The Man in the High Castle (2015-2019)

 

Zdroj obrázku: https://www.imdb.com/title/tt1740299/


Společnost Amazon mám spojenou zejména s jejími kontroverzemi spojenými s notoricky špatným zacházením se svými zaměstnanci, a nekonečné záplavě reklam, které na mě od této společnosti vyskakovaly v době, kdy jsem si hledala práci. Ne, díky, cookies, ale tam asi pracovat nechci. Nicméně, nežijeme v černobílém světě, i Amazon může tomuto světu dát i něco dobrého. Seriál The Man in the High Castle je tomu příkladem. 

Seriál je natočen podle stejnojmenné knihy (v češtině Muž z Vysokého zámku) od spisovatele Philipa K. Dicka a popisuje velmi znepokojivé alternativní převyprávění naší minulosti. Co by se stalo, kdyby druhou světovou válku vyhráli Němci? Jakým způsobem by byl rozdělen svět, a především: jak by se v takovém světě žilo?

V první epizodě seriálu se ocitáme v roce 1962 a sledujeme osudy Ameriky, která je nyní rozdělená mezi dvě vítězné mocnosti: nacistickou Třetí říši a Japonsko. Mezi oběma polovinami Ameriky, které jsou od sebe nyní zcela odříznuté, se nachází území nikoho, kde se skrývají nežádoucí, a kde neplatí žádné zákony. 

V seriálu sledujeme osudy vícero postav, zejména těch, kterým se dostanou do rukou záhadné pásky, zachycující záběry na spojence porážející Německo a na konečný pád nacismu. Pro lidi, žijící pod nacistickou nadvládou, je to neuvěřitelný pohled a nevědí, jak si takový výjev vyložit. Je to zvlášť povedený falzifikát, nebo se mohou odvážit doufat, že se jedná o skutečné záběry, že někde existuje svět, kde zlo bylo vymýceno?

Hlavní hybatelkou děje je Juliana Crain, které zavraždí sestru, která tyto tajuplné pásky ilegálně pašovala neznámo odkud. Juliana si pásky přehraje a nevěří svým očím, pohled na svět osvobozený od nacistů ji dožene k slzám. Jak ale s páskami naloží je zjištění, které už ponechám na vás, rozhodnete-li si seriál pustit. 

Juliana se pohybuje na japonském území Ameriky, na "opačné straně", tedy na německé půli, sledujeme osudy Johna Smithe (pan Sewell!), muže skutečně komplikovaného. Je to Američan a na americké straně během války taky i bojoval. Jenže ve chvíli, kdy Amerika (a s ní i zbytek světa) v boji proti nacistům padla, se rozhodl přejít na opačnou stranu. Může se to zdát jako čistě pragmatické rozhodnutí zbabělce, ale nutno podotknout, že v tu chvíli nezodpovídal pouze za sebe, ale i za manželku a novorozeného syna. Tím ale jeho postavu nijak neomlouvám, John Smith je zrůda. Komplikovaná zrůda, dobře napsaná zrůda, se kterou jsem ke svému údivu chvílemi i soucítila, no přesto pořád zrůda. Smutné je na něm jen vědomí, že úplně na začátku začal jako dobrý chlap, který bojoval za svobodu a kdyby Německo nevyhrálo, dost možná by dobrým i zůstal. Ale na "kdyby" se to na světě nehraje. 

Tento seriál je velmi dobře natočený a kvalitně napsaný počin, a troufla bych si tvrdit, že John Smith byla pro pana Sewella životní role. Nedovedu si představit, že by ho hrál kdokoliv jiný, aby přitom stále zůstala zachována komplexnost postavy a její komplikovaný vnitřní svět. 

Opravdu z celého srdce tuto sérii doporučuji. Je pravda, že ze začátku má poněkud pomalejší tempo, divák nejprve musí pochopit nová pravidla tohoto cizího a přece povědomého světa, ale ve chvíli, kdy se v příběhu zorientujete, a seznámíte se se všemi postavami, vás čeká velká jízda. 

Další důležitý bod je fakt, že to není na sílu natahovaný seriál - je ukončený čtvrtou sérií, o které panují menší rozpory, jak už to bývá u všech finálních epizod. Je fakt, že tento seriál by pátou sezónu ještě snesl, příběh této složitosti by si to zasloužil, a je nepopiratelné, že konec, který jsme dostali, je spíše symbolický a mnoho otázek nechává otevřených, ale věřím, že konkrétně u tohoto příběhu je to správná volba. Víc ale prozrazovat nebudu, to už by byly těžké spoilery. Jestli chcete vědět víc, jednoduše si to pusťte, nevěřím, že byste litovali. 


Komentáře

  1. Na tento seriál jsem se ve tvém repertoáru o výčtu jeho filmografie moc těšila, protože jsem tě do něj myslím taky dokopala :D to jsem prostě celá já. :D Jeho role je zde opravdu naprosto fenomenální a souhlasím s tebou, že nikdo jiný by jí tak nezahrál jako on. Jeho mrazivé jednání chladná kalkulace to prostě nemá chybu.

    OdpovědětVymazat
  2. Jojo, první impuls byl od tebe. :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky