Victoria (2016-)

Zdroj obrázku: https://www.imdb.com/title/tt5137338/

Viktorie je seriál produkovaný britskou televizní stanicí ITV, mapující život izolované princezny Alexandriny, ze které se stala královna Viktorie, ztvárněná Jennou Coleman. 

V celkem sedmi epizodách, ve kterých se vyskytuje Lord Melbourne, tedy Rufus Sewell, tedy důvod, proč píšu tento článek, sledujeme Viktoriiny krušné začátky na trůnu. Lord Melbourne, láskyplně přezdívaný jako Lord M, byl v té době ministerský předseda, který se ocitl v obdobně obtížné situaci jako jeho panovnice. Ve chvíli, kdy se domníval, že se jeho kariéra i život už chýlí ke konci, musel znovu zburcovat síly, aby nezkušené a nedostatečně vzdělané mladé děvče připravil pro její nelehkou roli. Vznikl tak vztah, kteří historikové označují za srdečné přátelství, v seriálu je naznačeno i romantické jiskření, které výrazně podpořila chemie mezi Jennou a Rufusem. 

Pravá romance ale samozřejmě patří Viktorii a Albertovi, jejímu manželovi. Albert je s Lordem M záměrně dáván do kontrastu, a jelikož jsou oba muži vnímáni především přes Viktoriinu optiku, je pozoruhodné sledovat, jak se do té doby bezchybný Lord M začíná jevit jako nedostatečně progresivní, zvlášť pak ve svém záměrném přehlížení vzrůstající chudoby, která naopak znepokojovala Alberta. 

Důvod, proč většinu řádků věnuji rozebírání romantických linek je fakt, že Viktorie je především romantický a teprve až potom historický seriál. Historické reálie jsou upravovány tak, aby sloužily ději (jak už to ostatně bývá vždy) a slouží především romantickým zápletkám - skutečné dějinné události se odehrávají spíše na pozadí, tak aby dokreslovaly nejnovější drama mezi Albertem a Viktorií. Jelikož bylo jejich manželství velmi bouřlivé kvůli jejich povahám, které na sebe často narážely a málokdy si lichotily, o skutečná dramata nouze nebyla nikdy. 

Lord M se ještě podruhé a naposledy mihl ve dvou epizodách ve druhé sérii, kdy ho vyhledala sama Viktorie, aby ho požádala o radu. O radu ohledně jejího manželství, přirozeně. Problém, který s ním řešila, je předmětem spekulací i pro historiky - totiž do jaké míry Albert využíval Viktoriiných častých těhotenství, aby se mohl místo ní ujmout vlády? Je dokonce možné, že ji udržoval neustále těhotnou záměrně, a proto si tak potrpěl na veřejnou prezentaci jejich rodiny jako modelového vzoru, který má britský lid následovat? Inu, kdo ví. V seriálu je to samozřejmě pojaté přes růžové brýle, pravá láska je nakonec silnější než jejich komplikované postavení, kdy pro muže bylo ponižující, aby stál ve stínu své ženy. Ona to ostatně není úplně irelevantní otázka ani dnes. 

Viktorie je slaďáček, pohlazení pro oči díky krásným kostýmům a lokacím, jsou tam nějaké ty intriky a zvraty, ale scénář je psaný dostatečně inteligentně, aby nespadl do sladkobolných telenovelových vod. Když jsem si před psaním článku znovu pustila oněch sedm epizod s Lordem M, hodně scén jsem ale netrpělivě přeskakovala, především pak etudy služebnictva. Scénaristka Viktorie, Daisy Goodwin, se zoufale snažila napodobit Downton Abbey a rozdělit děj na "první patro" a "přízemí", tedy na dramata aristokratů a jejich sluhů, ale co v DA tak skvěle fungovalo, tady selhalo a nudilo. Taky se vám musím přiznat, že jsem přeskakovala scény s Albertem. Jsem, jak je očividné, zaujatý soudce, ale je to taková nanicovatá postava. Jeho neschopnost projevovat city a strojenost mě odrazovala, zrovna tak jeho manipulátorské taktiky a neustálá povýšenost, s jakou Viktorii neustále sekýroval, nebo opravoval, protože byl lépe vzdělaný než ona a moc rád jí to dával znát. 

Viktorie je optimální pro milovníky romantických příběhů (pokud si tedy oblíbíte Alberta, ale jak tak čtu reakce na internetu, hodně lidem jeho chování nevadilo, takže jsem asi výjimka), kostýmových dramat a britské historie (pakliže jste ochotni odhlédnout od odchylek, které jsou občas poměrně zásadního rázu). 





Komentáře

  1. Sice vím, že píšeš články které jsou právě poctou pro Rufuse, ale líbilo by se mi kdyby si napsala článek i k seriálu the Crown :-) Protože když už tu máme Victorii tak by se to hodilo. A teď tedy zpátky k tématu, víš že se celkem divím, že si jim nezkusila napsat fanfikci? Třeba se jí ale časem dočkáme :-) Já bych byla ráda. Mě se jejich vztah líbil a bylo VELMI MILÉ vidět Rufuse také na opačné straně barikády kdy od věčného hraní padouchů přešel k hraní kladného hrdiny. :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Pokud bych o The Crown psala, tak asi hlavně o princezně Margaret v prvních dvou sériích, Vanessa Kirby na mě udělala veliký dojem.
    Fanfikce, no....nevylučuju to, třeba múza na toto téma přijde. Ne že bych s fanfikcemi, co překrucují skutečnou historii, neměla už zkušenosti. :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky