Mermaid Chronicles Part 1: She Creature (2001)


Zdroj: IMDb

Jedno se musí takovému cestování po kariéře Rufuse Sewella nechat: vyzkoušel si všechny možné žánry a herecké polohy, takže takový cestoval napříč jeho filmografií se nenudí. Dokonce jsem se dostala i k hororu, žánru, který je mi absolutně vzdálený. A ne, Rufus v něm nehraje záporáka. :D Mám takový pocit, že když se člověk na jeho kariéru podívá se vším všudy: tedy připočte i ty obskurnější a méně komerční filmy, tak zjistí, že až tolik záporáků nehrál, jeho jediná smůla je, že právě ty nejprofláklejší kousky jeho kariéry jsou záporáci, a tudíž si ho tak lidé pamatují. Nicméně já jsem v tuto chvíli na jeho jedenáctém filmu/seriálu/minisérii a nemůžu říct, že bych si ho jako herce mohla dát do škatulky. Rufus poletoval od jednoho projektu ke druhému, očividně právě se záměrem zkoušet rozdílné věci. A to ještě zdůrazňuju, že některé jeho filmy přeskakuju a dělám si jen takový výběr, prosím pěkně. Ale pojďme už konečně k tomuto filmu, představují vám Mermaid Chronicles: Part 1: She Creature, u nás známý pod titulem Bytost z hlubin.


Hlavními postavami jsou manželský pár Angus a Lily, kteří nevyzpytatelnými cestami osudu přijdou k opravdové mořské panně. Jelikož se celý život museli těžce protloukat a Angus má jistého obchodního ducha, okamžitě pannu uzamčenou v řetězech ve vodní nádrži naloží na loď směřující do Ameriky, kde tento podivuhodný div přírody hodlá náležitě zpeněžit. Jak už to tak ale ve filmech, a v hororech obzvláště, bývá, věci se brzy zkomplikují a zdánlivě snadný plán narazí na prostý problém: člověk by si neměl zahrávat se silami, kterým nerozumí.

Určitě jste si domysleli, že Rufus tedy hraje Anguse, který je mírně arogantní, ale v jádru dobrý chlapík, který upřímně miluje Lily a jakkoliv turbulentní chvíle jejich vztah v průběhu filmu prodělá, vždycky je na něm vidět, že se pro ni snaží dělat to nejlepší, byť se občas neuchyluje k úplně nejlepším prostředkům. Na druhou stranu nutno říct, že se ocitl ve velice bizarní, přímo neřešitelné situaci a bez ohledu na rizika, která mu hrozí, vždycky na první místo klade Lily a její bezpečí. Není to úplně kladná postava, ale určitě ani záporná.

Sice jsem film už v úvodu nazvala hororovým, ale nutno říct, že jsem se nebála. Pár scén bylo docela krvavých a nechutných, ale zbytek se soustředil spíše na teror psychologického rázu. Značnou část filmu na svých bedrech nesla představitelka Lily, na kterou přítomnost mořské panny na palubě působila nejintenzivněji, a ačkoliv jsem proti hereckému výkonu Carly Gugino nic nenamítala, nenadchla mě natolik, abych byla vtažená do příběhu a prožívala s hrdinkou její nesnáze. Četla jsem na Tumblr reakci, že reálně ten film bez ohledu na scénář a záměr nestál na ní, ale na Rufusovi, což mi mluvilo z duše. Bez ohledu na to, jak moc mě nějaký kousek nebaví, pro něj to stejně vždycky dokoukám, tak dobrý prostě je.

Takové to klasické hororové klišé, jako jsou hrdinové utíkající před nebezpečím, kdy jeden po druhém odpadávají (zpravidla kvůli své vlastní hlouposti) nicméně ve filmu nastane také, ale asi jen v posledních dvaceti minutách, tak se to dá přežít.

Úplně nejvíc se mi na filmu asi líbil ten nápad uzavřít ho do stísněného lodního prostoru, který umožňoval postupně stupňovat klaustrofobní pocit celé posádky a velkou roli hrálo i vědomí, že není kam utéct. Zvlášť silně to zapůsobilo ve scénách, kdy Angus Lily zamkl v její kajutě, protože začínala (v jeho očích) ztrácet rozum.

Závěr filmu byl hodně uspěchaný, několik zápletek mi přišlo nedořešených, ale vlastně mi to bylo jedno. Ve výsledku jsem vlastně byla docela ráda, že bylo po všem už po hodině a půl. :D :D

Přemýšlím, které skupině bych tento film mohla doporučit. Snad pokud máte rádi horory s pomalejším vývojem, nebo vás extra zajímá téma mořských panen…ale ruku na srdce, když se tomuhle kousku vyhnete, zase o tolik se neochudíte. :D


Komentáře

Oblíbené příspěvky