Dobrodružství Sherlocka Holmese

Lottino kino dlouho zelo prázdnotou protože jsem se zaobírala Sherlockem Holmesem. Nejprve nejnovějším zpracováním pod taktovkou BBC s charismatickým Benedictem Cumberbatchem, poté jsem se vrátila ke kořenům, k produkci z roku 1984 s Jeremym Brettem, který byl, je a navždy zůstává Doylovým nejpřesvědčivějším Holmesem, poněvadž o žádné další verzi už se nedá říci, že by se natolik držela knižní předlohy s citlivostí na detaily.
Teď jsem se však touto verzí prokousala. Se zármutkem. Být po mém je to nekonečné a to skvělé herecké obsazení by ještě bylo mezi námi.
S novými a zmodernizovanými verzemi Sherlocka už tenhle seriál patří spíše jen věrným milovníkům slavného londýnského detektiva.
Pro mě je to nicméně nejkrásnější verze, které se s nadšením chytám pokaždé, když chci uniknout od reality. Utíkám do milovaného Londýna v pozdně viktoriánském období, zpět do časů, kdy se svítilo petrolejkami, vlaky jezdily přesně a po ulicích se proháněly drožky. Muži chodili elegantně oblékáni, s bezvadným límečkem, hůlkami, kloboukem, hodinkami na řetízku a dámy nosily ty nádherné šaty, rukavičky, vějíře a kouzelné kloboučky. *zasněný povzdech*


Seriál je rozdělen do 4 částí, řekněme sérii, přičemž každá si nese podtitul.
Začínáme s The Adventures of Sherlock Holmes, dále The Return of Sherlock Holmes, The Case-Book of Sherlock Holmes a poslední The Memoirs of Sherlock Holmes.
Celkem má tato produkce 41 dílů, ve kterých ovšem zpracovává 42 Doylových příběhů, kterých se až na maličkou výjimku přísně drží. Tou odchylkou je zbavení se Holmesovy závislosti na kokainu, kterou si na dceři spisovatele Doyla osobně vyžádal představitel Sherlocka již zmiňovaný Jeremy Brett, když zjistil, že divácké publikum seriálu je především dětské.
Pět z epizod je zpracovaných do celovečerních speciálů, filmů.
Tvůrci původně zamýšleli natočit všech 60 Doylových holmesovek, tragickým koncem seriálu se však stala náhlá smrt našeho Holmese, Jeremyho, který nečekaně zemřel v roce 1995. V roce kdy jsem se narodila, svět je tak nespravedlivý. Je smutné sledovat, že v některých epizodách vypadá opravdu velmi strhaně a můžeme odhadovat, který konkrétní díl to byl, při jehož natáčení se dokonce i zhroutil...
Z každé části jsem si vybrala jeden oblíbený díl.

1x01 Skandál v Čechách
Ano! Máme svoji národní holmesovku! :D
Příběh začíná neobvyklou návštěvou na slavné adrese 221B Baker Street. Z muže skrytého za škraboškou se nakonec vyklube český král s prekérním problémem. Jistá žena a ne kdovíjaká žena, přímo žena všech žen, Irene Adler vlastní fotografii usvědčující vznešeného pána z jejich poměru. Ovšem nic choulostivého, znovu připomínám dobu, kdy se děj odehrává. :D
Úkol pro Sherlocka Holmese je tedy prostý. Získat zpět onu fotografii a uchránit tak krále a celou jeho zem před skandálem.
Právě Irene je unikátní součástí příběhu, protože pan Holmes se díky ní dostal nejblíže k pocitu někoho milovat, jako nikdy předtím a zároveň už nikdy víc. Přesto Doyle ve svých knihách zdůrazňoval, že Sherlock k ní žádné jemné city nechoval, pouze obdivoval její inteligenci a naučil se tak trochu mírnit svůj velmi ironický přístup k něžnému pohlaví. Do konce svých dní si pak ponechával ve svém stole její fotografii jako upomínku na ni...

2x01 Prázdný dům
Celý svět Sherlocka Holmese považuje za mrtvého. On v tom lidstvo nechává žít po tři dlouhé roky, než uzná svůj návrat do Londýna za bezpečný. Jeho první kroky vedou k věrnému příteli doktoru Watsonovi, který má z jeho poněkud okázalého návratu zpět k živým šok a omdlévá. Sherlock lituje své teatrálnosti a pokorně příteli vysvětlí příčiny svého zmizení i návratu.
Londýn totiž není tak bezpečným, jak si zprvu myslel a svůj návrat musí ještě pojistit zneškodněním Sebastiana Morana, který čeká na géniovu chybu, jenž by se okamžitě stala osudnou.

3x07 Mistr mezi vyděrači
Jedna ze speciálních epizod přenesených do filmové podoby. Sherlock čelí jednomu z nejhorších nepřátel, ďáblovi žijícího na úkor ostatních lidí. Sběrače choulostivých dopisů, ze kterých těží a žije si jako král. Charles Augustus Milverton.
Sherlock se cítí frustrován jako nikdy předtím, v tomto případu nelze operovat s jeho zázračně obdařeným duchem a ač se snaží sebevíc, nakonec musí uznat, že když to nejde hlavou, musí silou...
4x07 Pes Baskervillský

Uzavírám to celé asi nejznámějším dobrodružstím Sherlocka Holmese a Johna Watsona.
Pomoc detektiva si vyžádá rodinný přítel rodu Baskervillů, který je už roky stíhán krutou kletbou, kdy členové rodiny, mladí či staří umírají jeden po druhém roztrháním pekelným psem, tak velkým a krutým, že nemůže být pozemským. Mladý dědic, sir Henry Baskerville se ovšem takovými báchorkami nenechá vyděsit a přesto se do ponurých blat, kde jeho rod sídlí, statečně vydává. Jeho doprovodem se stává doktor Watson, neboť Holmese v Londýně zdržuje neodkladný případ vyděrače (což asi může být právě přecházející popisovaná epizoda). Henry Baskerville a John Watson nedlouho po svém příchodu skutečně zaznamenávají neobvyklé chování místních obyvatel, strach jak z ďábelského psa, tak z právě uprchlého trestance...kde jinde než na tak ponurém místě by se realita začala měnit v hororovou pohádku?

Jeremy Brett jako Sherlock Holmes je skvělý, galaktický, prostě ohromný. Sir Doyle Sherlocka zrodil na papíře, Jeremy Brett na stříbrném plátně.
To Jeremy k Sherlockovi přiřadil spoustu gest, která už k postavě zlidověla, jako krátý ostrý smích, který však rychle opět nahrazuje vážná tvář, rozmáchlá, výstřední, však ladná a elegantní gesta (u kterých si fantomák rychle vzpomene na Erika. A Jeremy uměl moc krásně zpívat i tančit!).
V první sérii hrál doktora Johna Watsona David Burke, se kterým měl tu správnou chemii. Měli mezi sebou patrné to, čemu se říká inside jokes, v jediném pohledu si mezi sebou uměli říci tolik...
Edward Harwicke to proto neměl vůbec snadné, když po Davidovi roli přebíral, ale už v prvním díle, kde se objevil, tedy Prázdný dům, který v článku popisuji si získal mé srdce. Má velmi přívětivý obličej, takový, kterému člověk hned věří.
A scéna kdy omdlí a Sherlock ho v šoku a s jímavou starostlivosti křísí, patří k mým nejoblíbenějším.

S věrnou láskou co s léty nepomíjí dávám 5/5 hvězdiček.



Komentáře

  1. Pravé přátelství... Takové, jež neumírá.

    OdpovědětVymazat
  2. Autor Sherlocka sir Doyle měl při psaní posledního příběhu detektiva předtuchu, že časem jeho postava zmizí z podvědomí a světa čtenářovy fantazie.
    Ale nikdy se tak nestalo a nestane.
    Protože tohle přátelství nikdy neumírá, ano. :)

    OdpovědětVymazat
  3. Jé, dneska jsem ho viděla v My fair lady:-D Jako Fredy byl rozkošný! Jen mě naštvalo, že ho nenechali ve filmu zpívat:-(Mamka ho označila za svého nejoblíbenějšího Sherlocka, takže se na seriál nejspíš podívám s ní:-)

    OdpovědětVymazat
  4. A to přitom umí zpívat fakt nádherně! Tvůrci si tímhle předabováním nefalšovaně pošlapali štěstí. :/Šmankot já bych si TAK přála někoho z reálného života, kdo by se mnou tohle nadšení sdílel! Takhle se každý podivuje, proč se dívám na tak staromódní seriál. UGH. :D

    OdpovědětVymazat
  5. :-) čekala jsem tu článeček s verzí novodobého Sherlocka :-) ale myslím, že i ten tu asi časem bude :-) tedy budu v něj minimálně doufat a těšit se na něj :-) nebo snad článek o ženě všech žen? soudě dle ikonek v menu?? :-)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky