The Pillars of the Earth (2010)



Zdravice, milí a imaginární, dnes vám představuji osmidílnou minisérii, o které jsem se původně obávala, že mi zabere moc času, abych ji následně jako jednohubku slupnula za jeden den – Pilíře Země!



Děj
Popsat děj této minisérie je poměrně obtížná otázka, sleduje osudy vícero postav v delším časovém úseku navrch, ale řekněme, že srdcem příběhu je stavba nové katedrály čelící mnoha politickým intrikám, kteří její stavitel Tom a páter Filip musí čelit. Do toho všeho sledujeme Anglii 12. století v období válek o nástupnictví trůnu, jsme svědky stanovisek a ambicí obou znepřátelených stran, takže vidíme, že politikaření a pletky sahají i mnohem výš a dál než jen ke katedrále samotné. Příběhu nechybí i několik romantických linek, ztracených dětí, nepomstěných křivd…jednomu se zdá skoro neuvěřitelné, že to tvůrci všechno stihli odvyprávět a uzavřít v pouhých osmi epizodách.

Rufusova role
Rufus hraje už zmiňovaného stavitele Toma, který v první epizodě tragicky přijde o manželku, má syna, dceru, jednoho ztraceného syna a jednoho adoptovaného syna (jo, je to komplikované). Tom je zajímavou kombinací snílka a pragmatika, je to dobrý člověk hozený do nesmírně kruté doby, ve které se snaží navigovat, jak nejlépe dovede, snaží se dělat, co je nejlepší pro jeho rodinu, ale zároveň zůstává věrný svým snům.

Nedoceněný majstrštyk 
Upřímně řečeno, vůbec nechápu, proč jsem se o Pilířích Země nedoslechla už dřív, proč se o tom počinu víc nemluví. Na jednu stranu sice chápu, že je to deset let starý titul, takže už není nejaktuálnější, ale seriózně, tato minisérie je zářným příkladem JAK psát.
Už v polovině první epizody jsem byla fascinovaná, jak efektivně se tvůrcům podařilo představit své postavy (a že je jich dost), tak, že mi hned byly jasné jejich cíle, překážky i strachy, a ke všem jsem si prakticky hned vytvořila vztah či antipatii. A nejde jen o dobře napsané postavy, všechny jejich dějové linky, důmyslný způsob, jakým jsou propojené, jejich vztahy a lásky, politické intrikaření, otázka náboženství, epické bitvy o anglickou korunu…v tom seriálu je úplně všechno a všechno je to neuvěřitelně kvalitní. Včetně obsazení.
Doslova jediné, na co si můžu stěžovat, je divná roztřesená kamera v bitevních scénách, ale to je asi tak poslední, co mě trápí.

Tahle minisérie má všechno, napínavě vystavěné příběhy jednotlivých postav, politiku, lásku, válku, komplexní mužské A ženské postavy, vše zasazené na pozadí bouřlivých historických událostí. 10/10, mé největší překvapení a radost po „cestách“ Rufusovou kariérou, skutečně skrytý poklad jeho filmografie. 




Zdroj obrázku: https://www.imdb.com/title/tt1453159/




Komentáře

Oblíbené příspěvky