Lottin (ne)divadelní deníček: červenec

Nutno podotknout, že za měsíc červenec se nedělo doslova nic co by nějakým způsobem stálo za řeč a tak tento článek bude extrémně chudý. Zkrátka divadelní okurková sezona je i moje okurková sezona. Nepořizovala jsem tedy žádné fotodeníkové záznamy, ale můžeme se alespoň podívat na malé shrnutí toho, co mě zaujalo.

Kniha měsíce: Rory Clements: Mučedník
Velmi překvapivý objev! Upřímně řečeno jsem soudila knihu podle obalu a sáhla po ní čistě ze zvědavosti, neb na obálce má královnu Alžbětu I. a Williama Shakespeara. Jedná se o tuze kouzelnou historickou fikci, kde je hlavní hrdinou starší bratr Williema Shakespeara, John, který je jako výzvědčí ve službách sira Walsinghama, jenž je považován za zakladatele špionáže tak, jak ji známe dnes.
John řeší případ zvlášť brutální vraždy ženy, která je sestřenicí samotné královny. Není proto náhodou, když ho nitky zločinu pomalu ale jistě vedou na ta nejvyšší místa a v nebezpečí se ocitá celá Anglie...
Kniha je podepřena velmi (to zdůrazňuji) dobrou a důkladnou rešerší - popis dobového oblékání, zvyků, života na venkově i městě na pozadí nejkrutějšího rozhodnutí Alžběty I. - totiž poprava skotské královny Marie. A jak jsem se dopátrala, tato kniha je první ze série, takže se rozhodně musím podívat i po ostatních!
Film měsíce: Vražda v Orient-Expresu
Konečně jsem se podívala na zfilmovanou verzi nejslavnější detektivky od Agathy Christie! Bylo na čase. Pustila jsem si tu verzi s Davidem Suchetem (protože David Suchet) a poprvé v mém životě se mi stalo, že bych film preferovala nad knihu. Zápletka sama o sobě je stejná jako v knize, ale psychologické rozehraní konfliktu postav, Poirota sama se sebou a temné atmosféry vlaku uvíznutého ve sněhové závěji za mě barvitěji a citlivěji rozehrála filmová verze. Se vší úctou a láskou k Agathě, kterou velice obdivuji.
Co mě zaujalo:
Mám vcelku problémy se spánkem a tak jsem se dala na audioknihy přes spaním. Osobní rada: pokud se vám chce lépe usínat, možná buďte chytřejší než Lotte a nepouštějte si Stephena Kinga. Ale způsob, jakým dokáže upoutat svoje čtenáře (nebo teda posluchače když jde o audioknihu), trápit je a napínat, je neuvěřitelný. Uvnitř mysli toho pána to nicméně musí být zajímavé. :D
Video měsíce: Stále si jedu na Donu Giovannim....stále. :D A usoudila jsem, že nejroztomilejší verze duetu La ci darem la mano je ryze česká, aneb co je zlatější, než když ten duet zpívají manželé a chemie nemůže být opravdovější? :D (Musí být super když jsou oba manželé zpěváci a můžou si takhle zpívat. Já svým zpěvem můžu leda plašit ptáky z pole.)


Komentáře

  1. O téhle knize jsem neslyšela. A ještě k tomu série... hm, seznam "chci si přečíst" se mi nemilosrdně plní. :-)
    K Vraždě v Orient -Expressu jsem se dosud nedostala (takže nemůžu srovnávat), ale tenhle film jsem viděla. Před touhle verzí jsem viděla film s Ingrid Bergmanovou a Michaelem Yorkem, ale verze se Suchetem pro mě zvítězila. Pravé psychologické dusno, skvělé obsazení a brilantní David Suchet. :D
    Čas od času si pouštím mluvené slovo před spaním, ale po Kingovi bych asi nemohla spát. :-D I když musím se přiznat, že mnohem efektivnější je pro mě poslech před vstáváním. Často před spaním jsem tak unavená, že některé části nevnímám a před tím, než vstanu, mě poslech dokáže probrat. (Navíc se ráda nějakou chvíli povaluji v posteli než vstanu. :D)
    Jé, díky za video. :D Kateřina je mile upejpavá a líbí se mi, jak se ke konci drželi za ruce a závěrečné tulení (2x jééé :D :D)

    OdpovědětVymazat
  2. Taky mám takový seznam, hehe. :D
    Ten film taky musím pro srovnání vidět...
    Jojo, King je špatná volba. :D Tyjo, před vstáváním mě to nenapadlo, ale je to super nápad. Jen je problém, že já vždycky ráno tak nestíhám....:D
    Přesně! Ti dva jsou suprčupr roztomilí!! :D

    OdpovědětVymazat
  3. O tom filmu se mluví jako o nejlepší filmové adaptaci Agathiných románů. No, já jsem ráda, že jsem tuto verzi viděla před tou televizní ze Suchetem, protože ta z TV si mě získala víc. (Asi ze mě spíš mluví zaujatost, protože David je pro dokonalý a nepřekonatelný Poirot.)
    Když jsem byla na střední, tak jsem ráno taky nestíhala, ale na výšce jsem měla vyučování později než na střední, takže ten čas už jsem si našla a navykla si poslouchat audia před vstáváním. :-) (Hlavně teď o prázdninách využívám toho, že nemusím vstávat brzo.) :-D
    Krásný duet a pořád mě ještě neomrzel (stejně jako šampaňská árie). :D Kdybys nenapsala, že jsou manželé, tak o tom ani nevím. :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Ó, jak já znám tu okurkovou sezónu léta na vesnici! Jak já ti, Lotte, rozumím! Asi už bych se nemohla vrátit zpátky, teď mi vadí i víkend, kdy se nic neděje. Snad se mi během tvé návštěvy do okurkové sezóny přimíchat aspoň něco málo zajímavého. :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky