The Sea (2013)

 

Zdroj: https://en.wikipedia.org/wiki/The_Sea_(2013_film)


The Sea je je film režiséra Stephena Browna, natočený podle stejnojmenné knihy od Johna Banvilleho. 

Premisa filmu je poměrně prostá, neboť ve filmu se toho zase tolik neděje. To není  nezbytně míněno zle, pouze konstatuji fakt, že je to charakterově zaměřené dílo. 

Hlavní hrdina Max přijíždí do ospalého přímořského městečka, kde se vyrovnává se ztrátou své ženy, která podlehla dlouhé a vleklé nemoci, netušíc, čím je poznamenaný víc - její ztrátou, nebo dlouhými měsíci, kdy ji pozoroval chátrat na těle i na duši. 

Cíl své rekonvalescence si nevybral náhodně - v tomto městečku trávil dětství, poprvé se zde zamiloval a strávil jedno zvláštní léto vedle bohaté rodiny, která sem přijela na prázdniny - manželský pár Carlo (pan Sewell!) a Connie a jejich dvojčata, Jerome a Chloe. 
Malý Max se ocitne ve zvláštním střetu nevybouřených pubertálních hormonů, když stejnou měrou zahoří pro Connie, i pro její dceru Chloe. 

Film je tedy rozdělený do dvou částí - přítomnosti a flashbacků z Maxova dětství. V první dějové lince se vypořádává s velkou ztrátou, v druhé se pointy dopátráváme jen stěží. Na rodině, kterou je Max tak fascinovaný, je všechno podivné - kdo je Rose, dívka, která s rodinou žije? Proč jejich syn Jerome nikdy nemluví? Mají k sobě Jerome a Chloe blíž, než co je pro sourozence normální? Jaký je smysl všech těch flashbacků? Až do konce filmu to nezjistíme, což mě zanechalo značně rozčarovanou, snad i znuděnou. Film dobře zpracoval emoce svých postav, ale nikam nevedl. Tak už to v životě sice bývá, ne všechno se děje z určitých důvodů, ne všechno má velký smysl vepsaný ve hvězdách vesmíru, ale když už člověk k tomu téměř dvouhodinovému filmu, očekával by od toho trochu víc. 

Snad bych pochopila, kdybych měla načtenou knihu, nebo kdybych si prošla autorův životopis a pohlédla na dílo z kontextu jeho života, ale nic z toho neudělám. Tak moc mě ten film totiž znudil, jelikož svému divákovi lže. Slibuje mystery příběh, postupné rozkrývání minulosti, která se jeví jako zásadní - jen aby se ukázalo, že nebyla zásadní vůbec v ničem. Dokonce i trailer tento lživý dojem podněcuje - uznejte, že to je vcelku k naštvání. 


 



Komentáře

Oblíbené příspěvky