A Good Year s francouzským sluncem v duši

Vítejte u slavnostního otevření Lottina kina!
Sice jsem recenze filmů nikdy nepsala, vlastně to ani neplánovala, after all řekla jsem si - proč ne. :D
Recenze k Les Mis není tak úplně recenzí jako spíš detailním rozborem každé scény, takže tohle můžu nejspíš s klidem brát za prvotinu. Yey!
Úvodní film Lottina kina bude A Good Year, snímek který jsem si vybrala z filmové historie Russella Crowea, jakožto film, který se zdál nejbližší mému vkusu. Let's do it!



Ústřední postavou filmu je Max Skinner, nenáviděný bankéř a workoholik. Jeho život začíná a končí prací, nic víc tam jednoduše není. Slovo money vyslovuje se stejnou něhou, jako by právě promlouval k milence. K životu přistupuje jednoduše ignorantsky.

"Rot in hell."
"Lovely."
"Die!"
"Charming."
"Congratulations, you're my hero."
"Who send that?"
"Your lawyer."

Při večerním rituálu pití whiskey a třízení pošty ( = vyhazování nenávistných dopisů do koše) narazí na zprávu o úmrtí jeho strýce Henryho. (Tak mě napadá, když je Henry Francouz měl by být spíš Henri, none?). Poprvé vidíme v Maxově výrazu čtvrtou emoci (předchozí tři byly arogance, samolibost a bezcitnost).

"Did you care for him?"
"Yes...I did."

Max zjišťuje, že mu teď patří Henryho dům plus vinice ve slunném francouzském Provensálsku. Jak moc se mu nechce, nezbývá mu, než si vzít dovolenou a vydat se tam. Jakožto vtípek / zákeřnost od své asistentky skončí se žlutým smartem, kterým se musí po Francii přepravovat.
Sice si to snaží nepřipouštět, ale první návštěna Henryho domu po více než deseti letech mu přináší mnoho vzpomínek na dětství. Max ale není sentimentální, nebo se alespoň snaží. Probírá se starými památkami na strýce, no nedělá mu zvlášť potíže se jich zbavovat.

"Is that your little car?!"

Maxovi se nevědomky povede téměř zabít slečnu jménem Fanny Chenal, když ji div nezajede svým autíčkem. Na jeho obranu - zrovna lovil mobil zpod sedadla. Nebohá Fanny se vybourá na kole v příkopě.
Ostatně pomsta přijde brzy. Maxova první přirozená myšlenka je dům uvést do relativního pořádku a rychle zpeněžit, odjet z Francie a zapomenout tak rychle, jak to jen bude možné. Když dům fotí pro realitní kancelář pořád ne a ne najít dobrý úhel, odkud by byl dům vidět celý. A tak přichází legendární scéna filmu, kdy Max vyleze na starý skákací můstek nad roky vypuštěným bazénem, který pod ním ovšem praskne. Zachrání ho jen fakt, že na dně bazénu se za ty roky nahromadila řádná vrstva hlína ve které skončí. A tak ho najde Fanny.

"Can you swim?"
"Why, yes but..."

Bum! Maxe k zemi sejme proud vody, který na něj Fanny pustí. A jemu opravdu nezbývá nic jiného, než čekat, až se bazén napustí vodou ochucenou o bláto a vyplavat z něj ven...

Aby se Max už beztoho nenudil objeví se Christie, ztracená dcera Henryho. Maxovi nezbyde, než ji ubytovat v domě, potají ale střádá plány, jak se toho děvčete s Henryho nosem zbavit. Vždyť by mu mohla vyfouknout peníze z prodeje domu!
Co hůř, vůbec s prodejem nesouhlasí...


Mezitím se Maxovi podaří udělat dojem na Fanny a pozve ji na rande, které sice napoprvé odmítne, napodruhé však souhlasí.
Přeskočí jiskra a stráví spolu noc, po které se Fanny zkusí nenápadně vytratit, žel jí není přáno.
"Přemýšlel jsi, proč jsem s tebou strávila noc? Dostal jsi cos chtěl a teď už odjedeš a nikdy se nevrátíš. Je to bezpečné." Jak se totiž ukazuje Fanny má s láskou své trable. Navíc je zklamaná, protože Max si na ni i po tom všem nevzpomněl. Neví, že mají společnou minulost, co pro ni bylo důležité, pro něj v porovnání s honbě se za penězi neznamená zhola nic...

Vrátí se Max do Londýna? Zůstane a změní se? Může se ještě tak špatný člověk jako on změnit?

"Fanny, this just place doesn't suit my life."
"No, Max. It is your life that doesn't suit this place."



Žánrově jsem na pochybách, kam Dobrý ročník zařadit. Není to komedie, protože kromě toho, když Max zahučí do vypuštěného bazénu a následně ho sejme proud vody se zrovna filmem neprosmějete.
Romantiky tu máme jen nádech, vztah mezi Maxem a Fanny nehraje prim - jde tu o vývoj Maxova charakteru, kde byste mu na začátku nejradši doporučili studenou sprchu, s průběhem filmu s ním začínáte cítit a postupně oblibovat.
Je to oddychový film. Ano, tak. Po jeho skončení si přejete okamžitě odjet do Francie a v duši si odnášíte slunce & čistou radost.
Není lepší film, pro potěchu chlady skomírajících dušiček v těchto lednových nečasech, kdy svět se proměnil na nekonečnou klouzačku. :)

Navíc je tu ta fajn věc, že z filmu nečiší ta nudná snaha, abyste si oblíbili hlavní postavu. Nikdo vás nenutí mít Maxe rád, film z něj nedělá tragického hrdinu zmítaného v zapomenutých pocitech. Ó, kdepak. Nevrhá dramatické pohledy, neprolévá slzy ani netráví hodiny dumáním o svých pocitech...
Když ráno vstane, nemá hollywoodský zjev, probudí se s obličejem pod polštářem, čehož se v první chvíli lekne, když hlavu vytáhne, vlasy mu trčí do všech stran. Film plyne nenásilně, není v tom ta nešťastná křeč, tak typická pro jistý druh filmů. Dokonce chybí i obyklý zdlouhavý morální projev na konci, ve kterém hrdina za pomoci hlubokého ponaučení z vlastního příběhu dostává neocenitelnou lekci bla, bla, bla...a díky Bohu za to. Nepatřilo by to sem.

Režisér filmu není nikdo jiný, než Ridley Scott, jméno které se mi vedle Russellova vždycky vybaví. Mám pocit, že Ridley moc rád obsazuje do svých snímků právě Russella - a vždycky z toho vzejde skvost. Gladiátora, za který Russell sklidil Oscara je přirozeně také z jeho režie. :))

Russell Crowe jako Max. Důvod proč jsem ten film vlastně sledovala...
Byl skvělostný (pokud bych měla použít galaktické slovo naší Nell :D). Na začátku filmu byl tak protivný, že by ho snad i osoba nakažená russellofilií nesnášela. Což byl ostatně hádám účel.
Na druhou stranu, jemu se těžko věří záporný charakter, má hodné oči. Všimli jste si toho někdy? A jak se říká, oči jsou okna do duše. :)
Russell jako by uměl lesk ve svých očích ovládat. Na začátku filmu jsou studené, ale když se dívá na Marion Contillard aneb Fanny....:) Ojé :) to by ledovec roztál. :)
Love this man! ^^

A konečné shrnutí? Mám pocit, že takový film je přesně, co si muzikálofil musí čas od času pustit. Je klidný, nikam nepospíchající, zrelaxujete se a dostanete chuť na víno (což může být k vzteku, když je vám 17). Občas je potřeba jen vypnout a užívat si klid a mír, jaký vám dá tenhle film. :)

Jako britofila mě nepotěšilo, že Londýn byl zobrazován jako stinný protiklad k Provence, kdy záběry na Londýn byly v odstínu šedé, neustále pršelo, kamera bleskově přejížděla sem a tam a už tak stresové scény z Maxovi kanceláře dělala ještě hektičtějšími. Ve Francii bylo oproti tomu vše zalito sluncem, záběry na překrásnou krajinu, děj se zvolňoval a dialogy prodlužovaly...
Ale zpracováno to bylo mistrně, ne že ne! :)

S vřelým doporučením dávám 10/10 hvězdiček a doufám, že jste si premiéru v Lottině kině užili! :)

P.S.: Tip na závěr: byla by škoda pustit si to předabované do češtiny, stojí za to slyšet Russellův hluboký hlas, francouzské herce mluvící s rozkošnou francouzskou angličtinou, co víc i Russell tam má pár replik ve francouzštině, to stojí za to. :))

Trailer:


A co víc, Russell a Marion se nedávno setkali na jedné akci a....nuff, just look! All my Max & Fanny feels!!!!!!! *.*












Komentáře

  1. Ach ty náhody :D  přesně tenhle film jsem si včera stáhla a už se těším, až se na něj podívám. Kdysi nám ho pouštěli v autobuse, když jsme byli se školou ve Francii, ale bohužel jsem většinu filmu prospala a pamatuju si jen ten jeho pád do prázdného bazénu :D

    OdpovědětVymazat
  2. Tak jsem to ještě stihla zveřejnit včas :D
    Ta scéna je fakt legendární. Právě u ní, jsem si totiž vybavila, že i já film kdysi viděla, jen jsem mu nevěnovala pozornost a dělala u něj tisíc jiných věcí, nicméně bazén mi utkvěl v paměti. :D :D Dej vědět, jak na tebe zapůsobil :)

    OdpovědětVymazat
  3. Do háje do háje do háje! Lotte ze mě ještě udělá Russellofila! Tak šupky dupky na uložto... Uvažuju, proč je mi tento film náhle tak sympatický - a to i přesto, že jsem ho neviděla a že mi Russellův Javert vadil (VadiL... K němu jsem si svou rozlámanou, klikatou cestu přecejenom našla - a to poměrně rychle, když člověk zváží jak dlouho mi trvalo podat si ruce s Hadleym...). Možná je to proto, že se děj odehrává ve slunné Provence - jedné z mých nejoblíbenějších částí Francie - ano, britofil vs. francefil (fránsfil) oh yeah! Vive la France! (že by nakonec britofilové a francefilové mohli žít ve vzájemné shodě? :D) Možná je to tím, jak skvělostně jsi napsala tuto recenzi... možná je to těmi "hodnými russellovskými očky", ano uznávám, v tomhle máš pravdu. A taky možná proto, že se Russell na každou svou postavu dře do úmoru, aby jí proniknul až do morku kostí... Sakra! Russellofílie je na světě... :D Tak ti pěkně děkuju Lotte! :D

    OdpovědětVymazat
  4. A taky možná proto, že je tam tak krásně mladý! :D

    OdpovědětVymazat
  5. STAŽENO! :DJeště titulky a zkomprimovat, ale to až zítra... :) Zatím to vypadá skvělostně!Ach jo... Russellofilský nádor byl s definitivní platností konečně rozpoznán a identifikován, podobně jako Fantomáctví, Simonofílie, těžký Raoulismus a další potvůrky, neléčitelná choroba. :)

    OdpovědětVymazat
  6. Tak to šlo rychle! :D
    Tož děkuji za pochvalu recenze psala jsem ji s russellofilní láskou. :D :) A taky faktem, že v dvou dnech, jsem ten film viděla dvakrát a pololetní prázdniny OPĚT oslavím tímto filmem. Yey! :)

    OdpovědětVymazat
  7. Zuzana samiecová31. ledna 2013 v 1:51

    Á tak to máš tedy zajímavé plány. Já své vízo oslavím 25tkou 2004kou záznamem z classic brits tímto filmem písničkami z bidniku a vytvořením TVTečka. :-D

    OdpovědětVymazat
  8. Tento týden bude hotová seminárka - MUSÍ! Takže pak... Těš se, Javerte! :D

    OdpovědětVymazat
  9. Ach, to budeš hyperaktivní! :DJupííí! :D

    OdpovědětVymazat
  10. [2]: Zapůsobil na mě hodně- po prvních pár záběrech na vinice jsem si musela jít nalít vínko, poněvadž jsem na něj najednou dostala hroznou chuť :DFilm je to úžasný, hodně jsem se nasmála, tenhle typ filmů mám hrozně ráda, je to takové pohlazení na duši. A ty záběry Provence, ta francouzština... krása :)

    OdpovědětVymazat
  11. Vítej do klubu - tvoje výhoda byla, že sis to vínka mohla dát. :DYes!! :D To je přesně moje vysněná reakce, thanks a lot! :D

    OdpovědětVymazat
  12. ÁÁÁÁÁÁWWWW!!!! To je tak nepopsatelně kouzelný film! Vive le Team Russell! On je tak nepopsatelně bravurně působící herec! A ta krásná, dokonalá Provence! Oh god! Sice jsem to našla pouze v češtině, ale to nevadí :D

    OdpovědětVymazat
  13. Ach, tak té češtiny je škoda, ale film očividně okouzlí v jakémkoliv jazyce. :))
    Aaaach, jsem nesmírně potěšená, že Russellovi se finally dostává zasloužených ovací. :D

    OdpovědětVymazat
  14. Jeho nejpopulárnější a nejpoužívanější gesto celého filmu je posouvání si brýlí na nose... :-D

    OdpovědětVymazat
  15. A člověk by nevěřil, že i to může být sexy. :D
    Nejvíc bylo, když si je v restaurant scene takovým pomalým pohybem sundal, podíval se Fanny do očí a....aaach! :D

    OdpovědětVymazat
  16. Lotte, jsi můj člověk... no spíš já jsem tvůj člověk, poněvadž jsi tady s Russelloyózou byla dřív! :D
    Mhm... anebo jak měl tu bílou košili (mamka prý: "Ta musí být nová." a já na to: "Ne, je vypraná v pervolu!":D) a jak se oblemsal rajčetem! Kdo by to byl řekl, že i zašpiněná košile mu bude slušet!
    Osobně mi ale ta jeho snaha vylézt z bazénu vtipná nepřišla. Hlavou mi běželo spíš něco jako: "Auauauau! Teď sebou pěkně mrdnul!" Beztak tam má modřinu i teď po těch šesti letech!
    A ta Provence na mě dýchala každým coulem, ale nejvíc asi, když dělal ty fotky, ty byly vážně kouzelné!

    OdpovědětVymazat
  17. Mě přišlo hlavně super, že něco jedl a zašpinil se. :D To se ve filmech prostě nevidí, tam jsou všichni pořád dokonale opravení, namalovaní a bůhvíco ještě...:D
    Tak, mě spíš pobavilo jak tam zahučel a jak na něj Fanny pustila vodu. :D

    OdpovědětVymazat
  18. To je fakt! Ale i tak mu to slušelo! :D
    No mě to přišlo spíš jako vystřihovánka ze špatně natočeného hororu. Chyběla jen tma, vytí vlků a mohli s tím jít do The House of wax! :D
    A všimla sis jeho výrazu těsně předtím, než se ten proud vody zapnul? Výraz naprostého zděšení. Úplně vím co se mu honilo hlavou: "Cože?! To snad ne! Tohle by NEUDĚLALA! Anebo jo?"
    Já se do toho výrazu zamilovala! Totálně! :D

    OdpovědětVymazat
  19. Škoda, že mě fleky obvykle moc nesluší. :D
    To bylo dokonalé. :D A pak když si to s ní šel vyřídit a ona si vyhrnula sukni, ten jeho výraz...:D :D "Gosh! She's gorgeous!" :D

    OdpovědětVymazat
  20. Tento film mi prvne poustel Honza, mame ho fakt radi, hlavne kvuli Provence :).. Je to taky trochu reklama na zlute a modre filtry na objektiv kamery, nemyslite? :)..A hraje tam malou zapornou roli i muj oblibeny herec Richard Coyle :o)..

    OdpovědětVymazat
  21. Jo, to je fakt. :D Žlutý filtr vede, záběrů na Londýn není zase tolik. :D Ha, kolem toho mrakodrapu, kde Max pracoval jsem v Londýně prošla! Little fangirl moment. :DNo, vida, tak toho jsem předtím ani neznala. :D

    OdpovědětVymazat
  22. Ktereho mrakodrapu? Toho co vypada jak okurka? :))Ja jsem ho taky neznala, dokud jsem nevidela Zaslanou postu od Pratchetta. Vis, ktereho myslim? :)..

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky