Lottin (ne)divadelní deníček: West Side Story


Na úvod nutno upřesnit, že jsem nebyla na West Side Story muzikálu, ale taneční show zchoreografovanou a zrežírovanou od Mária Radačovského. Zprvu jsem chtěla napsat na baletní verzi, ale balet to vskutku nebyl, a přestavení se tak ani nesnažilo prezentovat. Ačkoliv je nepochybné, že představení mělo mnoho baletních prvků, ostatně - tančil soubor baletu Národní divadlo Brno.


Jako první se potom nabízí otázka, byl-li příběh nějak osekán a ano, byl. :D Během představení byla použitá nahrávka s vybranými písněmi z muzikálu, to znamená, chyběla taková ta "vatička" okolo. :D Nebyla použita nahrávka přímo z muzikálu, ale nahrávka od Deutsche Gramophon, kde zpívali např. Kiti Te Kanawa nebo José Carreras, takže velká operní jména. Přes veškerou tu nádheru si ale musím rýponout, že Maria a Tony občas - hlavně v mluvených pasážích, zněli trochu moc vyzrále. :D Představení jako takové bylo emočně velmi nabité, ale musím říct, že občas mi ty drobné spojovací scénky mezi jednotlivými výstupy trochu chyběly a připadalo mi, že na celkovém zážitku z představení to trochu ubírá.

Toto představení se kvůli rekonstrukci Janáčkova divadlo konalo na Výstavišti v pavilonu P, který nabídl veliký prostor. Diváci seděli po obou stranách jeviště naproti sobě a sami se tak stali do jisté míry rivaly, stejně jako hrdinové na jevišti. Další výrazný prvek inscenace byly projekce, ohledně kterých jsem měla spíš smíšený pocit. Některé se mi fakt líbily - třeba když jsme na scény na hřišti koukali přes mřížovaný plot, ale některé mi připadaly na hranici kýče - Tony a Maria při své "balkonové scéně" a posléze při Tonyho umírací scéně, hleděli na společnou budoucnost která by mohla být, ale nikdy nebude - svatba, těhotenské bříško, společné stárnutí - v teorii to zní pěkně, ale já z toho dojatá nebyla, protože mi to přišlo moc sladkobolné. Ale paní vedle mě by jistě nesouhlasila, protože z toho začala slzet. Ale tohle jsou konec konců čistě subjektivní názory. :)

Hlavní pár Maria (Taela Williams) a Tony (Arthur Abram) rozvinuli velmi křehký, čistý vztah a ač nejsem fanoušek příběhů s láskou na první pohled, jim jsem absolutně věřila. Byli roztomile nesmělí, naivní a to krutěji pak trpěli.
Byla to ale Ivona Jeličová jako Anita, kdo ve mně zanechal nejsilnější dojem. Její postava si projde tím nejhorším, čím může a co se jí skvěle podařilo zachytit, byla komplikovanost tohoto příběhu. Mohl by působit černobíle, ale byla to ona, kdo mu dodal tu "šedou zónu", tu lidskost a utrpení.
Jako posledního ještě zmíním Ivana Popova (Riff), kterého od jeho nezapomenutelného výkonu v Black and White, s velkým nadšením "potkávám" znovu. Jeho silná jevištní prezence pro mě už nebyla překvapením, opanoval celý prostor pokaždé, když na něj vstoupil - jak se na vůdce gangu ostatně patří.

Jako poslední se ještě pozastavím nad faktem, že tuto inscenaci podle všeho sponzoruje nějaká automobilová značka - nepostřehla jsem jaká, to jde mimo mě. Každopádně ono auto figuruje na plakátech, v traileru, mnoho jeho barev a variant bylo vystaveno i přímo v pavilonu a objevilo se i přímo během přestavení. Tony si pod Mariin balkon přijel v červeném fáru, což pár diváků rozesmálo. Zase musím říct, že mám takový spíš smíšený pocit. Kdyby to auto do příběhu nějak plynuleji zapadlo, asi bych se nad tím nepozastavovala, ale opravdu první, co mě napadlo, když vjelo na jeviště, bylo "placená propagace, že?", takže zase tak přirozené mi to zřejmě nepřišlo. :D Ale ve výsledku to byl jen detail, který mi přišlo zajímavé zmínit, nějakého velblouda z komára se snažit nedělám. :D

Závěrem - je to moc krásné představení, na které vřele doporučuji jít. Baletní soubor NdB zase jednou dokázal své kvality. Jestliže jsem mírně vyčítala jistou nenávaznost příběhu, bylo to s vědomím, že to byla změna, která musela být vykonána při změně z muzikálového žánru na taneční show. Kdyby nechali původní muzikál slovo od slova, působilo by to v jistých scénách příliš křečovitě. Celkově to byl moc kouzelný večer, který jsem si užila.



Zdroj obrázku, více informací o inscenaci, vstupenky:
http://www.ndbrno.cz/balet/westsidestory

Komentáře

  1. Vidíš, to s rozdělením publika mě vůbec nenapadlo - a vlastně máš pravdu!
    Ohledně Anity s tebou naprosto souhlasím, i pro mě byl právě její příběh a truchlení nad smrtí Bernarda velmi silné.
    A ta auta, to byly Mini Coopery, myslím. :D

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky