Charles II: The Power And The Passion (2003)


Zdroj: IMDb

Vítejte zpět! Jak jste si možná všimli, konečně jsem Rufusovi věnovala vlastní rubriku. Ostatně, toto je už patnáctý titul z jeho kariéry, o kterém chci hovořit, takže je hádám načase.
Rufus se po delší době zase objevil v dobové minisérii z dílny BBC (naposledy to byl Middlemarch z roku 1994), tentokrát s historickým námětem a z nadpisu je vám jistě jasné, koho ztvárnil - anglického krále Karla II.


Karel II. ze všech britských panovníků korunu přejímal za nejkurióznějších okolností. Jeho otce popravili, nastolili republiku a malého Karla vyhnali do exilu, jen aby jej o několik let později s halasným provoláváním slávy přijali nazpět.
Není proto divu, že Karel se s traumatem ze smrti svého otce vyrovnává těžce, stále se k němu v myšlenkách vrací a úzkostně se obává stejného osudu, pakliže bude příliš otevřeně vzdorovat svému parlamentu. Jenže spory s jeho vládou, ať už v otázkách zahraniční politiky, financí či jeho nástupnictví jsou nevyhnutelné…

Karel je zde vykreslen jako člověk chybující, jako šedá postava páchající dobré i špatné činy. Snaží se být laskavý a dělat správná rozhodnutí, ovšem když musí, mění se v chladného pragmatika, který pro dobro koruny neváhá hodit přes palubu i své nejvěrnější.
Je to člověk plný protikladů - obklopuje se velice nedůvěryhodnými lidmi, kterým opakovaně opouští zrady, nechává se manipulovat svými ženami…no i přes to se projevuje jako velmi bystrý a předvídavý politik, velice citlivý k současné náladě svého lidu, které se uzpůsobuje tak, aby přežil, majíc na paměti trudný osud svého otce.

Jak už jsem naznačila z mé krátké synopse, minisérie klade důraz především na Karla jako člověka a teprve potom Karla jako krále. Hlavní pozornost je proto věnovaná Karlovým vrtkavým přátelstvím, jeho láskám (a že těch bylo opravdu mnoho) a v neposlední řadě jeho obtížnému vyrovnávání se s minulostí. I tak si minisérie rozhodně nemůže stěžovat na nedostatek politického intrikaření a historických zvratů, o kterých za jeho vlády nebyla nouze (spory křesťanů a protestantů, konflikty s Holandskem, vměšování Francie, epidemie neštovic, velký požár Londýna).

Upřímně řečeno vůbec netuším, nakolik je tato minisérie pravdivá a v čem si historii přikrášlila, protože období vlády Karla II. není něco, v čem bych se zvlášť dobře orientovala, takže netuším, jestli tento počin mohu doporučit milovníkům historie, no ale i tak bych to zkusila. Mám pocit, že o tomto panovníkovi se nemluví zdaleka tolik, kolik by si pro unikátnost jeho role v historii zasloužil a Rufus v této roli jako obvykle zářil.

Komentáře

Oblíbené příspěvky