Dvanáct důvodů proč milovat dvanáctého Doktora

Po posledním článku se u Doktora ještě chvilku zdržím a asi nemohu zaručit, že je to naposled. :D
Přijde mi, že současný Doktor Peter Capaldi to měl zpočátku trochu těžké. V nových sériích Doktora se při výběru herce hlavní postavy jaksi přeorientovali a zatímco v klasickém Doktorovi spíše sahali po představitelích lehce starších, nyní do show vybírali spíše mladší herce. Předcházející, jedenáctý Doktor Matt Smith byl dokonce historicky nejmladším Doktorem vůbec, takže se po oznámení Petera jako nového Pána času některé fangirls jaksi...utrhli ze řetězu. Teď, když je hodnocení Petera jako Doktora skutečně relevantní, protože už se v době zveřejnění tohoto článku odvysílalo už 8 jeho epizod, takže mám na základě čeho posuzovat a musím říci, že...je naprosto galakticky garnierózní!
A tak trochu nechápu ty, co se hrozili ještě předtím, než se s Peterem vůbec začalo natáčet.
DW jsem začala sledovat teprve nedávno, takže jsem se k Peterovi propracovala tuším v době odvysílání šesté epizody. Tudíž už jsem o něm jako o Doktorovi měla jisté povědomí z gifů na Tumblr, protože to je místo, kde se spoilerům jeden prostě nevyhne. :D Musím říci, že jsem z toho mála byla docela natěšená, až se k Peterovi dostanu, ačkoliv mi bylo samozřejmě líto, když Matt Smith odcházel. Ale nejhůř jsem nesla příliš brzký odchod devátého Doktora Christophera Ecclestona.
Osmá série se mi zatím líbí, i když jsou tu jisté věci, které mě iritují a po osudné sedmé epizodě Kill the Moon si pamatuji, jak jsem vykřikovala cosi ve smyslu, že Peter jako skvělý herec si zaslouží lépe napsaný scénář, ale po poslední epizodě Mummy on the Orient Express se mé rozbouřené emoce trochu uklidnily, tááákže si nějaké konečné hodnocení na téma jak se mi tato série líbí nechám až po jejím skončení. A zrovna tak rozhodování, jestli Peter je nebo není můj nejoblíbenější Doktor. Mám pocit, že kdyby Peter hrál Doktora v éře Russela T Daviese, tak bych možná tohle dilema vůbec neměla, ale kdo ví, kdo ví.
Ale že dvanáctý Doktor je úžasný, to mohu klidně říci už teď hned a tím se už i snad dopracovávám k tomu proč. :)
Článek je skrz naskrz plný spoilerů. :)



1. Peter je srdcem i duší Whovian
Peter je z "doktorovské" generace, seriál začal vysílat v jeho pěti letech, takže ho sledoval už od jeho samých začátků.
K jeho zděšení se po oznámení, že je nový Doktor, v archivech BBC vyšťourali staré dopisy, které jim jako mladý zapálený fanoušek psal. A že jich psal...hodně. :D Tak hodně, že mu jako poděkování dokonce poslali i scénáře Doktora.
Málokterý herec může skutečně říci, že chtěl být Doktorem celý život. ^^
Mimochodem Peter se tak krásně styděl, když mu z těch dopisů začali předčítat v televizi. :D
Btw - když mu oznámili, že získal tuto roli, byl zrovna v Praze. Jéje, není to hezké? :)


2. Temnější Doktor
Tak těmito slovy scénaristé nového Doktora ještě před odvysíláním osmé série představovali. Už v 8x01 Deep Breath jsme to mohli posoudit scénou, kdy Doktor Claru nechal ve smrtící pasti s odůvodněním, že nemá žádný smysl, aby je chytili oba a utekl. V zamaskování se pro ni vrátil, vlastně se ukázalo, že byl nablízku celou dobu a v případě krize by zasáhnul, ale přesto Claře připravil řadu nepěkných chvilek.
Nejvíce diskutovanou chvílí dvanáctého Doktora nicméně zůstává spíše 8x07 Kill the Moon, kdy nechal mučivou volbu zabít nevinné stvoření versus budoucnost celého lidstva na Claře se slovy, že to není jeho planeta a nemá tudíž právo učinit takové rozhodnutí.
Když se člověk ohlédne do minulosti, respektive k desátému Doktorovi a epizodě Water of Mars, tak je jeho postoj pochopitelný. Jenže on svoje pocity a myšlenky nikomu nesvěřuje a ač tedy jedná s dobrými úmysly, Clara si jeho chování k ní vyloží jako povýšené a kruté. Pořád mám kvůli 8x07 tak roztříštěné pocity, protože chápu oba postoje, takže jako bych se v konfliktu nemohla připojit na ničí stranu, protože ani jedna není správná či špatná. Jaká to zápletka!

3. Temnější neznamená bezcitný
...jak se někteří po 8x07 domnívali. Já po Kill the Moon ten pocit nezískala, no nechala jsem se nachytat během 8x08, kdy jsem trochu se zděšením sledovala jak Doktor s ledovým klidem přihlíží něčí smrti, případně někomu oznamuje, že je na řadě jako další oběť.
Na konci epizody se ale ukázalo, že ve skutečnosti nebral nic z toho s takovým klidem. Zkrátka si uvědomil, že jediné možnosti, které má jsou ty špatné a i přesto musel jednu z nich zvolit. A nakonec si vyměnil místo s ženou, kterou čekala smrt.
A když se ještě vrátím k 8x01 - pamatujete na jeho rozmluvu s tím napůl robotem napůl člověkem? Řekl, že lidé mu nikdy nepřipadají malí a nedůležití. No přesto, když mu zrovna tohle obvinění vnesla do tváře Clara, nebránil se. On zkrátka sám sebe nevysvětluje, je mu jedno co si o něm lidé myslí. Jenže to vede k řadě obdobných potíží.
Já jsem hrozně natěšená na další růst jeho charakteru, konečně máme Doktora, se kterým je kam se posouvat!!! :)

4. Smutný úsměv
V 8x08 Doktor Claře vyčítá, že se usmívá. Když se zeptá, co mu vadí na jejím úsměvu tak odpoví, že se usmívá, ale ve skutečnosti je nešťastná. Proč? Dokáže cítit dvě odlišné věci najednou? Přetvařuje se?
Nicméně na konci té samé epizody udělá to samé. Je to ve chvíli, kdy se domnívá, že Clara už s ním nechce dál cestovat a on usilovně hraje, že mu to nevadí. Smutný úsměv se mu na tváři objeví právě ve chvíli, kdy Clara po telefonu svému příteli Dannymu říká, že ho miluje.
Přičemž se ovšem upřeně dívá právě na Doktora. Claro, jeden nevyznává muži lásku, zatímco zírá na jiného!
Nicméně Doktor si toho nevšiml, protože se zrovna zaobíral ovladací konzolou Tardis.


5. Vztah s Clarou
Ohledně tohohle bodu se cítím zmateně. V 8x01 jí Doktor vyjádřil své pocity tak upřímně, jako asi nikdy dosud. "You can't see me, can you? Do you know, what it's like? Please just...see me."
K dobru Clary musím dodat, že to bylo relativně chvíli po jeho regeneraci, ve chvíli šoku poté, co její nejlepší přítel kompletně změnil tvář. Ale i tak mě tahle scéna vždycky dostane.
Snad kvůli věkovému rozdílu Petera a Jenny se tvůrci rozhodli upustit od toho vztahu podbarveného romancí jako s předchozím Doktorem. I když....přísahám, že v 8x08 ve scéně ve vlakové uličce jsem už jenom čekala na polibek. Vážně. Ty upřené pohledy, ale především ten způsob jakým se na sebe dívali....to bylo tak.....no napjaté. Právě z důvodů zmíněných výše bych nečekala, že Jenna a Peter spolu budou mít TAKOVOU chemii.
Každopádně v téhle epizodě došlo ke zvratu....Doktor a Clara měli spolu na pláži rozhovor, ve kterém vážně konečně opravdicky mluvili a Clara konečně pochopila, že Doktor svoji nezúčastněnost nad situací a úmrtími v Orient Expressu jen předstíral. Konečně ho, slovy Doktora, viděla a rozhodla se, že s ním bude cestovat i dál. A já s radostí budu sledovat další vývoj jejich vztahu. :)

6. Originalita
Co se postavy Doktora týče, v nových sériích už je jistý stereotyp, který se k této postavě váže. Má nějakou svoji "catchprase", všechny svoje myšlenkové pochody okamžitě (mnohdy bez rozmyslu) vychrlí, věčně a dlouze se objímá a věčně je celkově tak přátelský, že když se rozčílí, je to změna tak náhlá, neočekávaná až mi občas připadala děsivá.
Tenhle Doktor už mi přijde z toho všeho trochu unavený, takže pro svoje okolí už nepůsobí tolik přátelsky, ale o tom už jsem se zamýšlela výše.
Jen pro zajímavost dodávám, že tento Doktor má pro svoji averzi k objímání důvod, jak pravil v rozhovoru Peter. Tak jen napjatě očekávám na ono vysvětlení. :)

7. Smysl pro humor
Peter pochází ze Skotska, tudíž má přízvuk. Ten Peter nemusel kvůli roli skrývat, což samozřejmě vedlo k vtípkům. "Ach, já jsem Skot! Tak a teď si budu stěžovat!".
Jinak - jak je už jakási klasika Stevena Moffatta, Doktor a jeho okolí si neustále utahuje ze vzhledu. V případě Petera je to obočí, v případě Matta to byly vlasy, David Tennant si to schytával za svoji hubenost a když ještě odskočím k Sherlockovi, tam jsou chronicky známé věčné poznámky o lícních kostech Benedicta Cumberbatche. No prosím, když to musí být. :D
Peterův Doktor má je tak sarkastický, že by se ten sarkamus dal krájet, ale já to baštím. :D Miluju sarkasmus, ale spíš u fiktivních postav, no. :D
Na druhou stranu neustále dělá pitomé poznámky na Clařin zevnějšek, její boky, vlasy, výšku, váhu, blablabla....z Peterových úst takové blbosti zní jaksi smutně. Asi že v reálném životě je takový gentleman a povídat takové sexistické narážky je mu proti mysli. Věřím, že je.


8. "Slabé" chvilky
I přes to, že se Doktor snaží působit nezaujatě a povznesen nad situací, ne vždycky to jde hrát tímhle způsobem. Často si udrží tuhle masku i tváří tvář smrti, ale ne když mu hrozilo, že přijde o Claru. V tu chvíli vidíme v jeho očích čistý šok (ach, Peterovo herectví), ani se nezmůže na nějakou pořádnou obhajobu, což je ironie, protože jsem nejprve měla pocit, že svým nepřátelům je schopen otevřít se víc, než svým přátelům. Nakonec naštěstí onen důležitý vysvětlovací rozhovor proběhne a Clara s Doktorem zůstává. A ve chvíli kdy mu řekla, že zůstává, vyčaroval na tváři ten největší, nejhřejivější úsměv, takový, jaký jsme u něj ještě neviděli. Kolik toho co jsme ještě neviděli je? Aaaach, jaká to cesta nás s Doktorem ještě čeká! :)

9. Samomluva
Záběry na Doktora přemýšlejícího na hlas, či čistě promlouvajícího sám k sobě, dokonce se sám se sebou lehce dohadujícího je vskutku novinka. Ani nevíte, jak si takové scény užívám. :D Zatím jsme je měli dvě - v Listen to byla spíše dramatická scéna s Doktorem, který téměř až vědecky uvažoval nad existení "příšer pod postelí", podruhé v Mummy on the Orient Express, kde to bylo naopak vedeno čistě komicky, kdy Doktor odhadoval nakolik je hrozba ve vlaku reálná. A sám sebe vydeptal, když se 99% bezpečí rázem smrsklo na 75 %. "No, to docela poskočilo. Právě jsi ztratil 24 %". :D
Mimochodem, Peter prý při téhle rozumluvě sám se sebou do herectví vkládá prvky čtvrtého Doktora, což jak opět podotýkám nemohu soudit. Ale Whoviani se z toho zdají nadšení. :)

10. Skrytá zranitelnost
Nebohý Doktor už si toho za svůj dlouhý život vytrpěl tolik a tahle jeho regenerace už se snaží věcem co bolí úzkostně vyhýbat. Neváže už se tolik na ostatní lidi, protože ví, že o ně brzy zase přijde. "Lidé. Nikdy se nepoučím."
Clara je jediná výjimka, ale když ztrácel i ji, zoufale se snažil odvést řeč jinam, když mu chtěla vyprávět, že ho potom, co jí provedl v Kill the Moon, nenáviděla. Nechtěl to slyšet, protože to jednoduše bolelo.
A jeho pohled, když mu řekla, že si uvědomila, že by ho nikdy nemohla nenávidět!


11. Ochranitelské sklony
Doktorovi na Claře záleží, ale na rozdíl od Doktorů předchozích to ukazuje málo, spíš v nevyřčených detailech. Jako ostříž si ji především hlídá co se týče jejího přítele Dannyho, ke kterému chová nelibé pocity protože je to bývalý voják.
Anebo když mu Clara zatelefonovala, že je v pasti a Doktor všechno zahodil a se strachem v očích se rozeběhl za ní.
Potom jsou tu ty malé detaily, jako fakt, že Clara se po bezvědomí probudí na pláži zabalená do deky. Jak se tam dostala? Doktor ji zabalil do deky a vynesl v náručí ven z TARDIS, přičemž dle záběrů z dálky je vidět, že se teda musel pronést značnou vzdálenost. Jen mě mrzí, že na to nebyl přímo záběr. Ale i tak. Awww. :)

12. Prostě Doktor
No, ano, jiný, možná trochu ponurejší, ale stále je to ten samý, brilantní, fantastický Doktor! :) Už ve své první epizodě mám zamilovanou scénu, kdy chtěl vyběhnout z pokoje, vyšel dveřmi, zarazil se, vrátil se do místnosti a utekl radši oknem, protože to je víc zábavnější. Potom se nějak dostal na střechu, kde tou nejoriginálnější znakovou řečí ujišťoval dinosaura nešťastně zatoulaného do viktoriánského Londýna, že mu pomůže. Jeho výraz, když ho vzápětí zabijí a on nemůže jinak, než bezmocně přihlížet! Na smrt toho stvoření reaguje skutečně dojemně. Začínám z toho mít teorii, že když je sám a nikým neviděn, prožívá věci docela jinak.
A stejně si myslím, že na konci série z něj bude docela jiná osobnost. Nu, uvidíme. :)

Komentáře

  1. mno já doctora Who nesleduji a ani mě to neláká, tak snad se na mě nebudeš zlobit :-) každopádně kvůli tomu, že tu Peter Capaldi hraje doctora nemůže hrát v jiném seriálu, který zbožnuju svou roli a musejí jeho postavu zabít, což mě vážně štve protože jeho postava byla jendou z těch nejlepších :-(

    OdpovědětVymazat
  2. Achy Ty zavislááááku.... :DD..

    OdpovědětVymazat
  3. [1]: Není to něco s Mušketýrama? To se natáčelo i v ČR. Peter byl v ČR. Doktor byl v ČR. Ómůjbožé! :D
    Mě to teda vůbec neštve, jsem šťastná, že je Doktor, snad se i ty nebudeš zlobit. :D[2]: :D :D Vinna v plném rozsahu, ctihodnosti.
    Jé! Dnes máme sobotu. Sobota je krásný den, že? DW den! :D

    OdpovědětVymazat
  4. Doctora sleduju a Petera miluju. Role doktora mu sedla. Jen škola že se kvůly DW nevrátí do Mušketýrů.

    OdpovědětVymazat
  5. Mě vadí že už nebude kardinálem v mušketýrech ano přesně ty jsem myslela :-(
    Doktor Who pro mě není srdeční záležitost a ani nikdy nebude takže tvé nadšení chápu protože pro tebe srdeční záležitostí je každý jsme prostě jiní :-)

    OdpovědětVymazat
  6. [4]: Já věřím, že byl skvělý - to už má  Peter v povaze - ale nelituji. Doktor je prostě Doktor. :)[5]: Já se na to kvůli němu snad i podívám, zdá se, že to musí být dobrý. :D
    Jak říkáš. :)

    OdpovědětVymazat
  7. Peter Capaldi je opravdu herec s velkým H. Všechny ty nanynky, které se přestaly na DW koukat jen proto, že je nový doktor "starý", udělaly fakt velkou chybu.Viděla jsi už video z talkshow Grahama Nortona, kde Capaldi vyprávěl, jak na Moravě málem došlo k prozrazení, že bude hrát 12. Doctora? Je to skvělá historka :D

    OdpovědětVymazat
  8. [7]: Z těchto dívčin mi šla a pořád jde hlava kolem. Jestli tohle může být něčí důvod proč DW přestat sledovat, tak ten pořad asi nesledovaly dostatečně důkladně. Právě předsudky jsou občas podtextem epizod. Chm. A Peter je opravdu bravurní. :)Myslíš to, jak za ním přišel fanda s lehce horší angličtinou a místo "I liked you in the Doctor" řekl "I liked you as the Doctor", čímž Petera naprosto zmátl? Jo, to bylo brilantní. :D

    OdpovědětVymazat
  9. Nechápu ty 'fangirls'. Dobře, Matt Smith byl úžasný Doktor, ale (buďme upřímní :-D) Peter je opravdu fantastický. Miluju jak je sarkastický. Ale taky mě pěkně naštvalo, že vztah s Clarou (myslím romantický vztah) pohasl. Škoda, nu. :-)

    OdpovědětVymazat
  10. Ano, ano, ano! :D Přesně tak. Já Petera zbožňovala už od jeho první epizody a nemůžu se dočkat finále a vánočního speciálu. :D
    Nojo, ale mysli na tu scénu, kdy Clara říkala Dannymu, že ho miluje, ale přitom se dívala na Doktora.
    Jenna Coleman říkala, že to udělala schválně, taakže nějaké náznaky tam pořád jsou. :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky