Restless (2012)

Zdroj obrázku: https://www.imdb.com/title/tt2241676/


Vítejte, vítejte. Můj blog už asi rok jede dle stejného vzoru: kapitolu z Náhradnice střídá nový díl mého cestopisu po kariéře Rufuse Sewella, který je už velmi dlouho zaseknutý v roce 2012 a ani tento počin, minisérie Restless, není chronologickým posunem. Plodný to rok! 

Restless je dvoudílná špionská minisérie zasazená do období těsně před druhou světovou válkou (a následně i během ní) a snahou Velké Británie vtáhnout do konfliktu i Spojené státy a vyrovnat tak misku vah ve svůj prospěch. 
Pan Sewell se zde znovu setkal se svojí hereckou kolegyní Hayley Atwell, se kterou spolupracovali při natáčení další velmi dobré minisérie – Pilíře Země, o které jsem už psala dříve. 
Tentokrát byla jejich kooperace ještě intenzivnějšího rázu, jelikož v tomto projektu se dějové linky jejich postav prolnuli přímo osudovým způsobem, zatímco v Pilířích Země se jen okrajově setkaly.
 
Hayley hraje mladou ruskou emigrantu Evu, která po záhadné smrti bratra zjistí, že byl členem britské špionáže, a Eva má nyní nastoupit na jeho místo. 
Tak dochází k setkání s postavou pana Sewella, Lucase Romera, který se stává jejím špiónským mentorem a nadřízeným. 
První díl z větší části sleduje Evin výcvik, první neohrabané pokusy o práci v náročném oboru, ve druhém dílu už ji vidíme coby ostřílenou profesionálku, která se chtě nechtě zaplete do aféry nadnárodní důležitosti. 

Restless je po dlouhé době počin z katalogu pana Sewella, který mě skutečně bavil, nicméně neberte to jako kompliment „mezi jednookými králem“. 
Hlavním opěrným bodem této minisérie je postava Evy, která je napsaná a zahraná velmi trojrozměrně a umně se vypořádává s největším problémem filmového průmyslu: co si počít s ženskými postavami?
 Eva je silná, ale i citlivá, je statečná, ale ocitá se v šílených situacích, ve kterých má zcela oprávněně strach, je velmi schopná, ale nepředstavuje dnes tak populární motiv supersilné ženy, kterým se dnešní režiséři tak usilovně snaží prokázat, že jsou osvícení feministi. Napsat silnou, emancipovanou, ale pořád ženskou a citlivou postavu je možné, kupodivu k tomu stačí prostě na ženy pohlédnout jako na trojrozměrné lidské bytosti. 

Pan Sewell je poměrně osvědčená volba pro roli tajemného a šarmantního Angličana s jemně kousavým smyslem pro humor, co diváky okamžitě zaujme a okouzlí. Zpočátku je jen mírně pobavený pozorovatel Evina výcviku, později se jeho role v jejím životě zvětšuje a divák musí zas a znovu rozvažovat, co je skutečnou motivací jeho postavy. 

Restless je výjimečné i svým časovým zasazením. Máme mnoho filmů a seriálu zasazených do druhé světové války, ale politické napětí, kdy jedni nevyhnutelný příchod druhé světové války popírali, druzí s ním byli rezignovaně smíření a další  - špioni – se museli chovat, jako kdyby válka už dávno vypukla se zase tak často nevidí. 

Nemohu posoudit nakolik je Restless realistické, ale má výjimečně dobře napsané postavy, plyne v dobrém tempu (i navzdory pár pomalejším okamžikům), a i když by snesla zakončení, které by lépe rozvázalo všechny provázky velmi zamotaného příběhu, pořád se nejedná o nic zásadního, co by mě mělo odradit od vřelého doporučení. 


Komentáře

Oblíbené příspěvky