Soukromý život Sherlocka Holmese aneb inspirace tvůrců BBC mini-série

Jak asi víte, mám docela ráda BBC Sherlocka. Nevíte to asi, ale určitě, protože s tím všude pořád spamuju. Nemám tu verzi ráda docela, ale spíš mi z ní už přeskakuje. Buďme hned v úvodu upřímní.
Tvůrci seriálu Steven Moffat a Mark Gatiss (který též hraje Sherlockova staršího bratra Mycrofta a je galaktický) v nejednom rozhovoru zmínili právě Soukromý život SH, jako jejich oblíbený film o slavném detektivovi a inspiraci.
A po shlédnutím říkám ano, Scandal in Belgravia v sobě má rozhodně Soukromý život SH. Decentně, žádné opisování, přirozeně!
A protože Scandal je můj oblíbený díl Sherlocka, je jasné, že tohle se mi líbilo.
Opět je to taková "nerdovská" záležitost, protože se bohužel najdou lidé, kterým rok 1970 připadá jako příliš archivní záležitost. Nenechte se zmást!!!
Úvod filmu má velmi působivé intro, kdy se otevírá schránka doktora Watsona a pod vrstvou prachu nalézáme ikonické předměty související se Sherlockem Holmesem, plus samozřejmě zápisky o dobrodružstvích nejbrilantnější mysli své doby.
Titul filmu není jen tak pro nic za nic, protože víc než kdykoliv předtím nakoukneme do denních rituálů náladového Sherlocka a shovívavého Watsona, stáváme se svědky jejich rozhovorů, které se netýkají žádného případu a tím pádem se dostáváme i do citlivých končin lásky, která je v Sherlockově případě více než komplikovaná. Zvlášť, když musí taktně odmítnout jistou ruskou baletku způsobem, který nanejvýš rozčílí nebohého Johna Watsona, který se nevědomky při následné konfrontaci dotkne Sherlocka. Asi vůbec poprvé.

Záchranou od tiché domácnosti na Baker Street je příchod tajemné ženy, která si není schopná vzpomenout na své jméno a je zjevné, že se ji někdo pokusil zabít. John jí poskytne lékařskou péči a Sherlock za pomoci netaktní lži z ženy dostane potřebné informace. Jmenuje se Gabrielle, je z Belgie a do Londýna přijela proto, aby našla svého zmizelého muže.
Při sledování stop se naše trojice dostane až do Skotska a co by to byl za výlet do Skotska bez lochnesské příšery. Ano, to je poněkud fantastický námět pro Sherlocka Holmese, ale jen si vzpomeňme na psa baskervillského.
Ve chvíli, kdy se celá situace zdá zamotaná tak, že není šance na naleznutí řešení, přichází bratr Mycroft. A jedná se o hořkosladké setkání...

Už rozhodně chápu, proč je tento film tak výjimečný pro Marka a Stevena. Je to v mnoha směrech značný odklon od knižního Sherlocka, přesto ale mohu říci, že s materiálem sira Arthura Conana Doyla bylo zacházeno s úctou a rozhodně se nejedná o něco, co bych slovy BJ označila za rotační film. :))
Herecké obsazení bylo brilantní, protože Sherlockův vztah k ženám, což je skrytý motiv celého filmu, je jen na základě zdrženlivých náznaků, které ovšem divák musí rozpoznat, aby pochopil řečeno dramaticky, Sherlockovo zlomené srdce.

S nadšením holmesologa, který si zase jednou přišel na své 5/5 hvězdiček!!!

Jako obvykle bych na konec článku zařadila trailer, ale ten je tak spoilerovací! Kdo kdy viděl spoilerovací trailer?! :D Rozhodně není dobré ho vidět před filmem.

Komentáře

  1. Říkala jsem si, že si pustím ukázku. Díky za upozornění, spoiler by pak narušil moment překvapení:-)
    Jdu stahovat:D
    (A jééé! Billy Wilder jako režisér? Tak to musím vidět:-D)

    OdpovědětVymazat
  2. Jo, trailer na YT vyzradil úplně celou zápletku, nestačila jsem se divit. :D
    Tak jsem moc ráda, že jsem někoho nalákala!! :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky