Výlet časem


Než se vrhneme do zákulisí oslav....

...tak si uděláme menší výlet časem. Jak víme, A. L. Webber napsal muzikál Fantom Opery před neuvěřitelnými 25 lety inspirován hlasem svého Anděla hudby Sarah Brightman (dodnes jí tak říká). S její pomocí muzikál napsal, upravoval jednotlivé části a nebýt jejich krátkého a muzikálního manželství, dnes by nebylo co slavit. Ať už jsou názory na Sarah různé, vděčíme jí za hodně!


Nachlouchejte hudbě noci

Ne vždy se při psaní muzikálu používají momentální nápady a kreativita. Někdy třeba sáhneme po písni, kterou jsme napsali už předtím a změníme jen text. Rychlejší a praktičtější, že ano?
A tak vznikla Music of the Night - z písně Married Man a v podání nikoho jiného, než Sarah Brightman.


První Fantom trochu jinak

Dostali jsme se k tématu 'odlišné texty písní' a tak u něj ještě chvíli zůstaňme. I titulní píseň si prošla pár změnami, než si došla ke svému konečnému stádiu a tedy k verzi, jak ji známe dnes.
Ani první Erik nebyl tak docela Michael Crawford. Jistě, byl to on, kdo jako první vyšel na scénu, aby vystoupil ve své životní roli. Ale ještě před ním tu byl rocker jménem Steve Harley, který Fantomovi dodal svůj osobitý ráz. Ovšem, siru Webberovi se s tím dvakrát nezalíbil a role Erika se mu stala už jen snem.



Z komika obávaný postrach Opery

Když Webber přišel s nápadem, že by po neúspěchu Harleyho mohl roli Erika zkusit Michael Crawford, producent show jen protáhl obličej. Jistě, Michael je dobrý herec, komik...ale zpěvák? Přesto si Webber prosadil svou - ostatně je to jeho muzikál a nechali Michaela na zkoušce zazpívat Music of the Night. A Michael překvapil...
A přišla i další změna. Velmi chytrý muž pan Harold Prince usoudil, že maska přes celý obličej, není pro muzikál vhodná. Herec může své emoce ukazovat pouze očima, nehledě na to, že maska jak ji známe od Harleyho...no, ruku na srdce působí lehce komicky. Má být Fantom komický? Rozhodně ne. Proto dejme prostor, pro další verzi Fantoma.




Nejdéle běžící muzikál všech dob

A Erik se nám z Lodnýna prozpíval až do New Yorku! A že to nebyla snadná cesta. S uvedením na Brodway byl jeden podstatný problém, pramenící ze strany Webbera. Fantom, je muzikál napsaný pro Sarah a on za každou cenu chtěl aby i v New Yorku převzala roli Christine právě ona. A jelikož Brodway o Fantoma opravdu stála (ostatně dobře věděli proč) nakonec si Sarah cestičku do Majestic Theatre přece jen našla. Ale vystupovala párktrát do týdne a ikonou Christine pro Brodway se stejně stala spíš Dale Kristien.




Další již uzavřené produkce

Fantoma už spatřilo hodně zemí, nestárnoucí melodie tohoto muzikálu už byly přeloženy do mnoha jazyků a pokud budeme chtít zabrousit na Fantoma trochu blížeji našim drahým končinám, tak se třeba podívejme na Fantoma v Německu, kde se hrál rekordních 16 let.




Příběh Erika, bychom mohli zažít před jeho uvavřením i třeba v Polsku, kde se tvůrci rozhodli nekopírovat londýnsku verzi a přišli s vlastními kostýmy a pohledem na výzor fantomovy Opery.



Ještě taková kuriozitka. Fantom v ruštině. Fantom se tam nehrál, zpěváci si to tuším zazpívali na nějaké akci.



Ostatní právě běžící produkce

The Phantom of the Opera se momentálně hraje samozřejmě v Londýně, New Yorku, Las Vegas, Kyotu a v Budapešti. Co je novinkou, tak už se pilně trénuje na otevření Fantoma v jižní Africe.
Londýn i New York jsme už prozkoumali, tak se podívejme na město hříchu Vegas.

Nastudování jako žádné jiné

Tím se produkce ve Vegas pyšní. Efekty a divadlo postavená speciálně jen pro Fantoma svědčí o tom, že sledovat FO právě tam musí velkým zážitkem. Třeba takové zvedání lustru, to myslím překonalo zatím všechny hrané verze.




I Budapešť je nerepliková produkce. :)





Důležitý mezník Fantoma

A tím je jednoznačně příchod muzikálového Erika na filmová plátna! Obsazení Gerard Butler jako Erik a Emmy Rossum jako Christine. Film se setkal s různými ohlasy a obdržel dokonce bohužel neproměněnu nominaci na Oscara.



Čas na návrat....

A jak jinak se přenést zase zpět do roku 2011 než současným videem? Ano jistě, takže nádherná Music of the Night a současný londýnský Fantom John Owen-Jones.


Komentáře

  1. Tisíceré díky za tenhle článek, i fantomačka jako jsem já se může přiučit :D Nevěděla jsem, že Music of the night je "výpůjčka"! :-O
    I když - proč ne. I Love never dies je jen přetextovaná Our kind of love z Beautiful game...

    OdpovědětVymazat
  2. Jo, dost mě to šokovalo. Já myslela, že Music of the Night byla prostě vždycky Music of the Night a potom zjistím, že z hudby noci je ženatý muž (to zní náležitě divně) :D
    Jo, o půjčce Love Never Dies jsem si zase četla na Tvém blogu. :D Taky mě to lehce zarazilo. Asi jsem měla moc naivní představy o psaní muzikálů...:D

    OdpovědětVymazat
  3. Diky za zajimavy clanek, dost jsem se pobavila :).. Zrovna dneska jsem se bavila o Fantomovi s kamaradem, ktery je Madar zijici u nas, tak se mu o te madarske verzi musim zminit :o)))Sarah Brightman mi nebyla nikdy sympaticka, ale neupirejme ji jeji zasluhy :o)..V zaverecnem pridavku na vyrocnim DVD me ze ctyr Fantomu zaujal hlasem prave John Owen-Jones, tak jsem rada, ze ho tady vidim na videu. Trochu mi sice prijde, ze moc macha tema rukama jako kouzelnik (ve v IT Crowds byl v jednom dile takovy dobry vtipek s tim chlapkem, co s nim chtela jit Jane na rande :)..

    OdpovědětVymazat
  4. Omlouvám se za pozdní reakci, ale upřímně řečeno, až teď jsem si všimla Tvého milého komentáře. :)
    Já Sarah prostě nemůžu nemít ráda, protože to díky ní existuje ten úžasný Fantom Opery. :)John Owen-Jones je opravdu krásný tenor, také mě hodně fascinují ty jeho zářivě modré oči, nejsou to žádné kontaktní čočky jak jsem si prvně myslela. :)
    Ani mi nepřijde, že by to nějak přeháněl s mácháním rukama, ono se musí vzít v potaz, že zazpívat Music of the Night bez Christine a dobře to i zahrát je těžké. :)

    OdpovědětVymazat
  5. Ta reakce neni nijak opozdena, ja na nektere komentare na svem blogu reaguju i po letech, bohuzel %-))) :o))Ad John Owen-Jones, je pravda, ze je tezke to zahrat bez Christine, celkem nezavidenihodna situace/vystoupeni :).. budu se muset mrknout nekde na netu, jestli tam neni Phantom opery s nim v hlavni roli:)

    OdpovědětVymazat
  6. Tak to jsem ráda. :)Už jsem s ním pár pěkných videjí jako Fantomem viděla, určitě na něco narazíš. :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky