Remember, love never dies! 23. část

Uplynuly čtyři neděle. Jak napsal monsieur Roux, Henri již byl schopen podniknout cestu do Paříže. Stále se pohyboval značně nejistě a o holi, ale nutno podotknout, že se po prohýřených nocích cítil už i hůř. Vedle něj kráčel Raoul ve svém nejlepším oblečení, přímo zařící štěstím a optimismem. "Máme to dnes ale krásný den! Nezdá se ti, že dnes slunce svítí nějak víc?"
"Vždyť je docela chladno." prohlásil suše Henri a již asi posté se ohlédnul. Jak jen může být tak necitelná a nepřijít? Nejspíš se teď prochází s novým ctitelem po parku a ve chvíli, kdy uniknou od pohledů ostatních sejme z hlavy nenáviděný klobouček. Bude jím rozmařile pohupovat v rukou či jím hlupáka číslo dvě laškovně zlehka praští přes paži, když pronese neuvážený vtípek...


Christine a Gustave se rozhodli svůj pobyt v Phantasmě o něco prodloužit. Christine nechtěla ubohou Meg opouštět tak brzy a Gustave se tvářil, že odsud nechce odjet nejlépe nikdy. "Ale papá! Je to tu perfektní, vše o čem jsem kdy snil tady mám na dosah ruky! Ráj se přeci neopouští!" vysvětloval s nadšenou gestikulací.
Raoul na odjezdu přesto trval i za tu cenu, že odjede sám. Nevrle Christine doporučil, aby se vrátila co nejdříve, ale už nic na světě ho tu nemohlo zdržet. Tak dlouho toužil odjet a nyní konečně mohl! Samozřejmě počkal, až se Henri uzdraví a zamluvil si místo na stejné lodi jako on. Měsíc byla už jen směšná doba. S vyhlídkou na návrat domů čas trávený v jeho americkém vězení se jevil jako vlídnější, zahalený v sladké očekávání.

Neexistovalo na světě žádné místo, které by Meg udrželo, aby se nerozběhla za Henrim. V myšlenkách byla neustále s ním, představovala si jak odjíždí pryč a spolu s ním mizí i světlo.
Neexistovalo místo na Zemi, ale tam se také nenacházela. Byla v pekle, které momentálně nepředstavovala žádná ohnivá jáma, ale stav duše. Nesvírala jednu, ale celou náruč bílých růží, za které u ušklíbající se stánkařky zaplatila malé jmění. Zcela paralyzována, jako mrtvá ležela vedle mrtvého. Upírala na Erikův náhrobek prázdný pohled. Dvě srdce, která byla zlomená, dvě duše které byly pokřiveny vraždou. Nebyl mezi nimi nyní žádný rozdíl, hranice života a smrti se stírala.

Kapičky její krve, které se uchycovali na bělostných poupatech růží vypadali zvráceně krásně, s děsivým půvabem konstrastovali když jimi Meg s prsty rozpíchanými od trnů potřísnila květy. V dáli zaslechla zatroubení lodi. Byla by to až pošetilá náhoda, ale věřila, že to je Henriho loď, že už je nenávratně pryč. Vydal se na cestu do lepšího světa a hlavně daleko od ní. "Ach, Eriku. Neodepřel jste mi lásku jednou, ale hned dvakrát." zašeptala a natáhal ruku, aby se dotkla kříže bdícího nad místem jeho posledního odpočinku. "A já vám odepřela život s vaší láskou. Snad je tím co vám dlužím splaceno? Oh, to nikdy nebude dostatečně splaceno, já vím!" zasténala tlumeně a zabořila do růží tvář.

***
Henri do Paříže dorazil naprosto vyčerpán. Už v kočáře klimbal a do svého bytu musel vyjít za pomoci Raoula, kterému téměř bezvládně visel na ramenou. "Snad jsi měl s tou cestou ještě počkat." zasupěl Raoul a opatrně ho posadil do křesla. Henri se po svém nanejvýš luxusně zařízeném příbytku lehce melancholicky rozhlédnul a víčka mu samovolně začala klesat. "Nejspíš ano. Ale co na tom sejde. Je po všem." přestal bojovat s únavou a brada mu pomalu klesla na prsa.

***

"Pro umučení Boží!" ulevil si Henri, když další hromádka spisů přistála na zemi. Ztěžka si kleknul a rozmrzele je bez ladu a skladu začal znovu skládat na sebe. "Pořád jen něco řadit! Abecedně seřazovat! Lepit štítky! Razítkovat! Podepisovat se pořád dokola do úplného zešílení!" klel bez přestání a s každým slovem na sebe papíry vršil o to zuřivěji, jako by se na něm dopustily hrubé osobní křivdy.

Tu se mu zdálo, že se pod robustní skříni v bývalé kanceláři monsieur Moreaua něco zablesklo. Kdyby pořád nechodil o holi, nejspíš by tu skříň už dávno prokopl vzteky. Záchvaty zuřivosti u něj poslední dobou nebyly nic neobvyklého. Vždycky, když do kanceláře Moreaua vešel, byla ta skříň zavřená, což lákalo jeho zvědavé pohledy, neboť všechny ostatní skříňky byly obvykle chaoticky rozevřené a obsah během dne opakovaně převracován naruby. Proto ta skříň byla tím prvním místem, kam Henri zkusil nahlédnout. Avšak marně, lomcoval klikou, strkal do zámku každý klíč co našel a když mu došla trpělivost přetáhnul tu zpupnou skříň holí. Nic. Neotevřela se a nevydala své tajemství, přesně tak, jak si Moreau nejspíš přál. Zámek vypáčit neuměl a s tím, až si zavolá zámečníka chtěl ještě počkat. Mohlo by to s nedávnou smrtí Moreaua vypadat neuctivě.

Zašmátral po té lesklé věci. "Že by naušnice jeho milenky?" ušklíbl se a otevřel dlaň. V ní ležel drobný stříbrný klíček. "Ale ne! Že by?" vzhlédnul na skříň a zapřel se o ni aby mohl vstát. Zkusmo do zámku zastrčil klíček. Zajel naprosto přesně a ozvalo se tiché cvaknutí. "No konečně! Tak se ukaž!" povzdechnul si unaveně a otevřel dvířka. Na rozlehlost skříně tam bylo žalostně málo věcí. Dvě složky přetékající spisy a novinovými výstřižky a ohmataný deník v kožené vazbě. "Inu, dostal jsem za úkol tu všechno přetřídit. Se vším všudy. S takovou se ještě dostanu k Moreauově deníčku." pokračoval ve své ironické samomluvě, ale ve staženém obličeji se mi ani neobjevil náznak úsměvu.

Ztěžka usedl ke konferenčnímu stolku v přední části kanceláře, kam se pozývali hosté a otevřel první složku. "Ale ty starý blázne! To tě ten jeden jediný nedořešený případ strašil až do posledních dní?" zavrtěl hlavou a novinové výstřižky, výpovědi svědků či dokonce nákresy podzemí opery Populaire ledabyle přímo ze složky sypal na podlahu. Nazdařbůh vysypal i obsah druhé složky, jenž ho nezaujal o nic víc, avšak vzpomínky pojící se s tímto případem ho zraňovaly. Pan Y, Amerika, Coney Island...pryč s tím vším!

S povzdechem rozevřel i onen deník. Po prvních přečtených stranách se ironicky zašklebil. "No, to jsi snad neudělal!" S každým dalším kmitem jeho očí po řádcích mu však úšklebek mizel. Roztřeseným škubnutím si povolil knoflíčky u krku a na čele se mu zatřpytily kapičky potu. Poslepu nahmatal láhev koňaku, kterou v zubech otevřel. Obrátil do sebe téměř naráz dobrou polovinu jejího obsahu než pokračoval ve čtení. "Ne! N-ne! To není možné! Musel zešílet! Já jsem musel zešílet!" vykřiknul a vrávoravě došel k oknu, jenž otevřel dokořán. Chvíli zoufale visel přes parapet a lapal po dechu. "Já ho zabiju! Vlastníma rukama!" zaskřípal zuby a pak se svezl na podlahu, kde složil tvář do dlaní.

Komentáře

  1. Mám ten dojem, že nezabiješ, Henri :DAchjo, chudák Meg. Doufám, že se s Christine co nejdřív vzpamatujou a vydají se do Pařiže.

    OdpovědětVymazat
  2. Není v tom stavu. :DPáni, podruhé co lituješ Meg! Se lepším! :D

    OdpovědětVymazat
  3. Chuděra. Možná by se mohl přidat do facebookové skupiny, co založili mí spolužáci v prváku: "Muži s berlemi jsou sexy" :D :D :DJá ti nevím, co se to se mnou děje... :D

    OdpovědětVymazat
  4. Doporučím mu založení Facebooku :DPower of my story! :D

    OdpovědětVymazat
  5. Koho nezabije??!! No toto, to jsem si rikala, ze uz to nemuze byt napinavejsi!...

    OdpovědětVymazat
  6. [4]: Vynikajícně. Ať si mě pak přidá, bude legrando grando! :DChm... Asi už to tak bude. :D[5]: No, ve výsledku vzhledem ke svému stavu nezabije nikoho :D Ale koho měl na mysli on, toť otázka...

    OdpovědětVymazat
  7. A dost s Facebookem! Není to tak dlouho, co jsem se probudila ze snu, že si mě přidalo kiwi. :DOhyeahjupíjej! :DChudák Henri. :D

    OdpovědětVymazat
  8. Jakože to ovoce nebo ten pták? :D:DJo, chudák. Co mu to děláš? :D

    OdpovědětVymazat
  9. Ovoce. :DNáhodou mu teď v RLND dopřávám nejvíce prostoru! :D

    OdpovědětVymazat
  10. Proč mě to neudivuje? :DJo. To on jistě ocení. :D

    OdpovědětVymazat
  11. Už sis zvykla. :DSamozřejmě! :D

    OdpovědětVymazat
  12. Člověk by nevěřil, že se na to dá zvyknout :Dcelej štastnej, fakt že jo :D

    OdpovědětVymazat
  13. On si člověk na všechno zvykne! :DNo sámo! :D

    OdpovědětVymazat
  14. To máš asi recht. A po těch ostatních snech mě asi už neudiví nic. :DCHuděra. :D

    OdpovědětVymazat
  15. A ještě mnoho dalších jich přijde!! :DHappy man!

    OdpovědětVymazat
  16. Jo, ještě bude legrando grando. :DHappy? To si děláš legraci, ne? :D

    OdpovědětVymazat
  17. Jak jinak! :DJe to má postava. Říkám happy! :D

    OdpovědětVymazat
  18. Ovšemže. :DPoor, unhappy (H)enri(k)! :D

    OdpovědětVymazat
  19. Tak konecne jsem na lepsi obrazovce i klavecnici, tak si dovolim trochu kritiky. Protoze vim, ze ji Lotte dobre snasi :)..Prvni vec je jen detail: Nasla jsem tam nekde spatne i/y, ale ted uz to nevidim..Obecne, pises podle me zbytecne komplikovane. Nektere vety jsou hodne prekombinovane a nejde z nich pochopit myslenka autora, ne jednoduse. (To bylo i v predchozi kapitole, jestli chces, muzu tu vetu najit.)"Neexistovalo na světě žádné místo, které by Meg udrželo, aby se nerozběhla za Henrim. " nelogicke. Jak muze "misto" branit nejake cinnosti? asi nechapu.."Henri do Paříže dorazil naprosto vyčerpán. Už v kočáře klimbal..." Cely odstavec je napsan tak, jako by to bylo v dnesni dobe. Jako by mu trvalo 12 hodin dostat se letadlem z Ameriky do Parize, a pak z letiste domu. Pritom je to cesta aspon na 14 dni. Spis bych psala o tom, ze sama cesta byla pro neho vycerpavajici.Moc pekne je napsana ta cast, co rika Meg Erikovi, ale to s tema ruzema bych napsala jinak. Myslenka super, ale podle me moc kyc. Zkusila bych to spis stylem:
    "Objala puget bilych ruzi a ignorovala bolest, jak se ji zapichly trny do rukou. Az kdyz je pokladala na hrob s prekvapenim zjistila, jak bile kvety pokryvaji krupeje krve..." Neco na ten zpusob.."Kapičky její krve, které se uchycovali na bělostných poupatech růží vypadali zvráceně krásně, s děsivým půvabem konstrastovali když jimi Meg s prsty rozpíchanými od trnů potřísnila květy." Jedna z IMHO prekombinovanych vet, navic jsem tam nasla tu pravopisnou chybu. Nemusis nas temi kniznimi archaickymi vyrazy tak predavkovavat, vseho moc skodi :).. zjednodus vety i vyjadrovani :))..Presto (paradoxne?) mam v jinych mistech pocit, ze bych Ti poradila to, co Stepan Safranek z Basniku: Vic pridavnych jmen.
    stihle ruce, strhane tvare, apod..Kloboucek. Ehm.. ses hodna, ze se takhle snazis zareagovat na nase pripominky, ale opet si neodpustim reakci. "Nenavideny kloboucek" neni (pro me) moc uveritelne. Mela jsem nedavno podobny klobouk pujceny a byl to uzasny pocit. Dalsi vec je ta, ze dama si klobouk jen tak nesunda. Za a) je pripevneny sponkami, jehlicemi, za b) musela by mit zrcadlo, aby si ho mohla naaranzovat zpet. Bavime-li se treba o slamaku, levnejsi klobouku, asi by to prakticky slo, ale to si predstavim spis na sluzebne. Sundat si klobouk je jako vysvlict se na verejnosti ;o))..Byla-li bych na miste autorky (coz nejsem), zamerila bych se na to, jak se Henri snazi vratit do starych koleji a co vse je jinak. Za a) je z neho urednicka krysa misto policajta v terenu s tim souvisi b) omezeny pohyb. Plus za c) samozrejme se zmenil i v hlave. Driv mel milenky (ty se k nemu treba jeste ted hlasi), byla znam jako zaletnik, suknickar, ted je z "nepochopitelneho duvodu" morous, smutny, vztekly.. zeny ignoruje a co vsechno to muze mit za nasledky.. postupem casu samozrejme. Predpokladam, ze sji skocila jeste aspon o dalsi mesic aspon dal. Rozhodl se svoje city a tu necitelnou zenu ignorovat, nedoprosovat se, presto se mu o ni v noci zda a ma z toho depresi.. nebo neco..Btw dost me zajima fakt, jak se vraci domu opily, kdyz spatne chodi i za strizliva? :))......tot asi vse, co me ted tak napada. Nez to budes vydavat knizne, tak se na to mrkni ;o))

    OdpovědětVymazat
  20. Docela vím o čem mluvíš, sama si po sobě ty věty čtu a říkám si "ojé, ale proč jsem tohle zformulovala takhle?" :D
    S tím i/y to už je tedy na pováženou, ale budu věřit, že jsem se překlepla. :DDěkuji za připomínky. :)

    OdpovědětVymazat
  21. Cheche. Já jsem vždycky tak zabraná do toho, co se tam děje, že si málokdy všimnu, že by něco neštimovalo :D

    OdpovědětVymazat
  22. Jeste jsem jelen z teto vety, navazuje na to misto, co ji nedokazalo zadrzet: "Neexistovalo místo na Zemi, ale tam se také nenacházela."Jeste par kapitol zpatky jsi psala jednoduseji a krom par podivnych slov, to bylo v pohode.. Co me subjektivne vadi je, ze to po sobe dodatecne neopravis. Kdyz vis treba ze tam je preklep nebo slovo, co nedava smysl.
    "... ale ve staženém obličeji se mU ani neobjevil náznak úsměvu."
    Je to schvalne?A jeste jedna vec me kope do oci, nektere pohyby postav jsou prehnane a ma predstavivost to nedava:
    "Zcela paralyzována, jako mrtvá ležela vedle mrtvého." Lezela vedle hrobu?
    "Chvíli zoufale visel přes parapet a lapal po dechu." Visel pres parapet?

    OdpovědětVymazat
  23. Prostě se cítila jako v pekle.Heleď, mě se to takhle třeba líbí víc, ty věty mi přišly až moc strohé...zrovna na tu s růžemi jsem byla tak pyšná, ale fajn, ke kýči se sklouzává snadno, já vím, já vím.
    Vážně myslíš, že to po sobě neopravuju?
    To by ses divila, kolikrát mi díly prochází změnou,  jak to po zveřejnění opravuju jako divá....
    Tam je samozřejmě mu, to i jsem opravila už někdy včera ale blog.cz mi to zkrátka nechce zobrazit ve článku.
    Jistěže, to není schválně.Při psaní jsem předpokládala, že po dodatku, že zírá na náhrobek každému dojde, že leží vedle hrobu....
    Prostě se vyklonil z okna a...ber to tak.

    OdpovědětVymazat
  24. Ellanor, klid, zas to nepřeháněj! :DJá jsem parapet a hrob pobrala docela bez problémů...

    OdpovědětVymazat
  25. Co s růžema? Růže jsou lotťácké, proč je odlotťákovávat? :D

    OdpovědětVymazat
  26. Ne, jestli to taky shledáváš moc kýčovité. :D

    OdpovědětVymazat
  27. Aha, to ze to odmitne blog ulozit, to se mi stava taky, to chapu..
    Ja se v tom uz nechci moc nimrat, ale zdalo se mi, ze kdyz jsi to vzala tak sportovne, tak se jeste muzu trochu vypsat. :)..To lezeni vedle hrobu jsem si predstavila a prislo mi to divne.. proc by si nekdo, jakkoliv zniceny lehal vedle hrobu? Tak mozna pokleknout nebo sklonit, zhroutit se.. ale lehnout si?No, ja jsem ted v jednom starsim dile nasla Leroux misto Ledoux.. mam Ti to kdyztak napsat, kdyz neco najdu?Prosimte, uz dlouho se chci zeptat.. a kdyz na neho spadlo to leseni a teklo mu neco lepkaveho po hlave, tak to na neho nespadl kbelik barvy? :o)..

    OdpovědětVymazat
  28. Buvahaha, Leroux! :D To svádí, já si sama říkala, kdy se mi to stane! :DChich, vždyť jsem to psala, že měl ránu na hlavě. :D

    OdpovědětVymazat
  29. No dobre, ale kdyz ti tece krev, tak ji tam nemas hned potok. To neni realne. Pokud ti ta krev tece rychle, tak je to tepenne krvaceni a to je po tobe za chvilicku.. Vetsinou se pise, ze az se clovek probere, je tam lepiva mokra kaluz krve.. S rychlosti padajiciho leseni se to neda stihat :)..

    OdpovědětVymazat
  30. Chm, hm. Kus čehosi ho praštil do hlavy, ucítil krev na hlavě a skácel se. Kaluž krve u sebe měl, až když ho vyhrabali. :D

    OdpovědětVymazat
  31. Asi tak. To jde. Jinak lepkava vec tekouci na hlave je fakt kybl s barvou, to mi nikdo nevyvrati ;o))..

    OdpovědětVymazat
  32. Jo, neni ten Henri trochu bordelar? Nebo ma k byrokracii a papirovani jen podobny pristup jako ja? :o)..

    OdpovědětVymazat
  33. A je to krev a punkt. :DOn to nemá rád :D

    OdpovědětVymazat
  34. Barva zní fajn, ale nevím, jak by to, chudák, smyl :D

    OdpovědětVymazat
  35. Meg mu to rada umyje :)).... a kdy se muzeme tesit na dalsi dil? Od stredy do nedele jsem zas bez netu (mozna na mobilu, ale spis ne).. tak jsem napnuta jak ksandy :)..

    OdpovědětVymazat
  36. Dnes po hokeji, chich. :D(A je to krev :D)

    OdpovědětVymazat
  37. Ellanor, copak je vlastně s Jarem v Opeře? Kdy se dočkáme dalšího dílu?Lotte, kušuj s tím hokejem, tohle je důležitější!!! >:( :D
    Co vlastně bylo s těmi Rusy?

    OdpovědětVymazat
  38. Není. :D Ale vedeme 2:1 možná nikoho už nezabiju :D
    Nemluv o tom! :( 2:0 pro Rusi :(

    OdpovědětVymazat
  39. [38]: Dobra pripominka, dneska jsem si na to zase sedla.. Zkusim to jeste pred odjezdem poslat. Holt narazim na nepromyslene casti deje. Tadle kapitola jeste pujde, horsi ta prespristi:)..[39]: Tak koukam ze jsme vyhrali 8:1, slava. Nebyt slibeneho dilu RLND, tak je mi to jedno :o)..

    OdpovědětVymazat
  40. JO! 8:1. Bombózní! Tomu říkám vstup do čtvrtfinále.
    Tak si nažhav prsty, aby sis je nenamohla, jestli plánuješ stejně dlouhé připomínky. :D O:)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky