se na roli připravoval a co zjistil v domě Victora Huga, kam se pro inspiraci vypravil...

Všechna práva, kritky, ódy a tak dále patří paní či slečně Janě Rovenské, která tento článek pro magazín Práva vytvořila.
Nijak jsem do něj nezasahovala, jakkoliv se mi označení Bídníků jako americký muzikál zdálo minimálně za sporné. :))


V lednu se nám představil jako inspektor Javert v novém americkém muzikálu Bídníci, do konce roku ho ale ještě uvidíme v dalších čtyřech filmech a jako biblického hrdinu Noema v roce příštím. Přestože však oscarový Russell Crowe vydělává jeden milión za druhým, přišel o svou životní lásku, australskou zpěvačku Danielle Spencerovou.

>> Jana Rovenská

Po devítí letech oznámili, že se rozvádějí. "Tohle bylo a vždycky bude dilema herce. Byl by nejspíš blázen, když miluje svoji profesi a je v neproduktivnějším věku a žádáný, aby se toho vzdal. Kybychom žili jako rodina blíž než u protinožců, manželství by možná vydrželo. Danielle ale nikdy nechtěla z Austrálie. Hlavně, že mi zůstaly děti." nechal se slyšet slavný novozélandský rodák, otec devítiletého Charlese a šestiletého Tennysona, které minulý rok kvůli fimování prakticky neviděl.

Na úspěch muzikálových Bídníků však může být bývalý rocker Russell, stejně jako herečtí kolegové, právem pyšný. Přesto si tuto roli hodně rozmýšlel. "Měl jsem dojem, že pro mě Javert není to pravé a nebyl jsem si jistý, do chvíle, než mě přesvědčil špičkový režisér Tom Hooper. Pak jsem svoje výhrady změnil v zodpovědnost." vysvětluje

Desítkami rolí ostřílený herec se vzápětí pustil do podrobného zkoumání. Promítl si skoro všechny filmové verze Bídníků s představiteli Javerta, jakými byli legendární Charles Laughton, Anthony Perkins či Geoffrey Rush. Nejvíc ho však ovlivnila návštěva domu Viktora Huga v Paříži, kde mluvil s kurátorkou. "Vyprávěla mi o Vidocqovi, muži, který byl vězněm i policistou a který zřídil bezpečnostní oddíl jako první vyšetřovací útvar francouzské tajné policie. Právě to byla osoba, podle které Hugo vytvořil jak Valjeana, tak Javerta. Takže jsem zjistil, že zdrojem pro obě ústřední mužské postavy byl jeden člověk a to bylo pro mě rozhodující." vysvětluje osmačtyřicetiletý Crowe.

"Natáčení Bídníků bylo opravdu náročné. Ještě v březnu nás čekalo sedm týdnů zkoušek. Tehdy myslím nikoho z nás nedocházelo, co fakt, že každý záběr bude nazpíván živě, znamená." poznamenává Russell, který natočil čtyřicet záběrů každé písně. Na tvrdé zkoušení je ale herec zvyklý víc než dvacet let. "Russell má spoustu energie, přirozenou autoritu, proto je pro vůdčí role jako stvořený," říká Peter Weir, režisér snímku Master & Commander: Odvrácená strana světa (2003). "Pro roli udělal maximum. Využil každé příležitosti, aby mohl být na moři a ujistit se, že nedostane mořskou nemoc, četl cokoliv s touto tematikou," prozrazuje.
"Ať je postava jakákoliv, pokaždé do ní vložím svou představu, ale bez pečlivé přípravy se do ní nepustím. Tu beru vždycky hodně vážně. V Bídnících jsem se nazpíval snad na celý život, tady jsem se pro pravdivost role naučil hrát i na housle. Celé měsíce jsem cvičil dvacet hodin týdně."

V akčním thrilleru Ridleyho Scotta Labyrint lží musel v roce 2008 pro roli šéfa CIA nabrat přes pětadvacet kilo, ten samý režisér ho dva roky nato donutil všechna kila shodit pro roli Robina Hooda.
"Boj s váhou spojedný s nesmírným úsilím a vůlí, které vyžadují moje role, není nikdy jednoduchý. Hned po Bídnících jsem pro roli Jor-Ela, biologického otce Supermana v nové akční scifi Muž z oceli, opět nastolit svůj tvrdý fyzický trénink v posilovně plus denně šest kilometrů chůze, šestnáct kilometrů na kole a šest a půl hodin veslování. Každý večer jsem pak celý rozlámaný, ale jinak se cítím dobře." odtuší.

"Určitě není jednoduché mít Russella v lásce, jistě je ho ale třeba respektovat." říká za tvůrce Tom Hooper. "Díky své všestrannosti je nepochybně jedním z nejvýraznějších herců současné generace, což dokázal ve strhujících výkonech od L. A. Přísně tajné, přes oscarového Gladiátora až po Bídníky."

A tak super ego Russella Crowea, zvyklého hrát statečné a drsné muže, ať už je to římský generál Maximus či Javert, neutrpělo ani potom, co se dozvěděl, že ho rozvod má stát patnáct milionů asutralských liber. Po premiéře Bídníků rozhodně nevypadal nešťastně, když se nechal viděř se svou novou známkou, televizní moderátorkou Katie Leeovou.

Komentáře

  1. Já si Russella po shlédnutí Bídníků hrozně moc oblíbila, stejně tak jako samotného Javerta.
    Vidělas Gladiátora? :) S Russellem? :)A mimochodem... Asi nevíš, v jakém roce vznikl film Bídníci s Geoffreym Rushem? :)

    OdpovědětVymazat
  2. Viděla, kdysi na základce. Russell byl fajn, you know, ale ten žánr není můj styl. :DJe z roku 1998 a je to taková skoro-česká filmová verze Bídníků, protože se to natáčelo v Paříži a....v Praze! :)
    Jen tě musím varovat, že v té verzi není Eponine ;)

    OdpovědětVymazat
  3. Díky za článek, je to fakt zajímavé, hlavně to, že se Hugo inspiroval pro Valjeana i Javerta jen jedním člověkem. A Russell má můj obdiv za to, jak pečlivě se na tu roli připravoval. Myslím, že se to rozhodně vyplatilo.Tak oni tvůrci Bídníků mají tu Prahu rádi všeobecně, protože i ten seriál s Depardieuem se natáčel v Praze, takže jsem občas chytala mírné záchvaty smíchu, když se tam obejvil např. Vyskočil nebo Suchařípa :D Tu verzi s Rushem jsem ještě neviděla, chystám se na ni, ale není to ta verze, kde je Javert fakt úplně hrozný neřád? Mám pocit, že jsem někde četla, že v téhle verzi jakoby ještě převzal vlastnosti Thénardiera, takže je opravdu nesnesitelný.

    OdpovědětVymazat
  4. To pro mě byla novinka. Docela překvapivá, když si vezmeš, že rozdílnější postavy než Javert a Valjean aby jeden pohledal. :DJá tu verzi viděla a myslím, že se docela snaží vycházet z Huga, ovšem vybočí v pár podstatných věcech, nejen co se Javerta týče...(ta věta je oxymorón :D).
    Nicméně je tam jistá tendence vytyčit jasné hranice mezi tím, kdo je záporná a kdo kladná postava a mezi tím nesmí být nic...
    Javert se jeví jako fanatik, který sice zásadně neporušuje žádné pravidlo. Žije si však ve vlastním světě, kde jsou ona pravidla značně pokřivená...
    Nicméně Rush tu roli zahrál tak skvěle, že...ten negativní dojem, jaký by Javert mohl udělat dost zachránil, nebála bych se do té verze jít. :))

    OdpovědětVymazat
  5. [1]: Jů dotyčná se táže na mé nejoblíbenější filmové zpracování Bídníků!!! :DCo se týče mně, nikdy mi Russell k srdci nepřirostl. Nevím, snad kvůli tomu začátku v Look Down, kdy mi přišel suchý, nemastný, neslaný a bezvýrazný... Když tak o všem přemýšlím, uvědomuji si, že jeho píseň o hvězdách to napravila. Doteď jsem na něj neměla žádný vyhraněný názor, ale po tomto článku to vypadá, že se vše změní. Zdá se že Russell je pro Javerta zkrátka narozený, soudě podle jeho tvrdých příprav na každou roli a neústupného přístupu k nim.

    OdpovědětVymazat
  6. Zdá se, že jsem včera nějak nezvládla napsat komentář, tak moc jsem byla z Tess vyčerpaná :DJe úžasné, jak se na to připravoval - a okromně zajímavé, že Hugo vycházel z jednoho člověka. O inspiraci skutečnou osobou jsem předtím slyšela jen u Maria, který v sobě má něco právě z autora

    OdpovědětVymazat
  7. [5]: Moje by bylo nejoblíbenější, kdyby tam byl Enjy :DV Look Down byl skvělý bych řekla...ale hádat se nebudu, you know. :D
    Když jsem o tom tuhle přemýšlela napadlo mě, že za ten váš nemastný neslaný názor může jeho zpěv. Je vidět, že se v něm necítí zrovna jistě a na rozdíl od muzikálových stars nebo lidí, co mají ten hlas aspoň trénovaný do něj neumí vložit tolik emocí, jako umí do mluveného hlasu, což se může odrážet v konečném dojmu z něj. After all, já jeho zpěv miluju a Stars už jsem slyšela asi milionkrát. :))
    Navíc sám v jednom rozhovoru pravil, že od stage Javerta se snažil vymanit, že mu takové podání této postavy, jaké známe nesedělo do filmu, takže možná by to taky chtělo podívat se na něj a nepřirovnávat. :))[6]: Jo, chápu. :DTak tohle jsem zase nevěděla já! :) Je úžasné zpětně zjišťovat inspirace Huga k jeho nesmrtelným postavám. :)

    OdpovědětVymazat
  8. [2]: Tak to je hodně zlé! :D Ale i tak se na to podívám. :) Děkuji

    OdpovědětVymazat
  9. Ó, doporučuji, myslím, že je to dobrá verze. :))

    OdpovědětVymazat
  10. [9]: :) Tak to děkuji o to více. :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky