Parade's End (2012)



Zdroj obrázku: https://www.imdb.com/title/tt1956017/


Mé cestování kariérou pana Sewella pokračuje, dámy a pánové. Tentokrát se díváme na kousek, kde sehrál jen epizodní roli, ale jelikož jsem byla na tuto sérii už delší dobu velmi zvědavá, nijak mě to neodradilo. 

Děj Konce přehlídky se popisuje poměrně špatně, je to spíš sociální komentář o vyšší společnosti Anglie těsně před, v průběhu a po skončení první světové války očima mladého aristokrata Christophera (Benedict Cumberbatch), který se ocitl v milostném trojúhelníku se svou ženou, nevyzpytatelnou femme fatale opředenou skandály (Rebecca Hall) a mladou sufražetkou Valentine, dívkou plnou ideálů a vzdoru vůči zkostnatělé době (Adelaide Clemens). 
Christopher se snaží žít podle zastaralých ideálů devatenáctého století, odmítajíc se smířit, že nastupující dvacáté století už přináší nové priority a životní styl. Do manželství se Sylvií je vlákán téměř léčkou, ale protože je tak neuvěřitelně čestný a morální, jedinkrát si nepostěžuje a mlčky jí odpouští její nevěry, gentlemansky přehlížejíc, že mu to ničí i jeho vlastní pověst. 
Láskou k Valentine se ve vší tichosti a zoufalství užírá celých pět let, avšak postupně se (nejen) díky jejímu vlivu mění v modernějšího otevřenějšího člověka, což mu pomůže konečně shodit tu chladnou aristokratickou masku, která ho tak jako tak jen trápila. 
Ale nenechejte se mým popisem zmást, víc než milostný příběh je to společenský komentář turbulentní doby, zachycující válku, politické pletichaření, nesmyslná společenská pravidla a úmornou byrokracii. 

Jak je o mě známo, dobová dramata já můžu, takže tato minisérie (a navíc z dílny BBC, co víc si děvče může přát) mě velmi potěšila, avšak musím podotknout že gradace příběhu byla přinejmenším diskutabilní. Mnohokrát jsem si během sledování říkala, kam to asi všechno spěje, co tím tvůrci chtějí sdělit a především jsem shledala, že jisté pasáže se politováníhodně vlekly a v takových chvílích to zachraňovalo především velmi dobře zvolené obsazení. 

Jak říkám, Rufus se příběhem jen mihl, a to navíc v roli, která fungovala jako komické odlehčení: hrál šíleného vikáře, který v nejnevhodnější chvíle začal vykřikovat vulgarity. Nuž, natáčení těchto scén muselo být velmi vtipné. 

Tahle minisérie je jako dělaná pro milovníky dobových dramat s důrazem na psychologii postav, spíš než na děj plný zvratů nebo romantickou pohádku. 


Komentáře

Oblíbené příspěvky