Remember, love never dies! 29. část


Chladný noční vítr nelítostně profukoval skrz župánek Meg, přesto jí nespavost a jakási zádumčivost nedovolovala vrátit se spořádaně do svého pokoje pro hosty v domě Raoula, kde s Christine po dobu jejich pobytu v Paříži přebývaly. Bloumala po zpustlé zahradě a prázdnýma očima bloudila po nebi posetém hvězdami. Minula fontánku, kterou voda neprotékala už roky, přešla kolem záhonku zvadlých květů. Od té doby, co Raoul přišel o všechny peníze musela jít péče o zahradu stranou. Ve dne vypadala zahrada zanedbaně, v noci smutně. Z rozmaru se posadila na houpačku u košatého stromu a nechala vítr, aby si pohrával s jejími vlasy. Neustále se nervózně ohlížela, po domě kde už nesvítilo jediné okno, napříč zahradou, rozhrnovala keře a nedůvěřivě si měřila každý stín. Měla nepřetržitý dojem, že ji něco sleduje, cítila na sobě upřený pohled a krev se jí nahrnula do spánků.


Ve chvíli, kdy usedla na Gustavovu starou houpačku na ten pocit zapomněla, ztratila se ve svých myšlenkách a zasmála se své vlastní paranoie. Byl to neskutečný den, když je Henri dovedl do nemocnice, kde opravdu byl Erik. Nedokázal si vzpomenout kdo je, ani Christine a choval se k nim s chladnou zdvořilostí a odstupem. Lékař jim doporučil nespěchat, netlačit aby si vzpomněl a na jeho zvídavé otázky odpovídat pokud možno co nestručněji. Zastával názor, že Erik si musí vzpomenout sám.

Děsila se chvíle, kdy si vzpomene, že to byla ona, Meg, kdo jej postřelil, ale snažila se na to nemyslet. Proto se zaměstnávala dumáním, co se to jen dělo s Christine, proč plakala předtím, než je lékař uvedl do společenského pokoje kde čekal Erik. Zvláštní bylo, že i on sám měl narudlé oči...

Ať se snažila sebevíc, skutečný důvoc jejích nočních potulek nebyla starost o Christine, ani panika z hlubin Erikovi paměti. Šlo o Henriho. Celou tu dobu jen o něj. Pozorovala jeho pohublý profil, když s nimi jel do nemocnice. Vypadal tak ztrhaně a byl snad ještě bledší, než když jej vytáhli zpod zřícenin. Měla jeho ruku na dosah, hlas nejdražšího Henriho vibroval tak blízko u ní...! Ještě teď cítila motýlky v břiše, když si vybavovala ty vzácné chvíle, kdy se na něj znovu odvážila pohlédnout. Bůh k ní byl krutý po celý život, ale nejkrutěji se zachoval, když jí do cesty přivolal Henriho, aby jí ukázal co by mohla mít, kdyby nezaprodala duši Coney Islandu.

Málem se jí zastavilo srdce, když by přísahala, že u mřížované brány které se začínala zmocňovat rez zaslechla nějaký šramot. Pud jí radil uteč, přesto se s opatrným našlapováním k bráně přiblížila. Vystrašeně vyjekla a přišlápla si šaty, když u brány uviděla mužskou siluetu. "Ach, Bože!" zašeptala slabě, přimražena děsem na místě. Zloděj, či snad vrah? Kdo jiný by v noci číhal u bran sídla bohaté rodiny?

"Nebojte se, Meg." ozval se přiškrcený hlas.
"Henri?" užasla "Co tu děláte? V tuhle dobu?"
I Henri přišel blíž, zoufale se chytil za mříže zamčené brány. "Jsem jako šílený, nemohu spát, nemohu jíst, teď když vím, že jste v Paříži. Nejsem šílený, jsem nemocný. Ach, vy mě ničíte! Zbožňuji vás, žiji pro váš jediný pohled, ale nestojím vám za něj, uhýbáte, děláte že mne nevidíte. Ani nevíte, kolikrát jsem si vyčítal, že jsem vás k němu znovu dovedl! Ten váš pohled, když jste jej znovu spatřila! Proč se tak nikdy nepodíváte na mne? Nejraději bych ho zabil, nebo sebe! Ale teď se na mě díváte! Polekal jsem vás, viďte, ale přilákal jsem vaši pozornost!"

Meg natáhla roztřesené ruce a vrávoravě se zachytila mříží, zrovna tak jako Henri. "Vy, že nejste hoden mého pohledu? Henri, jak se mýlíte! Já - já se bála. Tak se bála, co bych viděla ve vašich očích!"
"Budeme tam mít, cokoliv si budete jen přát! Jen si řekněte!" vykřikl Henri, až se Meg poplašeně ohlédla na spící dům. "Nenajdete v nich nic, než zbožňování, lásku, úctu -"
"Úctu?" zopakovala Meg zajíkavě. "Úctu? Potom všem? Potom, když víte, čím jsem?"
"Kým jste byla." opravil ji Henri měkce. "Kdybyste jen znala moji minulost, Meg, vy ani netušíte...ach, co to povídám, však se to k vám muselo donést. Sukničkář, záletník, bez kouska citu...." Henri přiložil na mříže rozpálené čelo "měl jsem city, to přísahám! Tolik jsem jich měl! Ale vzali mi je a rozcupovali...ale pak jste přišla vy!...Abyste mě znovu zničila. To vám ani trochu není líto vašeho Henriho, který se vám plazí u nohou? Nikdy jsem se u žádné ženy tak neponížil, nevydal všanc svoji kariéru, svoji svobodu...jestli přijdou na to, že jsem nechal uniknout Fantoma - i vás, mohli by mě i zatknout, popravit...dávám všanc svůj život jen pro vás. Cožpak si nezasloužím soucit?"

"Vy jste takový hlupáček!" ujelo Meg tiše.
Henri svěsil ramena a nešťastně se na ni podíval. Tak nešťastně, že i kámen by se nad ním ustrnul. "Vy mě přece jen tak nenávidíte!"
Meg ho ale chytila za rukáv, když z mříží sejmul ruce. "Já se na vás nedívala, protože vím jak chladný váš pohled umí být. Ani to v tu chíli nejste vy, můj rozpačitý a milý Henri! Mohla jsem se vystavit tomu riziku a vidět u vás opovržení nad ženou co ublížila dítěti? Co mu vzala otce? Která pro výnosný obchod prodávala..." polkla a větu nedořekla. "Copak vy byste někomu takovému věnoval tak vřelé city?" vzlykla a chytila jej za ruku. Stejně jako tehdy, u zbořené koncertní haly, byla jeho ruka jako led.

Henri překryl její dlaň svojí a lehce se zapotácel. Pláče? Pro něj?
"Vy jste přece jen takový hlupáček. Můj hlupáček." a přitiskla se těsně k mřížím, které je od sebe nemilosrdně oddělovaly.
"Co je to tu za povyk?! Meg, snad jsme si už ty vaše noční procházky vyjasnili nebo..." to k nim rázně kráčel Raoul. Z očí měl jen dvě rozmrzelé a rozespalé škvírky a během chůze si zavazoval župan. "Co se to tu...Henri?" zamrkal a když uviděl jejich spojené ruce přes bránu poklesla mu brada. "Ehm, tedy...asi sem pošlu sluhu aby...aby..." uviděl jak blízko se k sobě tisknou a zapomněl co chtěl říci. "Co jsem to...sluhu! Sluhu co odemkne a připraví ti pokoj. Ano. Přece se už nebudeš tak pozdě vracet." pokýval si na svá slova hlavou a svižnými kroky se vracel k domu, mumlajíc si pro sebe.

Ve chvíli, kdy mezi Henrim a Meg padla poslední zábrana, v tomto případě zhmotněna bránou sídla de Chagnyových a kdy stařičký sluha s kolébavým krokem zmizel z doslechu oba stáli v rozpacích naproti sobě.
"Říkal jste, že si zasloužíte soucit. Po všech těch věcech co jste řekl si především zasloužíte vědět, že já vás miluji Henri." špitla Meg, vděčna za temnotu noci, ve které Henri nemohl spatřit ruměnec, jež se rozlil na její tváři.
"Meg!" Henri se nezmohl na jiné slovo, než na sladkou melodii jejího jména opakovaného stále a pořád dokola, mezitím co ji sevřel v náručí. Byla tak drobná, přímo se ztrácela v jeho objetí. Opřela si hlavu o jeho rameno a se zavřenýma očima naslouchala šeptání Henriho. Tentokrát to byl on kdo jí konejšil a líbal zbožně do vlasů.

Komentáře

  1. Fňuk.To je tak krásný!Noné, Lotte, to je prostě úžasný, že konečně...! Nezasloužili se trápit.Fňuk.Bídníci v tom vážně jsou trošku cítít, ale to vůbec nevadí, protože rozhodně nejde o kopii, jen takový lehký záblesk. Tu pasáž, kdy spolu Marius a Cosette poprvé promluví, prostě miluju. Achjo, proč nemám Bídníky doma? Ale což, mám RLND! A - fňuk! To je prostě nááádhera!

    OdpovědětVymazat
  2. Nojo, opravdu jsem tam něco v nádechu pana Huga přimíchala...když já v podstatě posledních nevím kolik měsíců nečtu jiného autora...to se muselo projeviti :D

    OdpovědětVymazat
  3. Nevadí, dokud nečteš Vančuru, přimíchávej co hrdlo ráčí. :D

    OdpovědětVymazat
  4. Nějak ho nemám chuť číst po tvých milých odezvách :D

    OdpovědětVymazat
  5. Vážně nechápu proč. U naši Didi figuruje mezi nejoblíbenějšími spisovateli. :D

    OdpovědětVymazat
  6. Hm. Ani jsem se nezeptala, jak se tráví :D

    OdpovědětVymazat
  7. Ohohoo, ja nemam slov :)).. usmivam se priblble a ctu to uz potreti :)..

    OdpovědětVymazat
  8. A vetu "kamen by se nad ni ustrnul" ted budu muset vyskrtnout ze sve povidky :(..

    OdpovědětVymazat
  9. Ellanor nemá slov? To vidím prvně! :D

    OdpovědětVymazat
  10. [12]: Ehm, dlouho mi to nevydrzelo, mohu neco rict? :o)..

    OdpovědětVymazat
  11. Mela jsi tam napsat "Cely den nemohu jist, protoze na vas myslim a v noci nemohu spat, protoze mam hlad" :o))..

    OdpovědětVymazat
  12. To by asi tak romantické nebylo :D :D

    OdpovědětVymazat
  13. Je to napsane perfektne !.. ale auuu.. proc?!"Kdyby jste jen znala moji minulost..."
    "Aby jste mě znovu zničila..."
    "Copak vy by jste někomu takovému.."A jeste mam jeden dotaz, co mi vrta v hlave. Erikovi se musela Christine predstavit prijmenim, jinak si nedokazu vysvetlit jeho odmereny pristup..

    OdpovědětVymazat
  14. Kruci! :D To je má slabina, co si nalhávat :D
    To tam všude má být to otravné kdybyste, abyste, vy byste :D...zase :D praštěte Lotte! :DPříjmením, jojo....

    OdpovědětVymazat
  15. "...a když se k půlnoci plížím ztemnělým domem k ledničce, ke svému zděšení zjišťuji, že jsem pro samou bolest, co mi působíte, zapomněl nakoupit" :D

    OdpovědětVymazat
  16. "....a když se chci alespoň napít a svlažit své hrdlo toužící po vás, zjistím, že jsem nezaplatil účet a odpojili mi vodu!" jasně, jasně :D

    OdpovědětVymazat
  17. [17]: Kdyz si das vedle sebe "abyste" a "aby jste", tak ktere z nich je otravne? asi to vidime kazda jinak :)..Chudak Raoul, ted bude za krena :)).. vlastne i s Christine :).. Vis jak se tomu rika ve francouzstine? "Drzet nekomu svicen" :o)...[19]: A byly uz tehdy verejne vodovody? :o)).. A jeste jeden uplne hnidopissky detail: Zvadle kvety nesvedci o nekolikaletem chatrani zahrady.. to by tam narostly zadne kvety, leda plevel :o)..Vcera jsem se divala na pisnicky z filmu Monstre a Paris, prislo mi zvlastni, ze tam ma v jedne z nich Lucille kalhoty. Tehdy to bylo zakazane zakonem, to je nejaky renonc :o)..

    OdpovědětVymazat
  18. Jestli byly vodovody? No jasně, když byly ledničky! :DTaky jsem na to koukala...
    Mimochodem, koukáš na to v originále nebo v angličtině?

    OdpovědětVymazat
  19. [21]: jen na YT :).. nestahovala jsem to. mam tu jine filmy, co cekaji na shlednuti..Ajo, lednicka ;).. Naahodou jsem byla na exkurzi kdysi v jednom byte (v Lyonu v delnicke ctvrti), ktery byl zachovany no... ze zacatku 20. stoleti (ale asi ne ze secese, to zase ne) a tam meli na balkove takovou zvlastni krabici, do ktere se daval kus ledu a vydrzelo to dlouho, nez se to rozpustilo :)...

    OdpovědětVymazat
  20. Noné, jak byli vynalézaví! :D

    OdpovědětVymazat
  21. [17]: Mohl by se ji pri pristi navsteve Erik zeptat, jestli nezna nejakou Christine, to by bylo veru vtipne :)..

    OdpovědětVymazat
  22. Aha! Takže jsem s ledničkou nebyla tak mimo! :D (Ale mikrovlnku asi Henri neměl, že? :D)

    OdpovědětVymazat
  23. Škoda...
    I když to je vcelku jedno, když zapomněl nakoupit... :D

    OdpovědětVymazat
  24. Už ne. Je hostem u Raoula, ten má na nakupování perzonál :D

    OdpovědětVymazat
  25. Počkej, tvůj Raoul má jen tohohle jednoho? :-O Chudák! Ale lepší než nic.. :D

    OdpovědětVymazat
  26. Ja myslela, ze dluhy byly zaplaceny, tak je na tom Raoul lip nez byval, nebo ne?

    OdpovědětVymazat
  27. Ještě si nestačil najmout zahradníka, no. Měl svých starostí od té doby dost, chudák, none? :D

    OdpovědětVymazat
  28. No to jo, mozna je mu blbe na ty penize sahnout, kdyz se budou rozvadet.. jen co bylo potreba nejnutnejsiho. Zaplatil dluhy a zustal na nule.. to je teda perspektivni partie %) :).. asi by mel sbalit nejakou zahradnici :))

    OdpovědětVymazat
  29. Jo, aby mu vyplela konečně ty záhonky :D :D Christine do dělat nebude :D

    OdpovědětVymazat
  30. Tak Christine jsem jeste nezazila pracovat rukama. To uz je hodne sci-fi varianta FO :o))))...Tak pokud Raoul nesezene nejakou zazobanou milionarku, tak to aby vytouzena dotycna umela prat, varit, zahradnicit, spravovat strechu, natirat branu atd :))).. .. a vsecko dohromady a zaraz.. to je fakt nabidka, ktera se neda odmitnout :o)..

    OdpovědětVymazat
  31. Já občas trochu zahradničím, tak kdyby bylo potřeba... :DJak vlastně probíhal takový rozvod před sto (plus něco málo) lety?

    OdpovědětVymazat
  32. A hele ji, dobrovolnici! to se dalo cekat :))..Tak to fakt moc netusim. Nejspis to bylo spis spolecensky slozite, nez byrokraticky (to je slozite i dnes)... Fakt netusim, myslis, ze to ma Lotte nejak nastudovane? :))

    OdpovědětVymazat
  33. Mám na jazyku to slovo, které tak nemáte rádi, ovšem ano...uvidíte. :D

    OdpovědětVymazat
  34. Já chci jen pomoct vikomtovi v nouzi! :DAha. Uvidíme. Tak to bude ještě něco. :D

    OdpovědětVymazat
  35. To nemusí hned znamenat, že to bude ještě něco...:D

    OdpovědětVymazat
  36. Já to ale říkám hodně ráda :D

    OdpovědětVymazat
  37. No, kdyby to nebylo nic, neřekla bys uvidíte :D

    OdpovědětVymazat
  38. Ano, kdy? A co Jaro v Opeře? Já nemám co číst! :-/ :D

    OdpovědětVymazat
  39. Příští víkend, asi...tenhle díl se mi píše ňákto pomalu :D

    OdpovědětVymazat
  40. [46]: Kruci :(... ja kdyz me jde neco tezce psat, tak to rozdelim na dve casti.. at maji ctenari aspon neco :)..[45]: pracuju na tom, respektive prepisuji starou verzi, ted kdyz se ptate, tak me to popohani samozrejme vice :)..Tak jsem se dnes divali na Saturnina a nejlepsi byla na konci "Kancelar pro uvadeni romanovych pribehu na pravou miru".. trochu mi to pripomina moje stourani do logickych chyb, ale samozrejme postaradam eleganci a ostrovtip Saturnina a pana tovarnika :o))..

    OdpovědětVymazat
  41. To není nic dlouhého abych to dělila na dvě části :DFíjo! Na to mě nutila se dívat sestřička :D

    OdpovědětVymazat
  42. Achjo. To abych mezitím četla Květy zla, když už je mám doma takovou dobu :-/ :D

    OdpovědětVymazat
  43. Jenže mě to neba. Krom Fantóma v té sbírce  není nic zajímavého :-/

    OdpovědětVymazat
  44. Jeeeeeeaaaaj. :D Až tak? :D Nejsi spíš jen předpojatá? :D

    OdpovědětVymazat
  45. [48]: nojo, kdyz Te nekdo nuti, to se pak blbe vysvetluje jak je ten film vtipny a uzasny :))..[49]: Kvety zla? v tom je Fantom?

    OdpovědětVymazat
  46. No jo, jak mě někdo nutí, je to konec :D

    OdpovědětVymazat
  47. [52]: Nejsem. Já tak nějak na poezii nejsem. Přečetla jsem z toho několik básní, ale moc mi to nedalo. Ale asi to bude spíš mnou.[53]: Je. He's everywhere! :D (Možná bych tu báseň mohla hodit na blog...)

    OdpovědětVymazat
  48. tak jo. Aspoň tu knížku nějak využiju. :D

    OdpovědětVymazat
  49. Vždycky jí můžeš podepřít viklající se stůl :D

    OdpovědětVymazat
  50. Když mně se zrovna nic neviklá :-/

    OdpovědětVymazat
  51. Vem dve knihy "Kvety zla" a podloz dve nohy na jedne strane stolu.. Tak se stul urcite viklat nebude a najdes uzitek pro dvojnasobne mnozstvi techto Tvych neoblibenych knih :o)))..

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky