Abraham Lincoln: Vampire Hunter (2012)




Já vím, že název tohoto filmu zní divně, ale zase….pan Sewell jako upír, jej! :D Pojďme na to, žádný chytrý úvod mě nenapadá.


Po přečtení titulu jako je tento, se jako první nabízí otázka, zdali filmaři použili jméno prezidenta Lincolna ve spojení s upíry čistě pro komerční účely, aby z něj mohli vytěžit sladké dolary. V první polovině filmu jsem byla přesvědčená, že ano, nicméně nakonec jsem k vlastnímu úžasu musela seznat, že nikoliv: do filmu je, věřte nebo ne, zakomponovaná i otázka otroctví a Lincolnova boje za jeho zrušení, i když historicky velmi nepřesným způsobem (ehm, upíři, ehm) a jedno bez druhého by nedávalo smysl, takže jakkoliv udivující to je, Lincoln tam být musel, byť je to jeho veskrze fiktivní verze.

Abych ty upíry, otroctví a prezidenta Lincolna trochu vysvětlila: upíři jsou v tomto světě vlastníci otroků, protože na kom jiném se bezstarostně a beztrestně krmit než na nesvobodných lidech, které nechrání zákon? Lincoln tedy do svého boje s otroctvím musí zahrnout i souboj s neživými a jejich „prezidentem“ Adamem (Rufus).


Nic hlubokomyslného však od tohoto filmu nečekejte, je to kus plný akčních scén popírajících fyzikální zákony (můj osobní favorit byl výjev Lincolna přeskakujícího po hřbetech běžících koní) a samozřejmě spousty násilí a krve.


No nicméně vzhledem k tomu, co jsem četla o průběhu natáčení, považuju za úspěch už jen fakt, že ten film vůbec dává hlavu a patu – scénář se podle všeho přepisoval přímo v průběhu natáčení! Za takových okolností všechna čest, zvlášť za konec filmu, který mě překvapil svým rozuzlením a dokázal udělat z hrozící předvídatelné zápletky relativně působivý plot twist.


Film mi atmosférou i zpracováním docela připomínal Van Helsinga s Hughem Jackmanem, který v mé dětské partě asi před sto lety náramně frčel, takže jsem si nostalgicky zavzpomínala, potěšila se panem Sewellem, ale bez mučení přiznám, že to není počin, kde kterému se do budoucna chystám vracet.

Na zkrácení apokalyptické nudy dobrý.






Komentáře

  1. Přiznám, že jsem si článek přečetla především proto, že název filmu zněl fakt absurdně. :D Ale co, proč by si člověk občas nepustil něco oddechového.
    PS: Ať se ti na nové adrese daří. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Jako jo, je to absolutní úlet. Dodatečně jsem zjistila, že je to udělaný podle knižní předlohy a je to stejný autor, co napsal Pýchu a predsudek a zombie a vše náhle dávalo smysl! :D
    Děkuji, po technické stránce tu určitě všechno funguje líp a plynuleji. :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky