Martha, meet Frank, Daniel and Laurence (The Very Thought Of You) - (1998)




Ano, pořád rok 1998, přátelé! K dobovému dramatu a science-fiction si můžeme doplnit i romantickou komedii. Rok 98 musel být dobrý rok. Kam se člověk podíval, tam hrál Rufus. :D


Jak se z britského názvu filmu můžeme dozvědět, hlavní hrdinkou filmu je Martha (Monica Potter), které do cesty postupně vstoupí tři muži, což by nebylo tak neobvyklé, kdyby tito tři pánové, které nezávisle na sobě potkala na letišti a v parku, nebyli staří kamarádi, jejichž historie se táhne už od dětských let.
Asi je vám jasné už z plakátu, a níže i z traileru, že Rufus nebude ten, kdo Marthu nakonec získá, ale nebojte se, nevyzrazuji vám žádný spoiler, tento film je věrný svému žánru a tudíž snadno předvídatelný i beze mě.
I přesto si pojďme něco říct o Frankovi, tedy Rufusově postavě, však kvůli němu jsem se na to dívala, že. A asi (určitě) jsem zaujatá, ale jeho postava mi připadala nejzajímavější.
Frank je dětský herec, který by v této kariéře rád pokračoval i v dospělosti, ale už dlouhodobě nemůže sehnat žádnou práci a potýká se i s mentálním blokem, který vyústí v záchvat paniky při konkurzu, ze kterého následně i uteče. Nepříliš šťastně se jako k pomocníkovi uchyluje k alkoholu a sebelítosti, zvlášť když pozoruje svého přítele Daniela (Tom Hollander, nezaměňovat s Tomem Hollandem, hehe), který je úspěšný, bohatý a všechno, co Frank dělá špatně, on zřejmě dělá správně. Laurence (Joseph Fiennes) mezi dvěma přáteli působí jako takový nešťastný hromosvod, co se plácá kdesi uprostřed, protože se svoji mírnou povahou dokáže vyjít s oběma, ale zároveň už má jejich nekonečného hádání dost.

Co musím filmu uznat, je, že ačkoliv je už od začátku poměrně předvídatelný, má velmi dobře pojatý vypravěčeský styl. Divák si téměř detektivně skládá dohromady, co přesně se mezi Marthou a třemi kamarády stalo, když se mu postupně přehrají tři časové linky hlavních mužských hrdinů, ze kterých se postupně vytvoří celý obrázek. Jakkoliv je tedy předem jasné, kdo s kým nakonec skončí, bavilo mě sledovat, jak se k tomu film postupně propracovával.

Tento film je zkrátka taková oddechovka, co nenadchne, ale ani neurazí, doporučila bych ho jako příjemné zpestření po dlouhém pracovním dni, když už člověk nechce moc přemýšlet. Není v něm nouze o neuvěřitelné zápletky a repliky plné klišé, no přesto se jedná o roztomilý, a v rámcích svého žánru umírněný počin - snad že je z britské dílny. Ale to už se mě zase mluví zaujatost anglofila. :))




Komentáře

  1. Tak u tohoto filmíku nebude tahounem ke shlédnutí pro mě jen a pouze Rufus :D ale hlavně Joseph Fienness já ho mám moc ráda :-) už od filmu Zamilovaný Shakespeare :-) nehledě na to jak božsky záporácky hraje v Příběhu služebnice :-)
    Ale ted k Rufusovi, je milé vidět ho v romantickém filmíku, kde nehraje úplného padoucha :D

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky