Cold Comfort Farm (1995)


Tentokrát se v našem cestování po filmografii Rufuse Sewella posouváme pouze o rok a dostáváme se ke komedii Cold Comfort Farm.
V tomto filmu sledujeme hlavní hrdinku Floru, které zemřeli oba rodiče, a jí zůstalo chudé dědictví sto liber ročně, ze kterého se nedá vyžít. Flořina přítelkyně Mary jí radí, aby si našla práci, ale tento nápad se Floře příliš nezamlouvá. Její vize je, že v padesáti letech vydá román, který svou kvalitou překoná Jane Austenovou a onu zbývající dobu do padesátky musí čerpat inspiraci.
Odešle proto lítostivý dopis svým příbuzným do Sussexu, které nikdy předtím nepoznala a jako odpověď obdrží velice záhadný dopis od své tety Judith, která ji pozve na jejich farmu Cold Comfort se slovy, že jejich rodina velice ukřivdila Flořinu otci, a oni proto svoji chybu napraví tím, že zabezpečí Floru.

Flora už tuší, že v Sussexu na ni bude číhat dobrodružství hodné Austenové, a proto se rychle sbalí a vydá se na cestu. Farmu Cold Comfort i své příbuzné nalezne v hrozivém stavu: všechno je špinavé, rozbité, členové rodiny jsou velice staromódní, ne-li přímo zaostalí, a nade všemi visí podivná hrůza z jejich staré babičky, která nikdy nevychází ze svého pokoje a železnou rukou ovládá chod rodiny. Flora se s vervou sobě vlastní rozhodne této nešťastné rodině znovu pomoci ke štěstí a obměkčit si jejich podezřívavá srdce.

Rufus zde hraje jednoho z obyvatel farmy Cold Comfort - Setha. Seth je nenapravitelný proutník, který s Florou neustále flirtuje. Jejich interakce byly kouzelné, protože Flora ho vždycky dovedla nějak elegantně odpálkovat zdvořilou frází, za kterou se skrývalo škodolibé popíchnutí. Znáte to, takový ten typicky britský způsob, kdy se postavy uráží tak šikovně, že to ani nejde poznat. Přes všechny provokace stranou, Seth je postava se zlatým srdcem, jako jediný z rodiny Floře pomůže v jejím tajném plánu jak nešťastnou Elfine vysvobodit z domluveného manželství (jedna z vedlejších dějových linek). Seth je zajímavá postava i proto, že ačkoliv na první pohled působí jako prosťáček, v druhé polovině filmu vychází najevo, že si naopak velmi dobře uvědomuje, jak špatné ba nezdravé jsou vztahy v jeho rodině, a všechno co dělá, je jen přetvářka nutná k přežití.

Do tohoto filmu jsem se pustila s velmi nízkými očekáváními, nicméně jistou útěchou mi bylo, že je to jen jeden film, a ne šestidílná minisérie jako v případě Gone to Seed a Middlemarch, takže to nebude tak náročná časová investice. Takto nízko nastavená laťka se ve výsledku ukázala být skvělým výchozím bodem, protože jediné, co potom mohlo nastat, bylo příjemné překvapení. A tento film kupodivu byl příjemným překvapením.

Velkou část úspěchu jistě nese fakt, že tenhle film je skrz naskrz britský. Když jsem si před samotným shlédnutím filmu četla jeho anotaci, mírně mě vyděsila představa počinu na styl amerických "red neck filmů", které zpravidla bývají velice trapné, přímo nesledovatelné. Cold Comfort Farm ale oplývá oním břitkým britským humorem, který tak miluju. Pravda, premisa filmu je založená na stereotypech, ale z toho film těží, protože si z nich, a tudíž i sám ze sebe, dělá legraci, nafukuje předsudky o "posh lidech a venkovanech" do bizarních extrémů, takže humorné situace, do kterých se hlavní hrdinka dostává jsou přehnané a šílené, ale film si to uvědomuje a s hravostí si tak utahuje sám ze sebe.

Film bych klidně doporučila někomu, kdo se nebojí bláznivé jízdy a suchého humoru v britském stylu.


Komentáře

  1. Takže předpokládám že Rufus je zde opět spíše na té kladné straně barikády :D Proč mám jenom takový neutuchající dojem že první jeho skutečně záporná orle přijde až v Příběhu rytíře :D

    OdpovědětVymazat
  2. Noo, je to možné, uvidíme. :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky