Lottin silně subjektivní náhled na Fantoma 25th Anniversary po shlédnutí DVD


Jsem šílící ze zážitku, jakým shlédnutí 25. výročního koncertu Fantom Opery vskutku je.
Jak titulek vypovídá tohle je čistě můj názor na tuto produkci Fantoma. Nezaujatý popis děje naleznete též v této rubrice.

Co Lotte vypozorovala

Hadley Fraser: Jeho podání Raoula je vskutku dopodud nevídané, i po těch 25 letech si dokázal najít cestu, jak tento charakter zahrát úplně jinak a po svém. Já si na něj upřímně řečeno musela nějaký čas zvykat. Jeho Raoul je poněkud odtažitější, uvažující více s chladnou hlavou a aristokratickým náhledem na věc. Nicméně ve scéně Final Lair byl jeho výkon ohromující, propaloval Erika tak nenávistným pohledem, že kdyby mohl tak by do chudáka Ramina asi vypálil díru. Také jsem si povšimla jedné novinky - ve scéně po polibku, kdy Erikovi dojde láska mezi Raoulem a Christine a propustí Raoula, ten se běží ujistit, že je Christine v pořádku a pak se obrátí a hodlá si to vyřídit s Erikem za ono laso okolo krku. Christine ho musí držet za ruku a přetahovat se s ním, aby toho nechal.



Sierra Boggess: Ach vážně, jak ona to dělá, že je tak sladká a křehce působící? :D Její výraz v žádné scéně nezůstal pasivní a nespoléhala se jen na otevřenou pusu a přerývavý dech (promiňte Emmy a její fanoušci). Navíc u Sierry zřetelně vidíme ten vývoj, kterým si její postava za show projde. Na začátku je to naivní sboristka se vším všudy, co věří v existenci Anděla hudby, posléze se úcta změní v strach a nakonec soucit, který však pokud si dovolím citovat Erika přišel příliš pozdě.

Ramin Karimloo: Ach Ramin....:D One je naprosto úžasný, co se týče jeho Fantoma jako celku i v takových těch detailech, u kterých poznáte, že to je jeho improvizací přidaný prvek a vy si řeknete, wow dobrý nápad, miluju to. Scéna Final Lair je toho přímo plná, což je velmi dobře, protože to je nejvypjatější moment muzikálu. Když Erik dá Christine poslední čas na vyřčení její volby a ona zpívá nám všem známou část o tom, že Erik není sám, to se nedá ani popsat, jak on vystihnul ty emoce! A hlavně jak šokovaně vytřeštil oči, když se dostala právě k oné části, že není sám.

Snažila jsem se, jak jsem mohla, to nějak kloudně popsat, ale upřímně řečeno, tohle je něco, co prostě musíte vidět sami!

S čím Lotte tak nadšená nebyla

Lustr, lustr, lustr! Věděla jsem dopředu, že nebude ani stoupat, posléze ani padat, ale stejně mi to chybělo a podvědomně jsem na ten moment čekala. Co je to za Fantoma bez padajícího lustru? Opravdu mě vynechání téhle scény mrzí.
Taky mě možná lehce rozčilovalo, že největší část kulis byly jen promítané. S čímž bych neměla problém, ale ono to občas zlobilo a chvílemi malá část zčernala nebo něco podobného. Což může výsledný dojem kazit.

Scéna

RAH je velkolepá! Obrovská a velkolepá. Proto také u Masquaerade není použito jen jedno schodiště, ale hned troje. Erikova skrýš není už složená jen ze tmy, svícnů a mřížů ale je o něco více propracovaná. to samé se scénou na hřibitově, nebo na střeše, které jsou jedny z nejkrásnějších. Fantom Opery je vždycky podívaná, co stojí za to a v tomto případě tomu nemohlo být jinak!

Komentáře

  1. Grrr, prsk, sssss, pffff!
    :D
    "To slečna Závist vsoupila zas do jednoho z nás!" - abych citovala jednu známou písničku :D
    Já upřímně zajásala, když jsem na youtube objevila uživatele, kteří mi FO25 dávkovali po kouskách, ale než se dostali do půlky, vždycky jim to blokli kvůli autorským právům! Ach já nešťastná! :-/
    Ale to, co jsem viděla, se opravdu líbilo, bodejť by taky ne :D

    OdpovědětVymazat
  2. Webber má tohle vskutku pod malíčkem...obávám se, že to na YT úplně prosákne až tak po roce. Ale tak nechci být pesimistka...
    Kolik jsi toho stihla vidět?

    OdpovědětVymazat
  3. No, moc ne. jen někam před Music of the Night, takže ani tu jsem neviděla. A pak takový ty odřezky, co nám závislákům občas předhazujou :D

    OdpovědětVymazat
  4. Jejda, tak to je škoda. To jsi toho vážně moc neviděla...

    OdpovědětVymazat
  5. To opravdu ne :D
    Nemohla bys to - čistě teoreticky - nějak překouzlit z DVDčka do počítače?

    OdpovědětVymazat
  6. Čistě teoreticky vážně netuším jak, obvyklou kopírovací metodou to nejde a navíc se nezmůžu, neboť po technické stránce jsem poněkud zaostalá..:D

    OdpovědětVymazat
  7. To chápu, i já jsem antitalent :D Nevadí, řeknu kamarádovi - internetovému kouzelníku :D

    OdpovědětVymazat
  8. Jasně, takový kamarád se hodí ;D

    OdpovědětVymazat
  9. Tak ja take pridam svuj nazor, s dovolenim :).. Ja jsem byla nejvic nadsena (krome mnoha veci) prave z te sceny. To, ze je na pozadi obrovska obrazovka sice vypadalo trochu blbe, kdyz byl detail na oblicej a vzadu za hercem byly svitici "pixely". Ale jinak je to podle me milnik v moderni scenografii. A jak dokonale a elegantne vyresili to, ze nemaji opravdovou oponu. Jak jednotlive sceny plynule prechazely jedna v druhou, kulisy nenapadne zajizdely do pozadi nebo je nekdo bleskurychle prinesl s davem.
    Ja jsem na tech promitajicich se kulisach nenasla zadnou chybu, kde se ti to zdalo cerne ? Ano, clovek muze byt spise tradicionalista a rict, ze obri obrazovky a konec 19. stoleti nejdou k dohromady. Ale ja jsem nadsena, prislo mi to dokonale :)..Je nutno dodat, ze nemohu srovnavat s jinymi verzemi divadelniho Fantoma. Vyslo to uz nekdy driv, videla jsi to nazivo, nebo to znas jen z videi na Youtube ? Jak treba srovnavas jine Rauly nebo jine varianty Fantomova doupete..

    OdpovědětVymazat
  10. Už Ti přesně neřeknu, ve které scéně to pozadí zazlobilo, ale všimla jsem si, že se to stalo třeba i při děkovačce, když na scénu vcházel sám A. L. Webber.Jak srovnávám jiné Raouly? Velmi jednoduše, podle hlasu, najít se dá opravdu hodně výkonů Raoulů na YT. Porovnávám i dle hereckého výkonu, což soudím jak jsi pravila z videjí.
    A co se Webberova muzikálu týče, tak jsou jen dvě verze Fantomova doupěte. Tahleta speciální na 25. výročí a ta, co se normálně používá v divadlech, ty jsou všude totožné, pokud nepočítám produkci v Las Vegas, kde přidali na efektech a maďarské produkci, která si navrhla své vlastní kulisy a kostýmy, ale z toho jsem viděla jen pár fotek, tak nemohu soudit.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky