Middlemarch (1994)


Moje vzrušující cesta napříč kariérou Rufuse Sewella se posunula o celé dva roky, Rufusovi je tudíž krásných sedmadvacet a dosáhl milníku kariéry britského herce - role v dobovém dramatu z dílny BBC. :D

Middlemarch je městečko, který už svým názvem prozrazuje jakousi průměrnost a malost. Sledujeme zde osudy několika hrdinů: lékaře Tertia Lydgateho, který do města v první epizodě přijíždí, aby zde rozjel novou nemocnici, sourozeneckou dvojici Freda a Rosamund, kteří oba prožívají svá milostná dramata (Rosamund právě s doktorem Lydgatem), a druhou sourozeneckou dvojici Dorotheu a Celii. Dorothea je hodně nadčasová žena, sečtělá a rozpačitá ze svého společenského postavení, které považuje za nespravedlivé, když se denně setkává s chudobou ostatních. Zakouká se do reverenda Casaubona, který stejně jako ona klade důraz především na vzdělání. Maluje si obrázek, jak se vezmou a budou se společně vzdělávat, bádat, ruku v ruce pracovat na reverendově knize, Dorothea se těší, jak se naučí latinsky a řecky…
Po svatbě je však konfrontována s úplně jinou realitou - reverend ji nic z toho nedovolí, jako pouhé ženě jí nepřísluší komentovat práci svého muže, či se na ní jinak podílet a už vůbec nemá právo s ním nesouhlasit. Do toho všeho na scénu vstupuje reverendův bratranec Will, zahořklý tichý mladík s pronikavýma očima, který Dorothee rozumí lépe než všichni ostatní. Jestli čicháte milostný trojúhelník, gratuluji vám k mimořádně dobrému nosu. A jestli tipujete, že Will je Rufus, gratuluji i vašemu instinktu. :D


Middlemarch je šestidílná minisérie, takže si dovedete představit, že děj je ještě mnohem komplikovanější, než co jsem právě nastínila. Rovněž je roztříštěný mezi mnoho postav, takže tu máme skutečně mnoho dějových linek, což se ve výsledku ukázalo být na škodu, protože ne všechny byly stejnou měrou zajímavé, a sérii by vůbec neuškodilo, kdyby se pěkných pár postav seškrtalo.

Atmosférou je Middlemarch o hodně ponuřejší, než na co jsme zvyklí u takové Jane Austenové. Kupříkladu je tu zcela rozbitý vzoreček svatba = šťastný konec, naopak zde vidíme hned dvě manželství, která se zpočátku tváří idylicky, aby se nakonec ukázalo, jaké problémy nastanou, když si k sobě život sváží dvě osoby, které se k sobě nehodí. Hodně se tu taky probírá motiv toho, jak pošetilé jsou lásky, kde si lidé o tom druhém udělají špatný a naivní obraz a pak tvrdě dopadnou, když je realita donutí z jejich snu procitnout.
K mému údivu a pozitivnímu překvapení se tu i zlehka řešilo téma neutěšeného postavení ženy ve společnosti a jak už jsem naznačila v popisu děje, tak i třídní problémy.

Rufusova postava Will Ladislaw je věčně zachmuřený mladý umělec s politickými ambicemi. Jeho babička se kdysi "špatně" provdala z lásky, z čehož on získal ono polské příjmení. Ve společnosti je nespravedlivě zahnán na okraj kvůli svému původu, dokonce ho nazývají i cizincem, ačkoliv se narodil a vyrůstal v Anglii, ale jeho příjmení je jako temné znamení, které ho provází celým životem.

Úplně nejvíc mě na něm ale bavila jeho křehkost, kterou Rufus tak dobře zachytil. Ve vztahu s Dorotheou měli zajímavým způsobem vyměněné genderové role - on byl ten rozechvělý, kterému do očí vstupovaly slzy a třásl se mu hlas, zatímco Dorothea si zachovávala rozvahu, a dokonce ho utěšovala.

Přesto ale musím říct, že jsem trochu zklamaná, asi jsem od BBC čekala víc. Může za to hlavně zmiňovaná roztříštěnost děje. Ne všechny postavy byly zajímavé a charismatické natolik, aby utáhly vlastní dějovou linku, i přesto ji však dostaly, a já se místy dost nudila. Vím, že jsem zaujatý soudce, ale příběh Dorothei a Willa byl určitě ten nejzajímavější, případně mě ještě bavil doktor Lydgate, ale když jeho dějové lince začala vládnout romance s Rosamund, můj zájem značně opadl, což je škoda.


Mé dojmy jsou smíšené. Kdyby scénárista v knižní předloze udělal nemilosrdné škrty, možná by mu to zatvrzelí fanoušci knihy vyčítali, ale televizní adaptaci by to velice prospělo.

Na YT je strašně málo videí o této minisérii, tak aspoň přikládám shipovací video Dorothei a Willa, ale nutno říct, že vyspoileruje celý jejich příběh, takže jste varováni.


Komentáře

  1. A další věc kterou si nám tu ukázala :D Je hezké vidět Rufuse v roli jemného citlivého něžného KLADNÉHO hrdiny :D to je prostě fascinující :D

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky