Extreme Ops (2002)


Zdroj: IMDb

Dnes vám v Lottelandu vůbec poprvé a nejspíš i naposledy představuji akční film. Kdo nevěří, ať tam běží aneb Rufus si zkusil od všeho trochu. :D

Extreme Ops sleduje skupinku extrémních sportovců, ne-li přímo adrenalinových závisláků, a několik filmařů, kteří se vydávají do Rakouska, aby tam natočili reklamní spot. Při natáčení se jim však podaří nechtěně zachytit i tvář muže, ze kterého se vyklube mezinárodní zločinec, do této chvíle předstírající vlastní smrt. Asi je zbytečné dodávat, že si tímto počinem prakticky namalovali terče na záda a nevinné natáčení v horách se změní v boj o život.


Rufus hraje Iana, režiséra onoho reklamního klipu, který však zároveň dokáže házet efektní triky na snowboardu, utéct i lavině, šplhat v obrovské výšce po skalách a do toho ještě uhýbat letícím kulkám. Prostě borec, tenhle Ian!

Tento film je ničím nevybočující béčkový reprezentant svého žánru, který nejvíc těží z extrémních sportů, a záběrů lidí, jak ujíždějí na lyžích před lavinou, nebo jak hází triky na snowboardu, zatímco se za provaz drží jedoucího vlaku, případně jak jezdí na skateboardu na střeše jedoucího vlaku a tak dále a tak dále. Postavy a příběh jsou oproti těmto cool akčním záběrům jen sekundární záležitostí.

I přesto je však partička hlavních hrdinů překvapivě sympatická, všichni jsou to tak trochu ujetí magoři, kterým jsem docela fandila a zabavili mě.
Nejslabším článkem filmu jsou jeho antagonisté, kteří jsou ploší a až trapně špatně napsaní a herci, kteří obdrželi takto bídný materiál, si s ním podle očekávání nedokázali poradit, takže to všechno bylo velké špatné. Navíc ono karikaturní zpracování východoevropských mafiánů byl vyloženě výsměch.

Ve filmu je naznačeno i pár romantických linek, nejvíc zajímavá byla ta mezi Rufusovou postavou Ianem a outsiderkou skupiny Chloe, která se držela osvědčeného schématu "ze vzájemné antipatie vyrostla láska". Ianovy prvotní dojmy z Chloe byly spíš pohrdavě pobavené a král komických reakcí a mimických výrazů Rufus, se tak mohl bohatě vyřádit.

Co říct, Extreme Ops je velice jednoduchý film prakticky bez příběhu, s pár velice trapnými scénami a přímo exemplárně plochými antagonisty, který se dá užít jen pokud o něm jeden moc nepřemýšlí. Třeba já si ten film pustila po velmi náročném a psychicky vyčerpávajícím dnu, takže se mi ohromně líbilo, že jsem si u něj mohla doslova vypnout mozek, usmívat se Rufusovi a smát se špatným zápletkám. Je to špatný film, ale proč ne. I takové se občas hodí.


Komentáře

Oblíbené příspěvky